notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A magyarországi burgonyatermesztés néhány jellemzője, pommes-frites, chips, püré-pehely, vetőgumó, burgonyafajta, áruburgonya, primőrburgonya, fajtaelismerés

Hirdetés

A magyarországi burgonyatermesztés néhány jellemzője

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A burgonya azon kevés élelmiszernövényeink közé tartozik, amelyet fajtanévvel vásárolunk, vagyis vásárláskor és felhasználáskor megkülönböztetett figyelmet fordítunk annak egyes tulajdonságaira. A különböző tulajdonságok nemesítéssel alakíthatók ki illetve változtathatók meg.
A magyarországi burgonyatermesztés néhány jellemzője, pommes-frites, chips, püré-pehely, vetőgumó, burgonyafajta, áruburgonya, primőrburgonya, fajtaelismerés

A társadalom fejlődésével, a termesztéstechnika és a fogyasztói kultúra emelkedésével, a feldolgozóipar (pommes-frites, chips, püré-pehely ) igényeinek megjelenésével jelentkező igények folyamatos bővülése miatt napjainkban úgy a nemesítés, mint a fajtaelismerés során ma már a közel ötven olyan fajtabélyeget illetve tulajdonságot veszünk figyelembe, amelyek kisebb-nagyobb mértékben határozzák meg egy-egy fajta termesztési tulajdonságait, míg mások annak piaci értékét, felhasználhatóságát határozzák meg.

A burgonya vetőgumó ellátás évtizedek óta alapvetően külföldi fajtákra alapozott. Ezek egyéves szaporítása adja az árutermelő területek vetőgumó szükségletét. A hazai szaporítóterület erősen csökkent, jelenleg mindössze 401 ha-on történik vetőgumó szaporítás. A szaporított fajták száma évről-évre 30 körül alakul. Egyenlőre termelőink a fajták kiválasztásánál a hazánkban állami elismerésben részesített fajtákat helyezik előtérbe. A jövőben azonban számítani lehet a több, mint 900 burgonyafajtát tartalmazó közös uniós fajtalistán lévő fajták behozatalára. Ez jelentősen megnöveli a termesztés kockázatát.

Hirdetés

A burgonya termőterülete Magyarországon az utóbbi évtizedben – hasonlóan az európai tendenciákhoz – jelentősen lecsökkent. Ezidőszerint az áruburgonya területe 23.000 ha-ra becsült, és ez a területnagyság lehetővé teszi az ország éves szükségletének (600.000 tonna) megtermelését. Termésátlagaink bár az utóbbi években jelentősen emelkedtek, az a fejlett burgonyatermesztő országokétól még mindig elmarad. Jelenleg 250 q/ha körüli az átlagtermés. Az emelkedés elsősorban annak tudható be, hogy sokan, elsősorban a gyengébb adottságok mellett nem öntözhető területeken felhagytak a termeléssel.

Hirdetés

 A hazai burgonyatermesztés változatlan célja alapvetően a hazai fogyasztás teljeskörű biztosítása, amelyet esetenként a – elsősorban télvégi időszakban – az import primőrburgonya tételek egészítenek ki. Ehhez megfelelő választékot nyújt a Nemzeti Fajtalistán jelenleg szereplő 64 burgonyafajta.

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
502 374
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
502 374
Közösség

Állategészségügyi és Élelmiszer Ellenőrző Állomás

a megyei (fővárosi) és a mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter irányítása alatt... Tovább

táblásítás

a —>szántóföldi terület célszerű beosztása művelési egységekre, vagyis táblákra. A... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 159

Átlagos értékelés: 4.8