A magyarországi burgonyatermesztés néhány jellemzője, pommes-frites, chips, püré-pehely, vetőgumó, burgonyafajta, áruburgonya, primőrburgonya, fajtaelismerés

hirdetes

A magyarországi burgonyatermesztés néhány jellemzője

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A burgonya azon kevés élelmiszernövényeink közé tartozik, amelyet fajtanévvel vásárolunk, vagyis vásárláskor és felhasználáskor megkülönböztetett figyelmet fordítunk annak egyes tulajdonságaira. A különböző tulajdonságok nemesítéssel alakíthatók ki illetve változtathatók meg.
A magyarországi burgonyatermesztés néhány jellemzője, pommes-frites, chips, püré-pehely, vetőgumó, burgonyafajta, áruburgonya, primőrburgonya, fajtaelismerés

A társadalom fejlődésével, a termesztéstechnika és a fogyasztói kultúra emelkedésével, a feldolgozóipar (pommes-frites, chips, püré-pehely ) igényeinek megjelenésével jelentkező igények folyamatos bővülése miatt napjainkban úgy a nemesítés, mint a fajtaelismerés során ma már a közel ötven olyan fajtabélyeget illetve tulajdonságot veszünk figyelembe, amelyek kisebb-nagyobb mértékben határozzák meg egy-egy fajta termesztési tulajdonságait, míg mások annak piaci értékét, felhasználhatóságát határozzák meg.

A burgonya vetőgumó ellátás évtizedek óta alapvetően külföldi fajtákra alapozott. Ezek egyéves szaporítása adja az árutermelő területek vetőgumó szükségletét. A hazai szaporítóterület erősen csökkent, jelenleg mindössze 401 ha-on történik vetőgumó szaporítás. A szaporított fajták száma évről-évre 30 körül alakul. Egyenlőre termelőink a fajták kiválasztásánál a hazánkban állami elismerésben részesített fajtákat helyezik előtérbe. A jövőben azonban számítani lehet a több, mint 900 burgonyafajtát tartalmazó közös uniós fajtalistán lévő fajták behozatalára. Ez jelentősen megnöveli a termesztés kockázatát.

hirdetes

A burgonya termőterülete Magyarországon az utóbbi évtizedben – hasonlóan az európai tendenciákhoz – jelentősen lecsökkent. Ezidőszerint az áruburgonya területe 23.000 ha-ra becsült, és ez a területnagyság lehetővé teszi az ország éves szükségletének (600.000 tonna) megtermelését. Termésátlagaink bár az utóbbi években jelentősen emelkedtek, az a fejlett burgonyatermesztő országokétól még mindig elmarad. Jelenleg 250 q/ha körüli az átlagtermés. Az emelkedés elsősorban annak tudható be, hogy sokan, elsősorban a gyengébb adottságok mellett nem öntözhető területeken felhagytak a termeléssel.

hirdetes

 A hazai burgonyatermesztés változatlan célja alapvetően a hazai fogyasztás teljeskörű biztosítása, amelyet esetenként a – elsősorban télvégi időszakban – az import primőrburgonya tételek egészítenek ki. Ehhez megfelelő választékot nyújt a Nemzeti Fajtalistán jelenleg szereplő 64 burgonyafajta.

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fajtaleromlás

az a folyamat, amikor az adott fajtában a gazd.-ilag értékes tulajdonságok romlanak.... Tovább

fogkő

a szájban pangó nyálból kicsapódó kalciumkarbonát (CaC03), amely a —>fogak oldalsó... Tovább

Tovább a lexikonra