Magyarország tovább tárgyal Fehéroroszországgal az élőállat-exportról

Magyarország tovább tárgyal Fehéroroszországgal az élőállat-exportról

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Fehéroroszországba irányuló magyar élőállat-export folyamatos fenntartása érdekében a magyar és a belorusz hatóság illetékesei további tárgyalásokon tisztázzák, hogy mi okozhatta négy Fehéroroszországba szállított kérődző Schmallenberg-vírusra pozitív szerológiai eredményét - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden az MTI-vel. A közlemény emlékeztet: a korábbi hírek szerint a fehérorosz állatorvosi szolgálat korlátozza a Magyarországról származó kérődzők beszállítását.

Magyarország tovább tárgyal Fehéroroszországgal az élőállat-exportról
A Fehéroroszországba irányuló magyar élőállat-export folyamatos fenntartása érdekében a magyar és a belorusz hatóság illetékesei további tárgyalásokon tisztázzák, hogy mi okozhatta négy Fehéroroszországba szállított kérődző Schmallenberg-vírusra pozitív szerológiai eredményét - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kedden az MTI-vel.
 
A közlemény emlékeztet: a korábbi hírek szerint a fehérorosz állatorvosi szolgálat korlátozza a Magyarországról származó kérődzők beszállítását. Döntését a belorusz hatóság azzal indokolta, hogy a hozzájuk érkezett szállítmányban olyan állatokat találtak, amelyek a Schmallenberg-vírus hordozói.
A korlátozás tényét a belorusz fél az illetékes magyar hatósággal eddig sem hivatalos, sem informális formában nem közölte, ilyen tartalmú értesítés a Vidékfejlesztési Minisztériumba nem érkezett.
 
December közepén a belorusz hatóság arról értesítette a szaktárcát, hogy a Magyarországról Fehéroroszországba szállított 29 tenyészüsző utólagos vizsgálatakor négy esetben a szerológiai vizsgálat pozitív eredményt hozott, azaz az állat a vírussal korábban találkozott. Akkor az illetékes belorusz hatóság az eset kivizsgálását kérte, a levélben importtilalmat nem helyeztek kilátásba.
 
A magyar állategészségügy a Fehérorosz hatóságnak küldött válaszlevelében jelezte, hogy a kiszállított állatokat a feladás előtt egyedi vérvizsgálatnak vetették alá, amelyek mindegyike negatív eredményt hozott. Az eset tisztázására Kardeván Endre Országos főállatorvos további egyeztetéseket kezdeményez a belorusz főállatorvosnál - olvasható a közleményben.

Forrás: EU-Info, Agroinform

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenntartás

az állóeszközök és a fogyóeszközök folyamatos és biztonságos üzemeltetését szolgáló... Tovább

14/2006. (II. 16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet

a kistermelõi élelmiszer-termelés, -elõállítás és -értékesítés feltételeirõl Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés