Legszebb arborétumok Magyarországon - Élvezzük ki a tavasz első hírnökeinek látványát!

hirdetes

Magyarország legszebb virágoskertjeiben élvezhetjük ki az első tavaszi napsugarakat

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Végre már tavaszias meleg van napközben, a tavasz pedig úgy a legszebb, ha kiélvezzük a gyönyörű virágoskertek szépségét, ezért most összegyűjtöttem Magyarország legszebb virágoskertjeit! Látogass el ezekbe az arborétumokba országszerte ezen a tavaszon és töltsd fel lelkedet is a sok szépség energiájával.

arborétumok

Magyarország legszebb virágoskertjei tavasszal

Ugyan a legtöbben ilyenkor járnak botanikus kertekbe, arborétumokba, de még ez sem tántoríthat el, hogy kiélvezzük a tavaszi virágok szépségét. A tavasz első hírnökei már a meleg tavaszi napsütésben tündökölnek, a hóvirágokfehér szirmai, mint fehér igazgyöngyök csillognak a fák tövében, a tavaszi tőzikék, a kárpáti sáfrányok, a ciklámenek és a sárga téltemetők pedig színnel töltik meg a legszebb magyarországi virágoskerteket. Élvezzük ki a tavasz hívogató illatát és a meleg napfényt és fedezzük fel a téli álmából ébredő természet újjáébredését.

1.    Alcsúti arborétum


Tata és Székesfehérvár között, a Csaplári-erdőben található az Alcsúti arborétum, ahol egy negyven hektáros területet a hóvirágok terítenek be, valamint rengeteg növényritkaságot is felfedezhetünk. A hóvirágokon kívül, sárga téltemetők, szártalan kankalinok, krókuszok és májvirágok is ékesítik az arborétumot kora tavasszal.

2.    Kámoni Arborétum


A 27 hektáros területű Kámoni Arborétumban a fás szárú növények mellett, olyan szemet gyönyörködtető szépségek is nyílnak. Sorra ébrednek a tavasz első hírnökei, rengeteg hóvirág, krókusz, tőzike és tavaszi csillagvirág ékesíti a pázsitot. A felnőttjegy is csak 800, a diák pedig csak 600 Forintba kerül.

 

3.    Pannonhalmi Főapátsági Arborétum és Gyógynövénykert


A bencés rend által, 1201-ben alapított gyógynövényes kert 22 hektáron körbeöleli a Főapátság épületegyüttesét. Az arborétum a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részét képezi, ahol olyan különleges fafajtákat láthatunk, amelyből csak kevés található Magyarországon. A belépőjegy ráadásul ingyenes egész évben!

hirdetes


4.    Soproni Egyetem Botanikus kert


Az egykoron Bányászati és Erdészeti Akadémiaként működő területet a kastélyparkokhoz hasonlóan fásították be egy arborétummá, így a park egy igazán különleges növényállománnyal rendelkezik. A botanikus kert ingyensen látogatható egész évben.


5.    Szelestei Arborétum


Gróf Festetich Andor alapította 1873-ban a szelestei arborétumot, amely az angol tájkertépítési hagyományok mintájára készült. Több mint 500 féle növénykülönlegesség található az országosan védett kategóriájú parkban és tavasszal rengeteg virág lepi be a fák alatti területet. 


6.    Soroksári Botanikus kert


A Soroksári Botanikus Kertet 1963-ben hozták létre, az akkori Kertészeti és Szőlészeti Főiskola égisze alatt, főleg azért, hogy a leendő kertészmérnökök közelről is láthassanak növényeket. Éppen ezért rengeteg különleges virágot csodálhatunk itt meg egész tavasszal.


hirdetes

7.    Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót


Hazánk leggazdagabb növénygyűjteménye, amelynek hatalmas területén 13 ezer fajta növény él. A kacskaringós utak, amelyek a látogatókat vezeti csodás évelő növények mentén fut és a sziklakert és üvegházi gyűjtemény is kiemelkedő szépséggel bír. Érdemes a tavasz korai napjain ellátogatni ide, és csodájára járni, ahogy az éledő természet színkavalkáddal búcsúztatja a telet. A felnőtt belépő ára 2200 Ft (hétfőtől csütörtökig 1800 Ft), a diák és nyugdíjas jegy 1500 Ft.


8.    Pintér-kert Arborétum


A Pintér-kert Arborétum Pécsett, a Mecsek-oldalra felkúszó Tettye városrészben helyezkedik el. A kertben álló Pintér-villa körül rengeteg csodaszép növényt fedezhetünk fel. Hivatalosan is kijelenthetjük, hogy ez a kert Pécs gyöngyszeme.


9.    Sellyei Arborétum


A Dél-Dunántúl legszebb és legfajtagazdagabb parkjának tartott Sellyei Arborétum minden évszakban tartogat csodákat. Ám tél legvégén, tavasz elején talán a legszebb, amikor az illír sáfrányok szőnyege borítja a talajt.10.    Bertényi Miklós Füvészkert


A Visegrádtól délre húzódó Apátkúti-völgy a Visegrádi-hegység egyik népszerű, könnyen megközelíthető kirándulóhelye. A közkedvelt piknikező hely, az eszményi fekvésű Telgárthy-rét feletti hegyoldalban találjuk a minden évszakban látogatható Bertényi Miklós Füvészkertet, mely nevével ellentétben inkább egy klasszikus, parkerdei környezetben kialakított arborétum.Ezeket a botanikus kerteket sem szabad kihagynod idén tavasszal:

•    Püspökszentlászlói Arborétum
•    Tiszaigari Arborétum
•    Desedai Arborétum
•    Gödöllői Erdészeti Arborétum
•    Komlói Arborétum
•    Erdőspusztai Arborétum
•    Zirci Ciszterci Arborétum
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

elvadulás (dedomesztikáció)

a szabadjára eresztett háziállatok átalakulása, amelynek folyamán állatok jellegükben,... Tovább

szövettani vizsgáló módszerek

Élő v. elhalt szövetek tanulmányozására szolgáló eljárársok. Legegyszerűbb az élő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek