Új magyar technológia, amely nemcsak a szennyvíziszap elhelyezési problémákat oldja meg, hanem hasznos, biológiailag hatásos termésfokozó készítménnyel váltja ki a műtrágyákat.

Magyar találmány enyhítheti a műtrágya függőséget

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Budapest, 2011. június 7., kedd (MTI) - Innovációs díjat nyert az új magyar technológia, amely nemcsak a szennyvíziszap elhelyezési problémákat oldja meg, hanem hasznos, biológiailag hatásos termésfokozó készítménnyel váltja ki a műtrágyákat - tájékoztatta az Elmolight Bt. kedden az MTI-t.
Elmolight Bt. - új dimenzió az agrárgazdaságban

Biomass Super termékcsalád
A magyar fejlesztés eredményeképpen - állítja a cég közleménye - létrejött Biomass Super termékcsaládba tartozó készítmények, az ásványi hatóanyagokkal szemben, nem roncsolják és savanyítják a talajt, szerves kötésben tartalmazzák ugyanis szinte az összes növényi tápanyagot, növelik a talaj humusztartalmát, és árban is kedvezőbbek a műtrágyáknál.
A technológia újszerűségét nemrégiben innovációs díjjal ismerte el a Közép-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség - jegyzi meg a fejlesztő társaság.


Elmolight Bt. - új dimenzió az agrárgazdaságban
A szakértők szerint a most kialakulóban lévő új mezőgazdasági tápanyag-gyártó iparág megoldhatja az egyre nagyobb mennyiségben képződő kommunális iszap biztonságos, és környezetbarát feldolgozását. Az Elmolight Bt. biológiai beavatkozással szabályozott komposztálási technológiájának eredményeképpen a kommunális szennyvíziszapból készíthető termésnövelő anyag új dimenziókat nyit az agrárgazdaságban.
A műtrágyák ára ugyanis folyamatosan emelkedik, és ez a trend várhatóan tovább folytatódik. Emellett az állatállomány is csökkenő mértékű, aminek következtében egyes növénykultúrákban szervesanyag-hiány alakult ki, mivel az istállótrágya használata visszaesett.
Ugyanakkor a települések csatornázottsága folyamatosan nő, így növekszik a szennyvíztisztítás során keletkező iszap mennyisége. Jelenleg viszont az iszapok hatékony hasznosítása minimális, általában gondot és költséget jelent az elhelyezése. Pedig az ipari szennyeződésektől mentes szennyvíziszap kiválóan felhasználható a mezőgazdasági területek tápanyag-utánpótlására.
A technológia további előnye, hogy a kommunális iszap biztonságos feldolgozása mellett, az országos szinten mintegy 30 millió tonnás nagyságrendben keletkező mezőgazdasági melléktermékek jelentős részét is képes jól hasznosítani - tartalmazza a közlemény.
Sáry Lajos,  a cég ügyvezetője az MTI-nek elmondta, az Elmolight Bt. magyar-ausztrál vegyesvállalat  magyar többségi tulajdonnal. Múlt évi árbevétele 100 millió forint körüli volt. A cég ezen a szinten kívánja stabilizálni bevételét, nem kíván tovább növekedni. Kutatás-fejlesztésre (K+F) éves árbevételének legalább 20-25 százalékát költi.

Forrás: www.mti.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

juhtelep

nagyüzemi, korszerű épületekkel és egységes technológiával ellátott, szakosított telep,... Tovább

szublimáció

Egyes szilárd anyagoknak a folyékony halmazállapot kihagyásával végbemenő légneművé... Tovább

Tovább a lexikonra