Nyaranta egy érdekes látogató járja kertünk virágait. Ők a "magyar kolibrik", azaz a szenderek.

hirdetes

„Magyar kolibrik” – A szenderek

Szélesi Ferenc - Főkertész
Nyaranta egy érdekes látogató járja kertünk virágait. Ők a szenderek.

Szulákszender

Ugyancsak az alkonyattól illatozó tarka szirmú virágok körül bukkan fel a szulákszender (Agrius convolvuli). Szürke szárnyait fekete márványozás díszíti, potrohán jellegzetes fekete és piros keresztsávok vannak. Hátsó szárnyán négy fekete keresztsáv húzódik. Ez a faj is dél felől érkezik hazánkba, az első példányok többnyire májusban jelennek meg. Kora ősszel viszont már a nálunk kelt példányok látogatják a kerteket. 

Kutyatejszender

Nagyon szép a tarka szárnyakkal ékeskedő kutyatejszender (Hyles euphorbiae), de éppen ilyen feltűnő a névadó növényen tanyázó hernyója is. Fekete alapon nagy sárga foltokkal és mintázattal tarkított szender farka pirosas színű. A kutyatejszender kétnemzedékes faj, május-júniusban és augusztus-szeptemberben repül.

Folyófűszender

A Paleartktikum déli része, a trópusi Ázsia, Ausztrália főleg Tasmania, Észak- és Közép-Afrika lakója. Egész Európában elterjedt faj, mint ahogy Magyarországon is mindenütt megtalálható, de Európában nem telel át, évente rendszeresen bevándorol. A Földközi-tengert átrepülve érkezik a Kárpát-medencébe, ha kedvez az időjárás egészen Izlandig repül. Átlagosan 80 mm hosszú, szürke alapszínű. Elülső szárnyai szürkésbarnák, hamuszürkék, feketén márványozottak. Hátulsó szárnyai fakó kékesszürkék, négy fekete harántsávval csíkozottak, melyek közül a két középső közel fut egymás mellett.

hirdetes

Legfeltűnőbb a potroha, melyet fekete, és sötét rózsaszínes, vöröses keresztsávok díszítenek. Pödörnyelve több mint 10 cm hosszú. A hímek elülső szárnymintázata díszes, bonyolult mintázatú, a nőstényeké szinte egyszínű, halvány cirkás mintázattal. Torukon két kék színű kitinpamacs. A nőstények gyakran nagyobbak mint a hímek. Magyarország egyik legnagyobb szenderfaja.

hirdetes

Kacsafarkú szender

És végül van egy nappal repülő szenderfajunk is, amely felbukkan a legkisebb, legeldugottabb kertben is, ha ott virágot talál. A kissé zömök kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) megáll a levegőben egy-egy virág előtt, szívogat egy ideig, majd villámgyorsan odébb surran. Jellemző a hátsó szárnyak rozsdásba hajló narancs-sárga színe és a potroha végén lévő fekete-fehér „kacsafark”. Már kora tavasszal megjelenik és egészen az ősz derekáig, októberig repül. Leggyakrabban a déli fekvésű, melegebb kertekben találkozhatunk vele.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Fejér Megyei Földhivatal

Földhivatal Postacím: 8001. Pf. 18. Cím: Székesfehérvár Várkörút 22-24. 8000... Tovább

kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok