notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nyaranta egy érdekes látogató járja kertünk virágait. Ők a "magyar kolibrik", azaz a szenderek.

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

„Magyar kolibrik” – A szenderek

Szélesi Ferenc - Főkertész
Nyaranta egy érdekes látogató járja kertünk virágait. Ők a szenderek.

„Magyar kolibrik” – Hazai látogatók

A szenderek életmódja

A lepke nappal rendszerint fatörzsön vagy más alkalmas rejtekhelyen mély szenderben 1pihenő lepkékben az életkedv akkor ébredez, amikor az esti szürkület árnya már leereszkedik a földre, de akadnak nappali lepkék is közöttük. Nyílgyors repüléssel zúgnak át a légen ezek a biztos repülők, néhány pillanatig zümmögve lebegnek egy-egy virág előtt, bebocsátják abba hosszú szívókájukat, majd elsurrannak a szomszédos virághoz, hogy ott is torkoskodjanak, de a legkisebb zavarásra vadul elvágtatnak. A számos virágot a szenderek poroznak be. Kiváló repülőképességük miatt több fajuk nagy területen terjedt el, így egy-egy faj néhány egymáshoz közelálló alfajával éppúgy honos lehet Amerikában, mint Ausztráliában, Ázsiában, Afrikában Európában.

hirdetes

 

Sávos szender és Oleander szender

Hazánkban számos szenderfaj él vagy fordul meg, köztük például a nagyon szép, sávos szender (Celerio livornica), amely melegebb években Dél-Európa felől repülve jut el a Kárpát-medencébe. Ritkán és csak a száraz, meleg években bukkan fel Közép-Európában a mohazöld alapon, fehérrel kevert rózsaszínnel mintázott oleander szender (Daphnis nerii). Egyike a leggyönyörűbb lepkéknek. Nevéhez hűen ragaszkodik az oleanderhez. Az oleander szender megjelenésére a nyári időszakban, esetleg szeptemberben számíthatunk. Ez utóbbiak és a nyár végén repülő példányok a hazai kertekben lerakott petékből kelnek ki.

hirdetes

Szőlőszender

Gyakori lepkénk és a kertekben is rendszeresen megfordul, a szőlőszender (Deilephila elpenor). A 3,5 cm nagyságú állaton a sárga színek festőien keverednek a lila, valamint a rózsaszín és piros árnyalatokkal Potroha közepén élénk rózsás piros csík húzódik, ezt két oldalról zöldes árnyalatú sárga mező határolja. Két nemzedéke május-júliusban illetve augusztusban repül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
50 062
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 367 521

kolomp

a legelőre együtt járó juhok, ritkábban szarvasmarhák közül kiválasztott állatnak a... Tovább

legelő felújítása

az elvénült, elgyomosodott, elzsombékosodott legelőt célszerű feltörni, 2-3 évig... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok