Egy magyar borvidékünk bekerült a legjobb európai borvidékek közé

Újfent bekerült a Legkülönlegesebb Európai Helyszínek közé a méltán becsült magyar borvidékünk!

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Újfent bekerült egy magyar borvidékünk azok közé az európai borvidékek közé, ahol gazdag borkészítési múlttal és finom borokkal várják a borok szerelmeseit! Nézd meg melyik borvidékünk nyerte el 2022-ben is az egyik Legkülönlegesebb Európai Helyszínnek járó díjat!

Tokaj újabb elismerés

Magyar borvidék került be Európa legkülönlegesebb helyszínei közé!


A világ vezető bortermelőihez tartozik az Európai Unió, ahol az éves termelés 2016 és 2020 között 165 millió hektoliter volt. Ilyen számok mellett hát nem is csoda, hogy Európában találhatjuk a legkülönlegesebb borvidékeket, amelyek közé idén újfent bekerült egy magyar bortermelő vidékünk is! Nézzük az első 5 helyezetet!

1.    Olaszország – Szicília

Az Olaszország déli partjainál található Szicília, a Földközi-tenger legnagyobb szigete, és bár egészen az ókorig nyúlik vissza a sziget borászatának történelme, ha az olasz borokra gondolunk, mindenkinek elsőként Toszkána és Piemont fog eszébe jutni először, pedig Szicília remek nero d’avola és a frappatoszőlőket termeszt! Az előbbiből testes vörösborokat készítenek szeder és szilva ízekkel keverve, az utóbbiból pedig könnyű, frissítő, gyümölcsös és könnyen iható vörösborok készülnek.


2.    Ausztia – Wachau

Ausztria egyik leghangulatosabb borvidéke Wachau, a Duna-parton fekszik és nagy múltra tekint vissza, ami a szőlőtermesztést illeti! A régióban elsődlegesen grüner veltlinert és rizlinget termesztenek, és az előbbiről elmondhatjuk, hogy az osztrákok legnépszerűbb szőlőfajtája. 2000 óta Wachau az UNESCO világöröksége része is.


3.    Görögország – Santorini

Görögországról mindenkinek a gyönyörű tengerpartok és az olivabogyók jutnak eszébe és azt kevesen tudják, hogy az ország egyik legjobb borvidéke Santorini. A sziget mediterrán éghajlata (hosszú, forró nyarak és az enyhe telek) tökéletes a szőlőtermesztéshez és kevés a csapadék is és így csökken a szőlőbetegségek kockázata. Híres szőlőfajtái  az assyrtiko, az athiri és az aidani. Az assyrtiko fehérszőlő a sziget zászlóshajója, amiből mennyei száraz borok készülnek.


4.    Portugália – Porto

Talán, ha bor kerül szóba, akkor Porto mindenki fejében képbe kerül, hiszen Portugália második legnagyobb városa leginkább a portói borkészítésről ismert. A portói borok, úgynevezett erősített borok, ugyanis az erjesztési folyamat során magas alkoholtartalmú borpárlatot adnak hozzá, amit avinálásnak neveznek és így megállítják a must erjedését, így boruk édes marad. Így leginkább a portói borokat leginkább vacsora után, desszertborként fogyaszthatjuk.


5.    Magyarország – Tokaj

És végül el is érkeztünk hazánk és Európa egyik legjobb borvidékéhez is Tokajhoz, hamár a különleges édes boroknál tartunk! A magyar borvidék már világhírnevet szerzett a desszertboráról, a tokaji aszúról, de hogyan is? A hírnév oka, hogy a világon csak nagyon kevés hely alkalmas az aszúsodáshoz, Tokajon kívül ilyen még a francia Sauternes és a Fertő-tó, mivel hajnalban párára van szükség, viszont napközben már száraz idő kell a tőkéknek ahhoz, hogy a nemespenész jelenjen meg és ne sima rothadás a szőlőszemeken.

Tokaj hazánk elsőszámú borvidékének számít, ahol a szüretelt fürtökről mind kézzel, szemenként válogatják le az aszúsodott szemeket, de más szőlőfajtákat is termesztenek a vidéken, például Furmintot és Hárslevelűt. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fenyérfű (sikárfű, Andropogon ischaemum L.)

a pázsitfüvek családhoz tartozó, évelő, laza bokrú, gyenge minőségű aljfű (fűfélék).... Tovább

ragcsálók (Rodentia)

az —>emlősök osztályának egyik rendje. Ált. kicsi v. közepes, csak igen kis részük... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek