Magyar almafajták - Ismerjétek meg a magyar almafajtákat

hirdetes

Ismerd meg Te is magyar almafajtáinkat

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Világhíres magyar almafajták

Almafajták – Jonathan

A Jonathan egy almafajta, illetve fajtacsoport neve. Az Egyesült Államokból származó almának számos változatát, klón alakját és leszármazottját termesztik világszerte, bár jelentősége folyamatosan csökkenőben van. Nemesítési alapanyagként a Jonathan számos modern fajta kialakításában részt vett. Megfelelő érettségnél szüretelve kiváló íz és zamatanyagokkal rendelkező fajta.

Magyarországon csak jelöléssel ellátott típusai árusíthatók, ezek a Jonathan Csány 1 a, Jonathan M.40 és a Jonathan M.41. 1800-ban keletkezett az USA-béli New York államban az Esopus Spitzenburg, régi klasszikus amerikai almafajta magoncaként. Jonathan Hasbrouck hívta fel rá Judge Buel figyelmét, aki a felfedező iránt tiszteletből róla nevezte el az új fajtát. Buell 1829-ben már szaporította a Jonathant, bemutatásra 1864-ben került. Európába is igen régen eljutott, a 20. század elején már ismert volt és az európai almatermesztés meghatározó fajtájává vált, jelentőségét sokáig meg is tartotta.

hirdetes

Magyarországon még tovább megtartotta vezető szerepét, még abban az időben is, amikor Európa többi részén az ültetvényekben korszerűbb fajtákra cserélték. A magyar almatermesztés legfőbb fajtája volt, mivel a keleti piacokon kiemelkedő íze, zamata ellensúlyozta hiányosságait egy ideig. Jelenleg a hazai almaültetvények 10-20%-át alkotja a Jonathan és egyéb klónjai,de sajnálatosan folyamatosan kiszorul a termesztésből. Méretük közepes-kicsi. A túlzottan nagyméretű gyümölcsök minősége, tárolhatósága nagyban romlik, ezért a termesztés során a fajtára jellemző gyümölcsméret elérése a cél.

hirdetes

A gyümölcs kúposan gömbölyded, szimmetrikus, enyhén bordázott. Fedőszíne jellemzően élénkpiros, mely szín kialakulása az alapfajtánál szeptember első felére esik. A héj vékony, felülete sima, enyhén viaszos. Tárolhatósága rossz, hagyományos tárolókban januárnál tovább csak nagy veszteségekkel tárolható, de ez a probléma ULO-rendszerű hűtőházakban megoldott. Viszont a túlérett gyümölcsökön gyakran jelentkezik a fajta jellemző betegsége,a „Jonathan-foltosság”. A gyümölcshús nyomódásra és barnulásra nem érzékeny, ugyanakkor puhulási üteme gyors, savait hamar elveszíti.

Fotók forrása: Bellonfaiskola.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

45/2006. (VI. 15.) FVM rendelet

a szikvíz gyártásának, töltésének, valamint a szikvizes palack és ballon tárolásának és... Tovább

koraellés

életképes, de még nem teljesen érett magzatnak a vemhességi időnél korábban való... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet