notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Magyar almafajták - Ismerjétek meg a magyar almafajtákat

Hirdetés

Magyar almafajták

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nagyon sok olyan dolog van, amire mindenki büszke lehet, ilyenek a magyar almafajták is! Mostani cikkünkben bemutatjuk nektek a történelem során világhíressé vált magyar almafajtákat, ismerjétek meg mindet, érdemes! 

Világhíres magyar almafajták

Magyar almafajták – Batul

 

Ez az almafajta az Erdély Maros menti vidékről származik, nevét onnan kapta, hogy az erdélyiek pince híján a szénaboglya fenekére tették az almákat ősszel, tavasszal pedig eltakarították a szalmát, és sárgán fogyasztották a gyümölcsöt. A boglyafenék jelentése bátul. Több változata is létezik, a leginkább elterjedt a zöld, a fehér, és a piros. A batul almafajta október elején szüretelhető, nagyon finom, zamatos téli alma, a Jonathan fajta megjelenése előtt egyeduralkodó volt, a XIX.-XX. század fordulóján viszont visszaesett a jelentősége, ma már leginkább hobbikertészek és őstermelők termesztik. 

 

Magyar almafajták – Egri piros

 

Noszvaj községben fedezte fel Kovács Sándor, és Magyar I. 1969-ben ezt az augusztusban érő, kiváló áruértékű, nagyon keresett gyümölcsöt. Az alma közép nagyméretű, gömbölyded alakú, sárgászöld alapszínen nagy arányban sötétebb piros fedőszínnel borított. Húsa fehér, kemény állományú, íze pedig savas, kellemesen fűszeres, kiváló! Hűtőtárolóban novemberig eltartható, betakarítása pedig egyszeri szedéssel megoldható, mivel gyümölcshullásra nem hajlamos. 

 

Magyar almafajták – Szentiványi alma

 

Történelmi almafajta, amely nyáron, június közepén-végén érik, korábban a Felvidéken nevelték. Gyümölcse kisebb méretű, zöld színű, íze pedig alapvetően savanykás. Jókai Mór Kertészgazdászati jegyzeteiben a türelmetlen kertésznek ajánlja, aki rögtön sikert akar elérni. A következő oldalon pedig olyan híres almafajtákat mutatok be nektek, amik nem magyarok, de azért szeretjük mindet! 

 

Fotók forrása: Bellonfaiskola.hu

 

Világhíres <a class="autolinkeles" title="mag" href="https://www.agraroldal.hu/mag-kifejezes.html">mag</a>yar almafajták

Magyar almafajták – Húsvéti rozmaring

Magyarországon korábban meglehetősen ismert, és elterjedt volt, de még manapság is igen népszerű, leginkább azért, mert fája ellenálló, gyümölcse pedig hosszú ideig tárolható. Október elején-közepén érik közép nagy, erősen viaszos tapintású, zöldessárga színű, zöldes-fehér húsú, kellemes ízű gyümölcse, aminek aromája hideg hatására alakul ki a legjobban. Fájának koronája ritkás, de edzett, a fa bőtermő, nyirkos, kötött talajt kedvel. 

 

Magyar almafajták – Naményi piros

A Naményi piros vagy Naményi Jonathan egy hazai nemesítésű almafajta, a Jonathan alakkör tagja, az alapfajta természetes rügymutációjaként jött létre a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnamény egyik almaültetvényében. Nevét a településről kapta, ahol a mutációt fellelték és a fajta felszaporítása is zajlott. A fajta 1979-ben állami elismerést kapott, ekkor a környékbeli almáskertekbe előszeretettel telepítették, a környék meghatározó fajtájává vált.

Hirdetés

 

Mára a korszerűbb fajták nagyrészt kiszorították a termesztésből, bár néhány termesztő a mai napig foglalkozik a fajta fenntartásával, illetve felvirágoztatásával. Főbb jellemzőiben az alapfajta, a Jonathan tulajdonságai köszönnek vissza. Ettől főleg a gyümölcs színeződésében, illetve az érés idejében tér el. Rezisztenciával nem rendelkezik, bár egyesek szerint a lisztharmatra és a Jonathanra jellemző tárolási betegségekre mérsékeltebben érzékeny az alapfajtánál, fogékony fajtának tekinthető. A következő oldalon bemutatom a többi híres magyar almafajtát is! 

 

Fotók forrása: Bellonfaiskola.hu

 

Világhíres magyar almafajták

Almafajták – Idared

 

Az Idared egy amerikai almafajta, világszerte közkedvelt, de csökkenő jelentőségű. Magyarországon széles körben elterjedt. Rendkívül jól tárolható, ezért fő funkciója a kései friss fogyasztási piac ellátása volt. Gyümölcsének minősége erősen függ a termőhelyi és környezeti tényezőktől. Húsa fehéres, vajszínű, bőlevű, kemény, roppanós. Íze nem jellegzetes, de kellemes, harmonikus, nem túl savas. Magyarországon először Porpáczi Aladár telepítette, de a vizsgálatok során a gyümölcsök színeződését kedvezőtlennek találták, így a vele kapcsolatos vizsgálatok leálltak. Gyümölcse nagyméretű, lapított, néha szabálytalan, ami időnként problémát jelent a gépi osztályozásnál. Héja közepesen vastag, élénkpiros. Húsát világos, fehéres vajszín jellemzi, kemény, roppanó, bőlevű. Gyors puhulásra nem hajlamos, eltarthatósága kiváló. Íze enyhén savanykás, harmonikus. Aromája és zamata közepes. A  nem megfelelően színeződött gyümölcsöknek sokszor a beltartalmi értékei is elmaradnak az elvárttól, ugyanakkor a korona külső részéről szüretelt, hosszú vesszőkön termett erősen színeződött gyümölcsök íze néha szintén kedvezőtlen, mivel a sok fény lehetővé teszi a gyors színeződést, amit nem követ megfelelő gyorsasággal a beltartalmi értékek változása, így az ilyen gyümölcsök sokszor túl korán betakarításra kerülnek.

 

Almafajták – Jonathan

Hirdetés

 

A Jonathan egy almafajta, illetve fajtacsoport neve. Az Egyesült Államokból származó almának számos változatát, klón alakját és leszármazottját termesztik világszerte, bár jelentősége folyamatosan csökkenőben van. Nemesítési alapanyagként a Jonathan számos modern fajta kialakításában részt vett. Megfelelő érettségnél szüretelve kiváló íz és zamatanyagokkal rendelkező fajta. Magyarországon csak jelöléssel ellátott típusai árusíthatók, ezek a Jonathan Csány 1 a, Jonathan M.40 és a Jonathan M.41. 1800-ban keletkezett az USA-béli New York államban az Esopus Spitzenburg, régi klasszikus amerikai almafajta magoncaként. Jonathan Hasbrouck hívta fel rá Judge Buel figyelmét, aki a felfedező iránt tiszteletből róla nevezte el az új fajtát. Buell 1829-ben már szaporította a Jonathant, bemutatásra 1864-ben került. Európába is igen régen eljutott, a 20. század elején már ismert volt és az európai almatermesztés meghatározó fajtájává vált, jelentőségét sokáig meg is tartotta.

 

Magyarországon még tovább megtartotta vezető szerepét, még abban az időben is, amikor Európa többi részén az ültetvényekben korszerűbb fajtákra cserélték. A magyar almatermesztés legfőbb fajtája volt, mivel a keleti piacokon kiemelkedő íze, zamata ellensúlyozta hiányosságait egy ideig. Jelenleg a hazai almaültetvények 10-20%-át alkotja a Jonathan és egyéb klónjai,de sajnálatosan folyamatosan kiszorul a termesztésből. Méretük közepes-kicsi. A túlzottan nagyméretű gyümölcsök minősége, tárolhatósága nagyban romlik, ezért a termesztés során a fajtára jellemző gyümölcsméret elérése a cél. A gyümölcs kúposan gömbölyded, szimmetrikus, enyhén bordázott. Fedőszíne jellemzően élénkpiros, mely szín kialakulása az alapfajtánál szeptember első felére esik. A héj vékony, felülete sima, enyhén viaszos. Tárolhatósága rossz, hagyományos tárolókban januárnál tovább csak nagy veszteségekkel tárolható, de ez a probléma ULO-rendszerű hűtőházakban megoldott. Viszont a túlérett gyümölcsökön gyakran jelentkezik a fajta jellemző betegsége,a „Jonathan-foltosság”. A gyümölcshús nyomódásra és barnulásra nem érzékeny, ugyanakkor puhulási üteme gyors, savait hamar elveszíti.

 

Fotók forrása: Bellonfaiskola.hu

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-06-20

Soha ne dobd ki a görögdinnye magját, mutatom, mire használhatod fel!

A görögdinnye magját soha, de soha ne dobd ki a kukába, használd inkább fel! Mostani cikkemben elmondom, mennyi mindenre jó a görögdinnye magja, érdemes kipróbálnod neked is!

2019-06-08

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Nem olyan bonyolult az ausztrál citrom termesztése, azonban van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie mindenkinek. Cikkünket mindenkinek csak ajánlani tudom!

2019-06-07

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Akkor sem kell kétségbeesnünk, ha nincsen nagy kertünk, de még akkor sem, hogyha egyáltalán nincs kertünk, ugyanis ezeket a törpe gyümölcsfákat bárhol nevelhetjük!

2019-05-06

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Májusban nagyon sok dolgunk van a kertben, ilyenkor kell mindent megtennünk azért, hogy növényeink egészséges, szépek legyenek, és ekkor biztosíthatjuk nagyobb terméshozamot is!

2019-06-21

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókuszpálma egy nagyon sokoldalú növény, mostani cikkemben elmondom, hogyan nevelheted a saját kertedben! Legyen mindenkinek saját kókuszpálmája, mutatom, mit kell tenned!

2019-05-08

Gazdaságos tippek a nyereséges pulykatenyésztéshez

Cikkünkben mindent elmondok nektek a gazdaságos pulykatenyésztéshez. Olvassátok el írásunkat, és tudjátok meg a legfontosabb információkat a pulykatenyésztésről

2019-06-26

Ördögi kör – A szúnyogírtás többet árt, mint használ!

A szúnyogirtásnak számtalan veszélye van, melyekről az emberek többsége nem is tud semmit. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért olyan veszélyes a szúnyogirtás!

2019-06-14

Nyári kutyabajok ellen

Nyáron jóval több veszélyforrás leselkedik kedvenceinkre, hiszen a több szabadban töltött idő alatt megnő a fertőzésveszély és az allergiás tünetek is kiújulhatnak. Tegyünk róla, hogy kutyus is erős immunrendszerrel vágjon neki a meleg hónapoknak.

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
671 726
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 430 398
Közösség

talajtípusok

egy típusba sorolják azokat a talajokat, amelyek hasonló környezeti tényezők együttes... Tovább

hörgőgyulladás (bronchitisz, bronchitis)

a tüdő (légzőkészülék) hörgőrendszerében többnyire hurutos gyulladás mutatkozik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 150

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok gyümölcs