Minden amit tudnod kell a szimbolikus karácsonyi növényről, a magyalról!

hirdetes

A karácsony szimbólumaként ismert Magyal termesztése és gondozása

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A magyal a legértékesebb és legsokoldalúbb kerti növények közé tartoznak, ami nélkül már nem is tudnánk elképzelni a karácsonyt. Ezek a nagy cserjék vagy fák, amelyek vonzó, díszes, örökzöld lombozatukkal minden karácsonyi lapon szerepelnek és a karácsonyi díszítés szerves elemét képezik! Tudj meg többet a magyal termesztéséről és gondozásáról, hogy kerted egy igazi karácsonyi csodává válljon!  

magyal

A téli kert dísze, a magyal

A magyal egész évben színt és érdekességet visz kertedbe, nyáron fehér virágtömeggel, ősszel és télen pedig pompás, égő piros bogyókkal.

Szabadon álló fókuszpontként nevelheted őket a kertben, használhatod őket sűrű, behatolásbiztos sövények készítéséhez, és tökéletesek a teraszon lévő nagy cserepekbe, különösen, ha formális piramis alakúra metszed. És természetesen ágakat is vághatsz, hogy saját magad készíthesd el az ünnepi karácsonyi díszeket és az adventi koszorút vagy a kopogtatót.

A magyal termesztése

A legtöbb magyal olyan helyet részesít előnyben, amely teljes napsütésben van, vagy enyhén árnyékos. Nedves, de jó vízelvezetésű, sok szervesanyaggal dúsított talajra van szükségük. A legtöbb talajtípusban megnőnek, de nem szeretik a szilárd krétával borított kerteket.

A magyal fajtái

A legtöbb magyal kétlaki, ami azt jelenti, hogy a növénynek vagy hím (M) vagy nőstény (F) virágai vannak. Tehát szükséged lesz egy hím növényre, amely megtermékenyíti a virágokat a nőivarú növényen, hogy bogyókat hozzon.

Vannak olyan öntermékeny fajták, amelyeknek nincs szükségük partnerekre, mint például az Ilex aquifolium J C van Tol és az I. aquifolium Pyramidalis, de még ezek is több bogyót hoznak, ha egy hím a nő közelében van.

Vásárlás előtt ellenőrizd a fajtákat, hogy megbizonyosodj arról, hogy megfelelő nemet kapsz. De légy óvatos, és ne tévesszen meg a nevük. Míg néhány női hangzású név, mint például a „Madame Briot” és a „Golden Milkmaid” női, az „Aranykirály” női, az „Ezüstkirálynő” pedig férfi!

Ilex x altaclerensis Golden King (F): A lila szárak szinte gerinctelen leveleket hordoznak, széles, élénksárga szélekkel. Sötétvörös bogyók.

hirdetes

Ilex x altaclerensis Lawsoniana (F): A szinte gerinctelen lombozat élénksárgával és halványzölddel fröcsköl. Sötétvörös bogyók.

Ilex aquifolium Amber (F): Jó választás azoknak, akik váltani szeretnének a piros bogyóktól. Sárgabarack színűek, és kontrasztosak az élénkzöld levelekkel.

Ilex aquifolium Argentea Marginata (F): Az új hajtások rózsaszínes-vörös árnyalatúak. A viszonylag tüskés szegély krémfehér, közepe olívazöld. Élénk piros bogyók.

Ilex aquifolium Handsworth New Silver (F): Lila, fiatal növekedésű, tarka levelek, széles, halvány krémszínű vagy fehér szegéllyel. Élénk piros bogyók.

Ilex aquifolium J C van Tol: Ez egy teljesen zöld, csaknem sima levelű hermafrodita fajta, míg a Silver van Tol fajtái mélyzöldek a közepén, a szegélyek mentén krémestől fehérig, a Golden van Tol pedig arany szegéllyel viseli a leveleket. vagy szinte teljesen aranyszínű.

Ilex aquifolium Madame Briot (F): Lila szára tüskés, sötétzöld levelekkel borított, élénksárga szegéllyel és világossárga foltokkal. Narancsvörös bogyók.

Ilex aquifolium Silver Queen (M): A bíbor színű fiatal hajtások rózsaszínű fiatal leveleket hoznak, amelyek érett állapotban sötétzöld színűvé válnak, széles krémes szegéllyel. Sötétvörös bogyók.

Az amerikai kéklevelű magyaloknak (Ilex x meserveae) – ahogy a nevük is sugallja – fényes kékeszöld levelei vannak. Figyeld a Kék Herceg (M), a Kék Hercegnő (F) és a Kék Angyal (F).

hirdetes

A magyal ültetése

A cserépben termesztett magyalokat az év bármely szakában ültetheted, de lehetőleg ősszel, télen vagy tavasszal. Áss egy 60x60cm (2x2ft) és 30cm (12in) mély lyukat. Adj hozzá egy réteg szerves anyagot – például komposztot vagy jól elkorhadt trágyát – a gödör aljához, és áss bele.

Helyezd a gyökereket az ültetési lyukba, és állítsd be az ültetési mélységet úgy, hogy a fa ugyanolyan mélységbe kerüljön, mint ahogyan eredetileg növekedett, és a gyökerek teteje egy szintben legyen a talaj felszínével.

A kitermelt talajhoz keverj több szerves anyagot, és töltsd meg az ültetőlyukat. Öntözd meg, vigyél fel szemcsés takarmányt a fa körüli talajra, és adj hozzá egy 5-7,5 cm mély talajtakarót jól korhadt kerti komposztból vagy kéregzúzalékból a gyökérterület köré. Ültesd 60 cm távolságra egymástól, ha sövényt szeretnél készíteni.

Hogyan kell gondoskodni a magyalról 

Az elültetés és a megfelelő telepítés után a magyalok nagyon kevés gondozást és odafigyelést igényelnek. Nyáron elhúzódó száraz időszakokban rendszeres öntözésre lehet szükségük, különösen fiatalon és a talajban megtelepedve.

Tavasszal szemcsés növényi táplálékkal pótoljuk az ásványi anyagokat, és fedjük be a talajt vastag talajtakaróval.

Ha metszésre van szükség, az az év bármely szakában elvégezhető, bár ezt a legjobb tavasszal megtenni a bogyótermés optimalizálása érdekében.

Virágzási időszak: Nyár
Lombozati szezon: Tavasz, nyár, ősz, tél
Napfény: Részleges árnyék
Talajtípus: krétás, agyagos
Talaj: pH semleges
Talajnedvesség: Nedves, de jó vízelvezetésű
Végső magasság: Akár 15 m fajtától függően
Legnagyobb szélesség: fajtától függően akár 8 méter 
A végmagasság elérési ideje: 20-30 év

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

mag

a virágos növényeknek a megtermékenyülést követően a m.-kezdeményből (—>magház)... Tovább

hidraulikus vízáteresztés a talajban

olyan nedvességmozgás a talajban, amelynél a pórusokból a víz teljesen kiszorítja a levegőt... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény