Magvetési tudnivalók – Mikor milyen magokat vessünk és hogyan

A nagy magvetési kisokos – Avagy mikor és hogyan vessük a különböző magokat

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A nagy magvetési kisokos, amiből minden kiderül

Magvetés júniusban

Júniusban még mindig van idő a legtöbb nyári haszonnövény elültetésére, habár a cukkininek, a töknek és az uborkának már talán késő lesz ilyenkor.

Magvetés a szabadban

Jöhet a zöldbab és tűzbab, gyökértermésű növények (sárgarépa, cékla, tarlórépa, karórépa stb.), fűszernövények (petrezselyem, koriander, stb.), az édeskömény, a csemegekukorica és a mángold. Folytasd a saláták ültetését is, a hónap felétől pedig jöhetnek a keleti saláták is (mizuna, mibuna, szareptai mustár, stb.)

Magvetés tálcákban vagy cserepekben (meleg helyen)

A cukkininek, a töknek, az uborkának és a görögdinnyének még mindig van esélye, ha a hónap elején ülteted őket tálcákba vagy cserepekbe.

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Ide jöhet a koriander és a bazsalikom, illetve a házon belül elültetett haszonnövények is kikerülhetnek a fólia alá vagy üvegházadba.

Magvetés júliusban és augusztusban

Tetőzik a nyár, és – hacsak az időjárás nem gondoskodik erről – ilyenkor növényeidnek sok folyadékra van szükségük, hogy ne száradjanak ki a perzselő napsütésben. Az ültetés ekkor sem áll le, különösen ha azt szeretnéd, hogy kerted egészen a következő évig aktív és termékeny maradjon.

Magvetés a szabadban

A melegebb éghajlatokon kora júliusig lehet elültetni a törpe zöldbabot. Szintén júliusban zajlanak a gyökértermésű növények (sárgarépa, cékla, tarlórépa, stb.) utolsó ültetései is. Ültethetsz még mángoldot, karórépát és jégcsapretket is. A keleti zöldségek (mizuna, mibuna, szareptai mustár, stb.) ültetése is folytatódhat. Jöhetnek még a saláták is (augusztus végére érdemes a téli változatokra váltani), illetve a borsmustár és a kerti zsázsa is. Ültethetsz továbbá édesköményt, tavaszi káposztát és zöldhagymát.

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Jöhet a koriander, és a saláták, főleg ha szabadul fel hely a nyári zöldségektől.

Magvetés szeptemberben és októberben

Ideje elültetni az utolsó adag téli salátákat és zöldségeket, és elgondolkodni azon, hogy hogyan védd meg őket télen. A búrák, a fóliaalagutak és a gyapjú mind segíthetnek egy kicsit elnyújtani a szezont.

Magvetés a szabadban

A melegebb helyeken, szeptember elején még elültethetsz egy adag tavaszi káposztát. Vethetsz továbbá téli salátákat és keleti zöldségeket. Szeptember elején még sarjadékhagymák is kerülhetnek a talajba. A lóbabok és a hidegtűrő (kerekmagú) borsók át tudnak telelni, ha szeptember közepén ülteted el őket.0

Magvetés fóliaalagútban vagy üvegház falán belül

Ellesznek még itt a hidegtűrő keleti zöldségek, különösen a szareptai mustár, a mizuna és a kínai káposzta.

Magvetés novemberben és decemberben

Ilyenkor már nem igazán van mit ültetni néhány nagy gerezd fokhagymán kívül (a szabadban). Használd ezt az időt arra, hogy minél előbb megtisztítsd kertedet (ne engedd, hogy az avarban átteleljenek a káros rovarok és betegségek), rendbe tedd komposzthalmodat, és elvégezd szerszámaid karbantartását, hogy a következő évben minden kezdődhessen elölről!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-01-03

Ennek az 5 népszerű növénynek a magját már januárban el kell vetned

Vannak növények, melyeknek magjait már most el kell vetni, hogy később élvezni tudjuk a virágot, vagy termést. Januárban ültetendő virágokat mutatunk.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-02

Agrárminisztérium: újra igényelhető a szőlő szerkezetátalakítási támogatás, ezek a feltételek

A szőlősgazdáknak 2024. január 4-től ismét lehetőségük nyílik a támogatási kérelmek benyújtására a szőlő szerkezetátalakítási támogatás keretében.

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

2024-03-21

Agrometeorológia: nem múlt el a fagyveszély

Bár a hét további részében enyhébb éjszakák várhatók, a fagyveszély nem múlt el, a jövő hét első felében ismét számítani lehet éjszakai fagyokra sajnos.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

banteng (Bibos sondaicus)

a ->szarvasmarha-félék (Bovidae) családjának a tulokalakúak alcsaládjába tartozó,... Tovább

hidegedzés

az őszi vetésű növények télállóságának élettani alapja. A kikelt gabonában a szövetek... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés Talajművelés Zöldség