Hogyan készítsünk tavaszi madáreleséget 3 egyszerű lépésben? – Így vonzhatjuk be tollas barátainkat a kertbe

hirdetes

Hogyan készítsünk madáreleséget 3 egyszerű lépésben? – Így vonzhatjuk be tollas barátainkat a kertbe

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavaszi madárkáink már a megjelenő gilisztákkal és egyéb rovarokkal is táplálkoznak, de ha extra táplálékforrást adsz nekik, megnő annak az esélye, hogy rendszeres látogatói lesznek az udvarodnak. Tehát ha vadbarátabbá szeretnéd tenni kertedet, miért ne próbálhatnád ki ezt az egyszerű madáreleség készítő módszert?

házi madáreleség

ÚTMUTATÓ LÉPÉSRŐL- LÉPÉSRE A MADÁRELESÉG ELKÉSZÍTÉSÉHEZ

Az egyik kedvenc dolgunk a tavaszban a sok kismadár fütyörészése, ahogy élvezik az újjá éledt természetet és az egyre melegebb napsütést. Ugyan tavasszal már egyre több eleséget találnak maguk is a kertekben és a földeken, érdemes kipróbálni más módszereket is, és egy kis extra táplálékforráshoz juttatni őket, hogy rendszeres látogatóivá válljanak kertünknek.

Éppen ezért hoztunk most nektek egy egyszerű madáreleség készítési útmutatót, amit csupán három lépésben elkészíthetsz a csipogó kedvenceink bevonzására. Ha te sem szeretnél tartósítószerrel telirakott madáreleséget kirakni a kertedbe a madarak számára, a következő eljárást javasoljuk az otthoni madáreleség elkészítéshez:

  • Forraljunk fel körülbelül egy csésze vizet (csapos vagy desztillált).
  • Adjunk hozzá egy negyed csésze fehér cukrot, gyakran kevergetve.
  • Ha úgy tűnik, hogy a cukor teljesen feloldódott, hagyjuk lehűlni a keveréket, mielőtt megtöltjük vele az etetőt.
  • hirdetes

A mennyiségek könnyen megsokszorozhatók, ha több (vagy nagyobb kapacitású) madáretetőt töltünk meg.

A felesleges cukros víz akár egy hétig is tárolható a hűtőszekrényben, így nemmuszáj pont annyit készítened, mint amennyi belefér az etetőbe. Sok kismadár a friss nektárt részesíti előnyben, gondolj csak a gyümölcsökre a fán, amikbe belecsipkednek ezért próbáld meg néhány naponta cserélni az etetőben lévő cukros vizes nektárt.

Hangsúlyozzuk, hogy ennél a madáreleségnél, a madáretetők tisztán tartásának fontosságát is. – Hetente tisztítsuk meg őket vízből és ecetből álló oldattal, hogy a ráolvadt cukrot is eltávolítsuk, valamint ez a keverék megakadályozza a penész és a baktériumok kialakulását és növekedését.

hirdetes

Sőt, ha tisztán és cukormentesen tartod az etetőket, az is segíthet távol tartani a méheket a madáretetőtől.

EGYÉB MÓDOK, AMIKKEL A KERTBE VONZOD A MADARAKAT

Miután elkészítette a madáreleséget, ügyelj arra, hogy a madáretetőt a lehető legjobb helyre tedd – távol az ablakoktól, kültéri tükröktől és olyan helyektől, ahol a ragadozók, például a macskák elbújhatnak.

Ezen kívül gondolj a telkeden lévő növényekre is. A madarak gyakran értékelik a magas cserjéket és fákat, mert nektárgyűjtő útjaik között ücsörögnek, míg a jól beültetett udvarok (különösen az őshonos növényzettel rendelkezők) általában a madárvilág szélesebb választékát is kielégítik.

Emellett cél lehet, hogy több olyan virágot ültess a kertbe, amelyek vonzzák a madarakat. A piros színű csőszerű virágok gyakran tömegesen vonzzák őket. Két kedvenc ajánlásom a méhbalzsam és a bíborvirág, amelyek a legtöbb ültetési övezetben szívósak.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kosok takarmányozása és tartása

a tenyészidőszakon kívül tk. életfenntartó takarmányadag illeti meg a kosokat, kondíciójuk... Tovább

tarló

A növényállomány betakarítása uttán szár- és tőcsonkokkal visszamaradó termőhely. Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert