Milyen kúszónövényt könnyű gondozni? Tudj meg mindent a lonc ültetésétől, metszéséről

hirdetes

Ismerd meg a loncokat – tudj meg mindent ültetésükről, gondozásukról, metszésükről

TK

A lonc tökéletesen képes beborítani a falfelületeket csodás, színes virágaival, illetve szálkás száraival. Ezek a növények mindenféle érzékünket képesek elvarázsolni – arról nem is beszélve, hogy virágzás alatti finom illata a közelben lévőket mind ámulatba fogja ejteni. Ezek mellett szinte minden éghajlathoz képesek alkalmazkodni, ráadásul még a gondozásuk is kifejezetten egyszerű – ismerd most meg Te is őket!

Lonc

Bemutatkozása


A lonc egy évelő, kúszónövény, mely a loncfélék családjába, illetve a lombhullatók nemzetségébe tartozik. Egyes fajait édes bogyótermésük végett mézbogyónak is hívják.


Legnagyobb jellegzetessége gyorsan kúszó, vékony szára, mely hamar képes bármilyen nem kívánatos felületet lefedni, s ezáltal eltüntetni kertedben. Fajtától és klímától függően akadnak örökzöld változatai, de a lombhullatók gyakoribbak. 


Általában első levelei május környékén jelenik meg, a zöld legkülönbözőbb árnyalataiban – a halványabbtól egészen a kékesebb darabokig. A lonc könnyedén elérheti akár a 2 – 10 méter magasságot, illetve a 2 – 4 méter terebélyességet. Illatos virágai általában meleg árnyalatúak – beszélhetünk sárga, rózsaszín, narancssárga, piros, de még fehéresebb színekről is. Általában virágzása májustól októberig történik, szintén fajtától függően.

hirdetes


Ültetése


Mint már említettem, a lonc bármilyen éghajlaton képes megfelelően fejlődni, viszont ültetésénél érdemes egy-két dologra odafigyelnünk. 


A lonc kedveli a jól kiszárított talajt, mely egy kicsit meszes, s olyan területet keressünk számára, amely napos, esetleg rosszabb esetben félárnyékos – viszont az utóbbi opciónál is csak a gyökere legyen félárnyékban. Érdemes ugyanakkor odafigyelnünk arra is, hogy amennyiben túlságosan tűzi a nap, növényünk hamar kiszáradhat.

hirdetes


Nevelése történhet akár kertünkben, akár cserépben, viszont az az ideális számára, ha ültetése tavasszal vagy ősszel történik meg, hiszen ilyenkor még nem olyan erősek a nap sugarai, de ugyanakkor fagyra sincs nagyobb esély. 

 

Amennyiben szeretnél még többet megtudni erről a meseszép növényről, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-02

Ezt a 4 ötletet érdemes kerted kapcsán megfogadni idén

Jöttünk, láttunk, kertészkedtünk 2020-ban is. Mostani cikkemben elárulom, mi az a 4 dolog, amit érdemes megfontolnod idén kerted és növényeid kapcsán.

2021-04-30

Kert gyógyászati célokkal – ezt a 6 növényt érdemes nevelned benne

Mindenki tudja, hogy rendkívül sok növényt lehetne felhasználni gyógyászati szempontból, ráadásul a legtöbbet egyáltalán nem nehéz kertedben termeszteni.

2021-04-30

Szeretsz kertészkedni? Próbálkozz meg a sztívia termesztésével!

Ismerd meg Te is ezt a különleges növényt, tudj meg mindent a sztívia termesztéséről, gondozásáról. Egyszer mindenkinek érdemes kipróbálni nevelését!

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2021-05-04

Csodaszép májusi növények – ismerd meg őket Te is!

Majdnem minden hónapnak megvannak a maga virágai, növényei, ráadásul ahogy haladunk a jó idővel a nyár felé, ezek egyre színesebbek és változatosabbak lesznek.

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

További cikkek ebben a témában


emfizéma (emphysema)

olyan kóros folyamat, amikor a szerveket, szöveteket levegő-, ill. gázbuborékok hatják át.... Tovább

főkönyv

olyan nyilvántartás, amelyben a gazd. műveleteket időrendben, a könyvviteli számlák... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet