Útmutató a lonc növények gondozására

hirdetes

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. A loncok hőtűrők és vadul vonzóak minden kertben. A lonc nagyszerű kiegészítője minden tájnak, és édes, sárgától élénkvörösig terjedő virágaival gazdag vadvilágot vonz be.

lonc

Loncfélék gondozása


A loncok (Lonicera spp.) egy nagy családhoz tartoznak, amely strapabíró cserjékből és szőlőből áll. Több mint 180 fajta lonc létezik. Némelyik lombhullató, míg a melegebb vidékeken örökzöld fajták az elterjedtek. Sokoldalúságuk és bőségük miatt a lonc termesztése és gondozása egyszerű.

Hogyan neveljünk lonc növényt?


Míg a loncok jobban szeretik a teljes napot, elviselik az árnyékot. A lonc növény a különböző talajtípusokat is toleránsan viseli, de segíti a szőlő termesztését jó vízáteresztő képességű, szervesanyaggal kiegészített talajban. A lonc termeszthető talajtakaróként a megfelelő területeken, de legtöbbjük valamilyen támasztékkal, akár kerítés mentén, akár rácson a legjobb. Konténerben is termeszthetők.

hirdetes

Kerítés vagy rács használata – A lonc jól illeszkedik egy masszív kerítéshez, oszlophoz vagy rácshoz, és rövid időn belül szívesen eltakar még egy nagyon nagy rácsot is. Ahogy a növény érik, hajlamos beárnyékolni a szőlő alsó részét, ami miatt az alja fásodik és nem lesz vonzó. Ezért a nyugalmi időszakban ritkítsuk meg a szőlő felső felét, hogy egészséges maradjon.

Ha szeretnéd, engedd, hogy a lonc befedjen egy lugast. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy árnyékos helyet biztosítsunk egy napos tájon.

Tartályok – A lonc sok fajtája jól teljesít tartályokban, amennyiben rendszeres vizet és 10-10-10 növényi táplálékot kapnak a vegetációs időszak elején. Biztosítsunk rácsot a szőlőtőkék felfuttatásához, vagy hagyjuk, hogy egy kosárban lógjon.

hirdetes

A lonc növények gondozása

Az alkalmi öntözéstől eltekintve a lonc gondozása nem nehéz; a metszés azonban jó gyakorlatot igényel. A lonc szőlőfajtái talajtakaróként invazívvá válhatnak, ha nem kontrollálják, és megszelídítéséhez nyírni kell. Ezért a rendszeres nyírás és formázás ezt a szépséget a határain belül tartja. A loncszőlő metszését általában ősszel vagy télen végzik, amikor a lonc növény nyugalmi állapotban van. A lonc növény tavasszal újra növekedésnek indul. Ha lonc növényt szeretnél használni az erózió elleni védekezésre, akkor nem kell metszeni.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

82/2008. (VI. 30.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az erdészeti potenciál... Tovább

Csávázó Maxim XL 35 FS

Folyékony gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 25 g/l fludioxonil és 10 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet növény virág