Útmutató a lonc növények gondozására

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. A loncok hőtűrők és vadul vonzóak minden kertben. A lonc nagyszerű kiegészítője minden tájnak, és édes, sárgától élénkvörösig terjedő virágaival gazdag vadvilágot vonz be.

lonc

Loncfélék gondozása


A loncok (Lonicera spp.) egy nagy családhoz tartoznak, amely strapabíró cserjékből és szőlőből áll. Több mint 180 fajta lonc létezik. Némelyik lombhullató, míg a melegebb vidékeken örökzöld fajták az elterjedtek. Sokoldalúságuk és bőségük miatt a lonc termesztése és gondozása egyszerű.

Hogyan neveljünk lonc növényt?


Míg a loncok jobban szeretik a teljes napot, elviselik az árnyékot. A lonc növény a különböző talajtípusokat is toleránsan viseli, de segíti a szőlő termesztését jó vízáteresztő képességű, szervesanyaggal kiegészített talajban. A lonc termeszthető talajtakaróként a megfelelő területeken, de legtöbbjük valamilyen támasztékkal, akár kerítés mentén, akár rácson a legjobb. Konténerben is termeszthetők.

Kerítés vagy rács használata – A lonc jól illeszkedik egy masszív kerítéshez, oszlophoz vagy rácshoz, és rövid időn belül szívesen eltakar még egy nagyon nagy rácsot is. Ahogy a növény érik, hajlamos beárnyékolni a szőlő alsó részét, ami miatt az alja fásodik és nem lesz vonzó. Ezért a nyugalmi időszakban ritkítsuk meg a szőlő felső felét, hogy egészséges maradjon.

Ha szeretnéd, engedd, hogy a lonc befedjen egy lugast. Ez egy nagyszerű módja annak, hogy árnyékos helyet biztosítsunk egy napos tájon.

Tartályok – A lonc sok fajtája jól teljesít tartályokban, amennyiben rendszeres vizet és 10-10-10 növényi táplálékot kapnak a vegetációs időszak elején. Biztosítsunk rácsot a szőlőtőkék felfuttatásához, vagy hagyjuk, hogy egy kosárban lógjon.

A lonc növények gondozása

Az alkalmi öntözéstől eltekintve a lonc gondozása nem nehéz; a metszés azonban jó gyakorlatot igényel. A lonc szőlőfajtái talajtakaróként invazívvá válhatnak, ha nem kontrollálják, és megszelídítéséhez nyírni kell. Ezért a rendszeres nyírás és formázás ezt a szépséget a határain belül tartja. A loncszőlő metszését általában ősszel vagy télen végzik, amikor a lonc növény nyugalmi állapotban van. A lonc növény tavasszal újra növekedésnek indul. Ha lonc növényt szeretnél használni az erózió elleni védekezésre, akkor nem kell metszeni.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-06

Milyen virágokat érdemes elültetni még a nyár elején?

Érdekel, milyen virágokat lehet érdemes elültetni a nyár elején, amik gyorsan nőnek, és bírják ezeket a melegebb körülményeket? Mutatunk néhány csodás virágot!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Hortenzia nyári ápolása – a kertész tippjei, amivel kétszer annyi virágot hoz a hortenziád

A hortenzia neked is a kedvenc virágod? Most egy kertész tippjét hoztuk el neked a hortenzia megfelelő nyári ápolásához, ami kétszer annyi virágot fog hozni.

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fedőszőrök

1. (bot.) Növényi szőrök. 2. (zool.) Az állat fel-, korona- és nemezszőrének az... Tovább

gomoly

bogas virágzatú növényekre (pl. cukorrépa, takarmányrépa) jellemző képlet. Az ún.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert Kertészet növény virág