A gyógyító lonc - ezekre érdemes felhasználni, használd ki jótékony hatásait Te is

A természet ajándéka – ismerd meg Te is ennek az örökzöldnek a gyógyító hatásait

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az örökzöld növények, a loncok nem csak szépségükkel képesek minket rabul ejteni, heteken át tartó, illatos virágzásukkal, de számos jótékony hatással is bírnak. Ismerd meg Te is ezek közül a legjelentősebbeket!

Japán lonc

A loncot számos céllal felhasználhatod kertedben. Mint már említettem nem csak szép, dekoratív eleme lehet akár növényfalként ültetve szabadföldben, de meg is kóstolhatod, vagy még gyógyító mivoltát is könnyedén kihasználhatod.


Egy örökzöld növény, komoly gyógyhatással


A japán lonc közkedvelt növény, igazság szerint csupán csak félörökzöld – ez azt jelenti, hogy amennyiben enyhébb telekről van szó, akkor képes megőrizni lombját, ugyanakkor erősebb fagy esetén lecsupaszodik. Ez a kúszónövény a bodzafélék családjába tartozik, valamint elsősorban a félárnyékos helyeken érzi jól magát – ott képes megfelelően fejlődni. Kúszónövény mivolta végett pedig képes végig futni könnyedén akár kerítésen, akár felfelületeden. Hatalmas leveleinek köszönhetően pedig szinte élő falat képes alkotni udvarodon. 


Ez a növény kellemes illattal, valamint fehér virágokkal rendelkezik, melyeket már június elején megcsodálhatunk. Ezek általában késő délután nyílnak ki, ekkor érezhetjük szinte már mámorító illatfelhőjét, mellyel beborítja környezetét. Bimbóit fokozatosan, szinte már lépcsőzetesen fejleszti hajtásain, melyeket ezáltal több napon keresztül, sőt akár heteken át is gyűjthetünk.


Miért érdemes gyűjteni illatos, fehér virágait?


A japán lonc virágait gyógyászati szempontból érdemes gyűjteni, ugyanakkor fokozottan figyeljünk oda magára a virágok szedésére. Mivel nem mossuk őket meg felhasználás előtt, ezért érdemes csakis tiszta helyekről gyűjteni azokat.


Csupán a fehér, friss, illatozó virágokat szedjük le – az alapjukhoz közel fogjuk meg őket, majd azután óvatosan végezzük el letépésüket. Felhasználásuk előtt mindenképpen távolítsuk el a növény leveleit, valamint a bogarak miatt is gondosan nézzük őket át – mindkettőt juttassuk vissza a természetbe.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Sárbogárdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Sárbogárd Hõsök tere 17. 7000 Magyarország Tovább

törzsnyáj

A legjobb termelésű juhokból áll; a tenyésztési céloknak legmegfelelőbb csládok és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek virág