Mennyi ideig kell locsolni, ha öntözőrendszert használsz?

hirdetes

Mennyi ideig kell locsolni, ha öntözőrendszert használsz?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az öntöző rendszerek népszerű megoldást kínálnak a kertek vízellátására, és sok kertész számára praktikus és kényelmes módja a növények gondozásának. Azonban használatánál felmerülő leggyakoribb kérdés, hogy mennyi ideig kell az öntözést folytatni ahhoz, hogy a növények megkapják a megfelelő mennyiségű vizet, és egészségesen fejlődjenek.

öntözőrendszer

Meddig legyen bekapcsolva az öntözőrendszer?


A pontos öntözési időt meghatározni nem könnyű feladat, mivel számos tényezőt figyelembe kell venni. A legfontosabb szempontok közé tartozik a kert mérete, a növények vízigénye, a talaj típusa és az éghajlati körülmények. Minden kert más és egyedi igényekkel rendelkezik, így fontos, hogy megfelelően mérlegeljük ezeket a tényezőket.

Az egyik alapszabály, hogy az esőztetőt leginkább az esti vagy kora reggeli órákban célszerű használni. Ez az időpont a legkedvezőbb, mivel a nap erős sugaraival ellentétben az öntözött növények kevésbé vannak kitéve a kipárolgásnak, és a víz hatékonyabban jut el a gyökerekhez.

A vízmennyiség beállítása is fontos szempont. Az esőztető rendszeren beállítható a vízkibocsátás mennyisége, ami lehetőséget ad arra, hogy a kert vízigényét pontosan beállítsuk. Az általános ajánlás szerint hetente körülbelül 2,5 cm-es vízmennyiséget kell biztosítani a növényeknek, beleértve a természetes csapadékot is.

hirdetes


Locsolási idő meghatározása öntözőrendszerrel


Ahhoz, hogy meghatározzuk, mennyi ideig kell az esőztetőt működtetni, a talaj állapotát is figyelembe kell venni. A homokos talaj könnyebben átengedi a vizet, míg a nehezebb, agyagos talaj tovább tartja meg azt. Ezért a homokos talajú kerteket gyakrabban és rövidebb ideig kell öntözni, míg az agyagos talajú kerteket ritkábban és hosszabb ideig.

Fontos megfigyelni a növények reakcióit az öntözésre is. Ha a levelek sárgulnak vagy a növények elkezdenek hervadni, az jelentheti, hogy vagy túl kevés, vagy túl sok vizet kapnak. Az öntözési időpont és a vízmennyiség finomhangolásával elkerülhetőek az ilyen problémák.

hirdetes

A hőségben és szárazságban természetesen több vizet igényelnek a növények. Ezekben az időszakokban célszerű az öntözést növelni, de emlékezzünk arra is, hogy a túlzott vízellátás is káros lehet a növények számára.

Az öntöztető rendszerek ideális eszközök a kertek öntözésére, de a megfelelő öntözési idő és vízmennyiség meghatározása érdekében fontos a kert körülményeinek figyelembevétele. Próbáljuk meg a növények igényeit közelről felmérni, rendszeresen ellenőrizni a talaj nedvességtartalmát és a növények állapotát, valamint igyekezzünk összehangolni az öntözést a természetes csapadék időjárásával. Ezzel biztosíthatjuk, hogy kertünk mindig virágzó és egészséges legyen.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Felkészültél a több centis hóra? Ilyen hatással lesz a kertben telelő növényeidre!

Készüljünk fel a hóesésre és a hideg hónapokra, hogy tavasszal virágba boruljon a kertünk, és az egész évben élvezhessük a növények szépségét.

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felfúvódás

a gyomor-bélcsatornában jelentkező, gázfelhalmozódásból származó betegség. (előgyomrok betegségei) Tovább

Hétvégi gyerekprogram Symbol Budapest

Hétvégi gyerek örömök a Symbol Budapest szervezése által. A gyermekeknek szervezett... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés