locsolás ősszel, őszi locsolás, őszi locsolási tippek, locsolás az őszi kertben

Így kell locsolni ősszel, ha kevés a csapadék és az esték már hidegek

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az ősz beköszöntével a kert gondozása is változásokat igényel az eljövő hidegebb hónapokra való felkészülés érdekében. Az alábbiakban megvizsgáljuk, hogyan kell helyesen locsolni ősszel, különös tekintettel a csapadékhiányos időszakokra és az esték hidegére.

locsolás ősszel

Locsolás ősszel

Az őszi hónapok beköszöntével fontos megváltoztatnunk kertünk öntözési gyakorlatát. Az alacsonyabb hőmérséklet és a csökkenő páratartalom új kihívások elé állítja a növényeket és a kertészeket egyaránt.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan kell helyesen locsolni ősszel, különös tekintettel a csapadékhiányos időszakokra és az esték hidegére, hogy kertünk virágzó és egészséges maradhasson az év hátralévő részében.

Az ősz beköszöntével együtt jár az éjszakai hőmérséklet csökkenése és az alacsonyabb páratartalom. Ezek a változások befolyásolják a növények párolgási folyamatát és vízfelvételét. Ahogy hűvösebbek lesznek az éjszakák, a talaj is lassabban melegszik fel, és a nedvesség továbbra is hosszabb ideig megtartja a növények levelein. Ennek eredményeként a növények kevésbé párologtatnak, és lassabban száradnak ki.


Hogyan kell locsolni ősszel?

Az őszi hűvösebb időjárás és a hosszabb száradási időszakok növényvédelmi kihívásokat is jelenthetnek. A növények hajlamosabbak lehetnek gombás és baktériumos fertőzésekre, ha a leveleik hosszabb ideig nedvesek maradnak. Ezeket a kihívásokat megelőzhetjük megfelelő öntözési gyakorlattal.

Az őszi öntözés során fontos szempont a víz hőmérséklete. Ha hideg vízzel öntözünk, a talaj és a gyökerek tovább lehűlhetnek, ami káros hatással lehet a növényekre, különösen a hidegtűrő képességüktől függően. Ezért érdemes reggel vagy délelőtt öntözni, hogy a talajnak idő legyen felmelegedni a hideg éjszakai órák előtt.


Növények víz- és tápigénye őszi locsolás során

Fontos megjegyezni, hogy az őszi öntözés során is figyelnünk kell a növények vízigényére. Ne öntözzük túl őket, mivel az alulöntözés is lehetőséget ad a növényeknek a télre való felkészülésre.

Emellett az őszi időszakban érdemes kezdeni a tápoldatozás csökkentését. Ahogy a növények lassabban növekednek és felkészülnek a télre, kevesebb tápanyagra van szükségük. A túlzott tápoldatozás a vegetatív növekedésre ösztönözheti a növényeket, aminek eredményeként a hidegebb hónapokban sérülékennyé válhatnak.

Az őszi locsolás és tápanyagellátás megfelelő irányításával segíthetjük a kertünk növényeit a télre való felkészülésben és az egészséges fejlődésben. Az őszi gondozás és öntözési gyakorlatok időbeni alkalmazásával hozzájárulhatunk a kertünk virágzásához és növényeink egészségének megőrzéséhez az év hátralévő részében.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

95/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenõrzésére és megfigyelésére... Tovább

padozat

a tömör —>istállópadló legfelső rétege, amellyel az állat közvetlenül érintkezik;... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés