Öntözés nyáron: Este vagy reggel?

Mikor locsoljunk a nyári időszakban?

SzSz, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hamarosan itt a nyári időszak, a forróság, így fel kell készülünk a növények öntözésére, ha megfelelő mennyiségű termést szeretnénk elérni. Kövesd útmutatónk!

Öntözés nyáron: Este vagy reggel?

A nyári locsolás elengedhetetlen ahhoz, hogy a kertben lévő növények megfelelően fejlődhessenek. Az, hogy mikor locsoljuk őket, ebben a száraz időben, viszont egyáltalán nem mindegy. Nem csak időt, de pénzt is spórolhatunk, sőt a növények is jobban fejlődnek, ha betartjuk az öntözési útmutatót. Ugyan egyes növényeknek más igényeik vannak, jobb, ha előre készülünk. 

 

Reggel vagy este locsoljunk? 

Nagyon sokan inkább a reggeli órákat választják az öntözéshez, mint az estét. De melyik napszak jobb a növények öntözéséhez? A válasz: az attól függ. Általában jó ötlet lehet reggel bekapcsolni az öntözőrendszert és locsolót, viszont ebben az esetben nem csak a növények gyökere kap vizet. Bár egyes növényféléknek nem árt a leveleknek és termésnek a víz, valamelyik kifejezetten rosszul kezeli és gombás betegségek alakulhatnak ki a leveleken. Tehát jobb inkább az öntözést este elvégezni, amikor van időnk nyugodtan foglalkozni a kerttel és a megfelelő helyen, vagyis a gyökereknél meglocsolni a kerti növényeket. 

 

Hogyan kell kezelni a hervadt növényeket?

Ha látjuk, hogy a kedvenc hibiszkuszunk vagy a bazsarózsánk elhervadt egy forró napon, úgy érezhetjük, azonnal vízre van szükségük. A hervadás során a növények valóban úgy nézhetnek ki, mintha teljesen meghaltak volna. Sok esetben azonban nem csak a szárazság okozhatja a növények hervadását. Van, hogy éppen a túlöntözés miatt hervadt el a növényünk, de kártevők vagy betegségek is okozhatják a növény problémáját. Ezen kívül a növények a forró napon elhervadhatnak, viszont este újra életre kelnek. Érdemes naplemente során ellenőrizni, hogy a növényünk az ideiglenes hőhatás miatt hervadt el vagy valóban kevés vizet adtunk neki. Idővel már tudni fogjuk, hogy bizonyos növények hogyan reagálnak a hőingadozásra. 

 

Egyéves és évelő növények

Az, hogy a növények egyéves vagy évelő növények-e, kulcsfontosságú tényező annak eldöntésében, hogy mikor kell növényeket öntözni a legforróbb időszak alatt.
Az egynyári növények teljes életciklusukat egy növekedési időszakban fejezik be. Ide tartoznak a kedvenc növényeink is, mint a körömvirág, a nebáncsvirág és a muskátli. Ezeknek a növényeknek nagyon sekély a gyökérzetük, és szenvedni fognak, ha a talaj felső néhány centiméteren kiszárad a nyári forróságban. Gyakran kell öntöznünk őket, akár naponta is, ahogy forrósodik az idő. 

 

Az évelő növényeknek mélyebb gyökérzetük van, amely lehetővé teszi számukra, hogy sokkal könnyebben túléljék a szárazság időszakát. Az évelő növények hetente egyszer vagy kétszer elegendő vizet adni. Lassan és a gyökereknél öntözzük meg őket, hogy a lehető legtöbb vizet felszívhassák. 

 

Mikor és hogyan locsoljuk a cserepes növényeket vagy a kerti zöldségeket? A következő oldalon kiderül!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

ipari csarnok

a gépműhely legnagyobb kiterjedésű részegysége, amelyben az erő- és munkagépek... Tovább

Tovább a lexikonra