Minden, amit tudni kell a lilaakác gondozásához

hirdetes

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki. További információ a lilaakác gondozásáról az ültetéstől a metszésig a Lilaakác Termesztési útmutatóban.

lilaakác

A lilaakácról


A lilaakác egy hosszú életű szőlőnövény, kéktől liláig terjedő zuhatagú virágokkal, amelyek tavasszal és nyár elején látványosan néznek ki egy lugasról vagy boltívről. Ez a szőlő azonban gyors és agresszív – gyakran eléri a 10 méter hosszúságot –, és köztudott, hogy meglehetősen nehéznek nő. A lilaakác-szőlő behatol minden olyan domborulatba vagy szakadékba, amelyet elérhet, ezért nem tanácsos ültetni őket túl közel a házhoz.


A lilaakác virágok gyönyörűen illatosak, lakomát biztosítva az érzékszerveknek. Virágzás után egy barna, babszerű hüvely télig a növényen marad. A virágok csak új növekedéskor jelennek meg.


Megjegyzés: Óvatosan ültess lilaakácot! A lilaakác növény minden része lektinnek és wisterinnek nevezett anyagokat tartalmaz, amelyek mérgezőek a háziállatokra, az állatokra és az emberekre. Ezek a méreganyagok nagy mennyiségben fogyasztva a hányingertől és hasmenéstől a halálig bármit okozhatnak.

A lilaakác invazív növény?


A kínai wisteria (Wisteria sinensis) és a japán wisteria (Wisteria floribunda) nem Észak-Amerikában őshonos, és egyes államokban invazív fajoknak számítanak. Az őshonos lilaakác fajok, az amerikai wisteria (Wisteria frutescens) és a Kentucky wisteria (Wisteria macrostachya) nagyszerű alternatívái az ázsiai fajoknak, ezért ha új lilaakác fajt tervezel a kertbe, javasoljuk, hogy válassz egyet az észak-amerikai fajok közül.

Kíváncsi vagy, hogyan lehet különbséget tenni az ázsiai és az észak-amerikai fajok között?

Az ázsiai wisteria agresszív termesztők homályos maghüvelyekkel, míg az észak-amerikai wisteria növekedési szokásai nem annyira agresszívek, és sima maghüvelyekkel és termésekkel, valamint többé-kevésbé hengeres, bab alakú magvakkal rendelkeznek. Egy másik különbség, hogy az amerikai és a kentucky-i wisteria virágai a növény késő tavaszi kilevelezése után jelennek meg, míg a kínai wisteria virágai a lombozat előtt.

hirdetes

Mikor ültessünk lilaakácot?

Tavasszal vagy ősszel ültessük, amíg a növény nyugalmi állapotban van.

A lilaakác magról is termeszthető, de a magról termesztetteknél gyakran jó néhány év kell ahhoz, hogy elérjék az érettséget és virágot hozzanak. Javasoljuk, hogy telepített lilaakác növényeket vásároljunk, vagy kezdjük a dugványból.

Hová kell ültetni a lilaakácot?

Teljes napfénybe ültessük. Bár a lilaakác részleges árnyékban nő, valószínűleg nem virágzik. A napfény elengedhetetlen.

hirdetes

Ültessük termékeny, nedves, de jó vízáteresztő talajba.

Ha a talaj rossz állapotban van, adjunk hozzá komposztot; különben a lilaakác a legtöbb talajban megnő. 

Válassz olyan helyet, amely távol van más növényektől, mivel a lilaakác gyorsan növekszik, és könnyen utolérheti szomszédait. A lilaakác arról is ismert, hogy a közeli építményekre, például házakra, garázsokra, fészerekre és így tovább növekszik. Nyomatékosan javasoljuk, hogy ne ültessünk lilaakácot túl közel a házhoz!

A lilaakácnak nagyon erős szerkezetre van szüksége a felmászáshoz, például fém vagy fa rácsra vagy pergolára. Az érett növényekről ismert, hogy annyira elnehezednek, hogy eltörik a támaszukat, ezért gondosan tervezzen, és építse fel szerkezetét vaskos anyagokból.

Lilaakác ültetése

Áss egy olyan mély lyukat, mint a gyökere, és 2-3-szor olyan széleset.
Helyi növények 3 méter távolságra legyenek egymástól.

Lilaakác gondozása

Minden tavasszal vigyünk fel egy réteg komposztot a növény alá és egy 2 centis réteg talajtakarót a nedvesség megtartása és a gyomok elleni küzdelem érdekében.

Öntözd meg növényeid, ha hetente kevesebb, mint 10 mm eső esik.

Több virágzás érdekében próbáld meg nyáron kéthetente vágni a burjánzó hajtásokat.

Lilaakác metszése

A metszés a jó virágzás titka, mivel a lilaakác csak új fán virágzik.

A lilaakác metszése tél végén esedékes. Távolítsuk el az előző évi növekedés legalább felét, így száronként csak néhány rügy marad.

Ha formálisabb megjelenésre vágyunk, a hagyományos virágzás után nyáron is metsszünk. A lilaakác virágait a fő hajtások sarkantyújából új növekedéskor hozza. Vágjuk vissza az idei év összes új hajtását szárba, és hagyjuk meg, hogy legfeljebb körülbelül 6 centi legyen. Ennek során az egész növényt rendbe lehet tenni, betanítani és bekötni úgy, hogy ne legyenek laza, lecsúszó hajtások.

Az informálisan termesztett, kifejlett növényeknek kevés, vagy egyáltalán nincs szükségük utólagos metszésre. Ám egy formálisan kiképzett növény esetében nyáron vágjuk vissza az oldalhajtásokat 6 centire, majd télen ismét rövidítsük le 3 rügyre.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-31

A világ legszebb virágoskertjei – Álomszép virágba borult tájak a világ minden részéről

A világ tele van természeti csodákkal, de kevés látvány olyan lélegzetelállító, mint a színes virágokkal teli mezők és kertek a világ bármely pontján.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Mikor trágyázzuk meg a rózsát – szakértőink elmondják, hogyan lehet nagyobb, gyönyörű virágzást elérni

Ha pontosan tudjuk, mikor kell plusz tápanyaggal ellátni a rózsát, és a munkát a megfelelő időben végezzük el, akkor biztosan meg fogjuk aratni a jutalmunkat

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Nagy-Somlói borvidék védett eredetû borairól A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

Rovarölo Vertimec 1,8 EC

Biztos megoldás tripszek, aknázólegyek, takácsatkák ellen.Hatóanyag: 1,8%... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet virág virágtermesztés