Így alakíts ki a kertedben saját levendulakertet! Tippek, ötletek hozzá

hirdetes

Legyen neked is saját levendulakerted!

AN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Biztos sokan vannak akik szeretik a levendulát, hiszen számos felhasználási lehetősége van. Mennyire jó lenne, ha saját levendulakerted lehetne? Ez pedig lehetséges! Ráadásul roppant egyszerűen ki lehet alakítani a levendulakertet, most kiderül, hogy hogyan!

Legyen saját levendulakerted!

A levendulakert kialakítása- Levendula kerttervezési ötletek

 

Hogy ha szereted a levendulát és örülnél, hogy ha a saját kertedben is lenne, akkor a mostani cikkből megtudhatod, hogy hogyan lehet saját levendulakertet kialakítani! Így mindig csodálhatod a friss és illatos levendulákat.

 

Hogyan hozzunk létre levendulakertet?

 

A levendula egy alacsony karbantartású évelő növény. Az illatos virágai miatt termesztett levendulavirágok felhasználhatók szappankészítésben vagy aromaterápiában és még sok másban. A levendulát gyakran sétányok és teraszok mentén ültetik, gyógynövénykertekhez adják.

Néhány egyszerű lépéssel létrehozhatod te is a saját levendulakertedet, íme:

Hogyan kezd el?

 

Kezd azzal, hogy kiválasztasz egy megfelelő helyet a levendulakert számára. A különböző levendulafajokból származó növények napos helyet igényelnek, jó vízelvezetéssel. A levendula szereti a homokos vagy szemcsés talajt. Párás vagy esős környezetben a levendula jobban boldogul, ha egy emelt ágyásba termesztik őket.

 

Válasszd ki a levendula fajtáját

 

Miután kiválasztottad az új levendulakert helyét, fontold meg, hogy mely fajtákat szeretnéd termeszteni. A több mint 200 típusú levendula elérhetőségével a kertészek különböző méretek, virágzási idők és virágszínek közül választhatnak. Ilyen széles választási lehetőségekkel igazán egyedi levendulakertet tudunk kialakítni. A levendula színe, mérete és az elhelyezése kombinálásával egy egyedülálló levendulakertet lehet kialakítani. 

hirdetes

 

Légy kreatív a levendulával!

A levendula nagyon jól mutat fehér vagy világos színű fal és kerítések előtt is. Ezt a látványt fokozhatjuk még rózsákkal, egy a fal vagy kerítés elé helyezett paddal, sziklakövekkel vagy madáretetővel. Egy ilyen idilli környezetben mindig szívesen tölt időt az ember és az mégjobb érzéssel töltheti el, hogy ezt mind a saját kertjében teheti meg.

 

 

Miért hasznos egy levendulakert?

Évszázadok óta a levendulát rovarriasztóként is használják. A levendulasorok ültetése a kültéri életterek közelébe ötvözi a szépséget a praktikummal. Hogy ha levendulát ültetünk a kerti sétány mellé, akkor az máris feldobja és jobban fog kinézni egy ilyen egyszerű trükktől, ráadásul még a rovarokat is elriasztja.

Mire figyeljünk a levendulakert kialakításakor?

Hagyjunk elegendő helyet a levenduláknak

A levendulakert kialakításakor vedd figyelembe az egyes fajták végleges méretét. Ha elegendő helyet hagyunk a növények között, az nemcsak megkönnyíti a levendula gyomlálását és betakarítását, hanem egészségesebb környezetet is teremt a gyógynövény számára.

hirdetes

Ne öntözzük túl a levendulákat

A gomba és a gyökérrothadás gyakori problémák a levendula kert termesztésekor. Az érintett növényeket a legjobb mielőbb eltávolítani, de a megelőzés lenne a kulcs. Ezeket a problémákat gyakran a túlöntözés, a rossz vízelvezetés, a túlzott páratartalom és a növény alapja körüli nem megfelelő légáramlás okozza. A nedvességmegtartó mulcs helyett válasszon homokot vagy borsó kavicsot talajtakaróként. Ezek nemcsak megakadályozzák a gyomnövekedést, hanem javítják a felszíni vízelvezetést és csökkentik a talajszinti páratartalmat.

Miután kialakítottuk a levendulakertet, minimális gondosságot igényel. Az éves metszés és a rendszeres gyomlálás fenntartja a kert növekedését és gyönyörű és illatos levendulavirágokat hoz létre az elkövetkező években.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

6 ok, amiért a nárciszhagymáid nem virágoznak- és a megoldás

Nárciszhagyma nem virágzik, mi a megoldás? Több oka is lehet annak, ha a nárciszhagymák nem virágoznak, mutatjuk mik azok, és hogy mit tudsz tenni ellene!

2023-01-31

A nárcisz gondozása- 5 fontos tudnivaló a nárcisz megfelelő ápolásához

Bentre vagy kintre szeretnél nárciszt ültetni? Igazából mindegyig, néhány fontos információt mindenképpen tudnod kell a nárciszok gondozásával kapcsolatban.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-03

Így ültesd át a boltban vásárolt cserepes koriandered – hosszabb ideig fog élni!

Tippek a boltban vásárolt koriander termesztéséhez és annak hosszabb életben tartásához. Használd ezt a technikát, hogy több termést hozzon neked a koriandered.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kacsafélék (récefélék, Anatidae)

a ->rendjének egyik családja. Csőrük széles, a végén erősen lapított, a kávaélek... Tovább

fluormérgezés

főként alumíniumkohók környékén, —>fluortartalmú lecsapódással szennyezett... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet virág virágtermesztés