Így alakíts ki a kertedben saját levendulakertet! Tippek, ötletek hozzá

hirdetes

Legyen neked is saját levendulakerted!

AN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Biztos sokan vannak akik szeretik a levendulát, hiszen számos felhasználási lehetősége van. Mennyire jó lenne, ha saját levendulakerted lehetne? Ez pedig lehetséges! Ráadásul roppant egyszerűen ki lehet alakítani a levendulakertet, most kiderül, hogy hogyan!

Legyen saját levendulakerted!

A levendulakert kialakítása- Levendula kerttervezési ötletek

 

Hogy ha szereted a levendulát és örülnél, hogy ha a saját kertedben is lenne, akkor a mostani cikkből megtudhatod, hogy hogyan lehet saját levendulakertet kialakítani! Így mindig csodálhatod a friss és illatos levendulákat.

 

Hogyan hozzunk létre levendulakertet?

 

A levendula egy alacsony karbantartású évelő növény. Az illatos virágai miatt termesztett levendulavirágok felhasználhatók szappankészítésben vagy aromaterápiában és még sok másban. A levendulát gyakran sétányok és teraszok mentén ültetik, gyógynövénykertekhez adják.

Néhány egyszerű lépéssel létrehozhatod te is a saját levendulakertedet, íme:

Hogyan kezd el?

 

Kezd azzal, hogy kiválasztasz egy megfelelő helyet a levendulakert számára. A különböző levendulafajokból származó növények napos helyet igényelnek, jó vízelvezetéssel. A levendula szereti a homokos vagy szemcsés talajt. Párás vagy esős környezetben a levendula jobban boldogul, ha egy emelt ágyásba termesztik őket.

 

Válasszd ki a levendula fajtáját

 

Miután kiválasztottad az új levendulakert helyét, fontold meg, hogy mely fajtákat szeretnéd termeszteni. A több mint 200 típusú levendula elérhetőségével a kertészek különböző méretek, virágzási idők és virágszínek közül választhatnak. Ilyen széles választási lehetőségekkel igazán egyedi levendulakertet tudunk kialakítni. A levendula színe, mérete és az elhelyezése kombinálásával egy egyedülálló levendulakertet lehet kialakítani. 

hirdetes

 

Légy kreatív a levendulával!

A levendula nagyon jól mutat fehér vagy világos színű fal és kerítések előtt is. Ezt a látványt fokozhatjuk még rózsákkal, egy a fal vagy kerítés elé helyezett paddal, sziklakövekkel vagy madáretetővel. Egy ilyen idilli környezetben mindig szívesen tölt időt az ember és az mégjobb érzéssel töltheti el, hogy ezt mind a saját kertjében teheti meg.

 

 

Miért hasznos egy levendulakert?

Évszázadok óta a levendulát rovarriasztóként is használják. A levendulasorok ültetése a kültéri életterek közelébe ötvözi a szépséget a praktikummal. Hogy ha levendulát ültetünk a kerti sétány mellé, akkor az máris feldobja és jobban fog kinézni egy ilyen egyszerű trükktől, ráadásul még a rovarokat is elriasztja.

Mire figyeljünk a levendulakert kialakításakor?

Hagyjunk elegendő helyet a levenduláknak

A levendulakert kialakításakor vedd figyelembe az egyes fajták végleges méretét. Ha elegendő helyet hagyunk a növények között, az nemcsak megkönnyíti a levendula gyomlálását és betakarítását, hanem egészségesebb környezetet is teremt a gyógynövény számára.

hirdetes

Ne öntözzük túl a levendulákat

A gomba és a gyökérrothadás gyakori problémák a levendula kert termesztésekor. Az érintett növényeket a legjobb mielőbb eltávolítani, de a megelőzés lenne a kulcs. Ezeket a problémákat gyakran a túlöntözés, a rossz vízelvezetés, a túlzott páratartalom és a növény alapja körüli nem megfelelő légáramlás okozza. A nedvességmegtartó mulcs helyett válasszon homokot vagy borsó kavicsot talajtakaróként. Ezek nemcsak megakadályozzák a gyomnövekedést, hanem javítják a felszíni vízelvezetést és csökkentik a talajszinti páratartalmat.

Miután kialakítottuk a levendulakertet, minimális gondosságot igényel. Az éves metszés és a rendszeres gyomlálás fenntartja a kert növekedését és gyönyörű és illatos levendulavirágokat hoz létre az elkövetkező években.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

4 Gyönyörű téli bogyós cserje – Beszínezik a szürke téli kertet

Ezek a mesés téli bogyókkal rendelkező cserjék nemcsak a hideg hónapokban hoznak színt és életet a kertedbe, hanem praktikus választások is kertedbe!

2023-11-28

5 hiba, amit a karácsonyi kaktusz gondozása során vétünk

A karácsonyi kaktusz a téli ünnepek elengedhetetlen dekoráció, de annak érdekében, hogy hosszú ideig élvezhessük, fontos elkerülni néhány gyakori gondozási hibát

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kaloda

nagyobb állatok rögzítésére szolgáló, fa- v. vasrudakból készített, az állatot... Tovább

Marnie (Br. 6429 f)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Kertészet virág virágtermesztés