Most kell elültetni a levendulát! Íme a lépések a levendula márciusi ültetéséhez

Most kell elültetni a levendulát! Mutatjuk hogyan!

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A levendula egyre nagyobb népszerűségnek örvend a magyar kertészek körében is, ami nem véletlen. A levendula nemcsak csodaszép, hanem illata is remek, és számos gyógyhatással büszkélkedhet. Ültetni, és gondozni egyszerűbb, mint hinnéd, de most adunk néhány tippet.

Levendula ültetése márciusban

Mikor ültessük el a levendulát?

„Alapvetően tavasztól őszig napfényes időben bármikor lehet levendulát ültetni”- írja a levendulainfo.hu. Mi mégis azt mondjuk, hogy most, március környékén a legjobb levendulát ültetni. A levendulát lehet szaporítani előnevelt palántával, vagy tőosztásból származó növénnyel is, de magról is lehet ültetni. Érdemes a levendulamagokat február-március környékén cserépbe, vagy speciális szaporítóládába tenni. Ebben az esetben csak ősszel ültesd ki a palántákat végleges helyükre, hiszen idő kell, amíg megerősödnek.

Hova ültessük a levendulát?

A levendula egy mediterrán növény, amiről azt kell tudni, hogy imádja a napot. Olyan helyre érdemes a levendulát ültetni, ahol sok napfény érheti. Mindenképpen a legmelegebb, és legnaposabb helyet válaszd ki a levendula számára, ha szeretnéd, hogy jól érezze magát, és sok virágot hozzon. Szerencsére a levendula további igényei tényleg nem nagyok, a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet is szereti, még az sem baj, ha kicsit köves, sziklás a talaj. Emiatt sokan sziklakertbe is szokták ültetni, ott is nagyon szeret a levendula. A levendula csak úgy vonzza a lepkéket, ezért én mindig olyan helyre ültetem, ahol ezt is ki tudom élvezni nyáron, egy jó könyv társaságában élvezhetem a levendula csodás illatát, báját, és a pillangók táncát.

Hogyan ültessünk levendulát?

A levendulák ültetése előtt érdemes átgondolnunk, hogy milyen távolságra helyezzük a töveket egymástól, hiszen viszonylag nagyra, bokorszerűre nő ez a növény. Amennyiben csak 50 cm helyeket hagyunk a tövek között, akkor összefüggő, sövényszerű növényalakzatot kapunk. Amennyiben inkább gömbölyded levendulabokrokat szeretnél, inkább egy méteres távolságot hagyj! Amennyiben cserepes levendulát vásárolsz, nem lesz nehéz dolgod, egyszerűen csak földlabdástul ültesd ki. Amennyiben szabadgyökeres levendulát ültetsz, kicsit be kell iszapolnod a talajt, és ültetés után is öntöznöd, pár hétig, hogy megfelelően be tudjon gyökeresedni. Öntözni egyébként csak a frissen ültetett levendulát kell, ezen kívül csak a nagyon hosszú, forró, esőmentes időben kell a levendula felé indulni a locsolókannával. A levendulát ősszel, vagy tavasszal kell metszeni.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-04-21

Virágzik a csodálatos lilaakác – Te tudod, mikor kell megmetszeni?

A lilaakác (Wisteria sinensis) metszése két fő időszakban történik az év folyamán, hogy segítsd a növényt a virágok és a növekedés optimális kifejlesztésében.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vírusok

Sejtes szerkezettel nem rendelkező, önálló életre képtelen makromolekuláris rendszerek,... Tovább

olajretek (leveles olajretek, Raphanus sativus var. oleiferus L.):

igénytelen, egynyári, dudvás szárú, csak virágzás után fásodó növény. Hamvaszöld... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert virág