Levendula teleltetése - Így gondozzuk télen a levendulát

hirdetes

Hogyan teleltessük a levendulát

ZH

Ezekkel a szakértői tippekkel megtudhatod, hogyan kell teleltetni a levendula cserjéket, és megvédeni őket a zord téli időjárástól! Lépésenként mutatjuk, hogyan teleltetheted a levendulát!

 

téliesítés levendula

Levendula teleltetése

A levendula teleltetése segít túlélni a hideg hőmérsékletet és a zord körülményeket, amelyek még a legenyhébb zónákat is elérhetik. A levendula áttelelése nem bonyolult, de tedd ezt helyesen, és tavasszal és nyáron egészségesebb növényt fogsz kapni.

Ha levendulát termesztesz, talán már tudod, hogy nem a legjobb téli virágok közé tartozik, de a télikertben felbecsülhetetlen értékűnek bizonyulhat.

A levendula szárazságtűrő növény, amely a legtöbb telet túléli túl sok felhajtás nélkül. A kemény téli időjárású területeken azonban a legjobb, ha megteszünk néhány óvintézkedést annak biztosítására, hogy levendulanövényeink túléljék a hideg hónapokat.

Így teleltessük a levendulát

Ezek a lépések segítenek a levendula teleltetésében, fajtától függetlenül!

 

1.    Biztosítsuk a jó elvezetést!

Ezt a tél beállta előtt ellenőrizni kell. A levendulák a Földközi-tengertől származnak, ezért nem szeretik, ha nedvesek és vizesek.

Ha a levendula elvizesedik, akkor vagy megrohad, vagy ha a víz megfagy, fagykártól szenvedhet. Ha a talaj nehéz az ültetéskor – adjunk hozzá némi kertészeti éles homokot vagy őrleményt, vagy akár ültessük kis magasított talajpárnákra, hogy a víz elfolyhasson a növények közepéről.

2.    Metszés

Fontoljuk meg a levendulanövények őszi metszését, ha hidegebb éghajlaton élünk. Ez segít nekik energiát takarítani és túlélni a telet. Vágjuk vissza őket körülbelül egyharmadával, miután befejezték a virágzást. Ha azonban olyan területen élünk, ahol enyhébb telek vannak, várjuk ki a tél végét, hogy megmetsszük növényeinket. 

 

3.    Hagyjuk abba az öntözést

Az esőnek kell felváltania a rendszeres öntözést. A levendula a szárazabb talajt részesíti előnyben, ezért bízzunk abban, hogy az anyatermészet elvégzi a munkát a következő néhány hónapban, különösen, ha ez a növény nyugalmi időszakban van.

hirdetes

4.    Mulcsozás

Néhány hüvelyknyi szerves anyaggal, például szalmával, fenyőtűvel vagy levelekkel mulcsozzuk be őket. Ezek a talajtakarók szigetelik a gyökereket, de nem tartják meg a vizet ugyanúgy, mint a nehezebb talajtakarók, például a trágya.

hirdetes

5.    Helyezzük át a cserepes levendulát

Ha a cserepes levendulát a szabadban tartjuk heves esőzésben, a gyökerei érzékenyek lehetnek a rothadásra és a bomlásra, ami végül elpusztítja a növényt. A garázs, fészer vagy üvegház tökéletes téli hely a cserepes levendula termesztésére.

HOGYAN TELELTESSÜNK EGY CSERPES LEVENDULA NÖVÉNYT?

Könnyebb tudni, hogyan kell teleltetni a levendulát, ha az része a cserepes kertészeti ötleteidnek, mint gondolnád. Megkérdezheted, hogy termeszthet-e beltéri levendulát ebben az évszakban.

Ha van egy cserepes levendula növényed a szabadban, és olyan helyen élsz, ahol télen 4 C alatt van, nyáron pedig 18 C felett van, akkor érdemes áthelyezni azt a növényt beltérbe télire.

Függetlenül attól, hogy bentről vagy kintről van szó, „gondoskodj róla, hogy a levendula télen sok napfényt kapjon, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy az ablak közelébe kell tenni. És ne felejtsd el meglocsolni őket! A levendulának körülbelül 1 hüvelyk vízre van szüksége hetente télen, legyen szó esőről vagy hóesésről.

MIKOR TELELTESSEM A LEVENDULÁT?

A mediterrán kerti ötletek egyik fő elemeként a levendula nem hideg éghajlatra készült, ezért ne várj túl későig a levendula teleltetésével. A levendula teleltetését azonnal elkezdheted, amint a levelek lehullanak a fákról. A metszést az ősz elején vagy közepén kell elvégezni, és az év bármely szakában elvégezhető a növény jó vízelvezetése. A talajtakarást az első fagyok előtt érdemes elvégezni, csakúgy, mint a cserepes levendulák költöztetését.

HAGYHATOK LEVENDULÁT A FÖLDBEN TÉLRE?

Igen, télen hagyhatjuk a levendulát a földben. A levendulák jól viselik a szárazságot, és télen inkább a nedves talaj, mint a fagy pusztítja el a tél- és fagyálló levendulákat.

Ha azonban olyan helyen élsz, ahol szélsőségesek a telek, akkor jobb, ha cserépben neveljük a levendulát, ahová a fagyok idején bevihető. Ha fel akarod emelni a levendulát, fontos tudni, mikor kell átültetni a levendulát, hogy csökkentse a növény károsításának kockázatát.

A földbe ültetett levendula általában jobban teljesít, mint a cserepekbe ültetett növények. Ha azonban hideg éghajlaton élsz, fontos, hogy a cserepes levendulát télen beltérbe vidd. A kültéri levendulanövényeket szalmával vagy szénával talajtakarással is megvédhetjük.

VISSZA KELL VÁGNI A LEVENDULÁT TÉL ELŐTT?

Az, hogy tél előtt vagy után vágjuk vissza a levendulát, attól függ, hogy hol élünk. Ha olyan helyen élsz, ahol szélsőséges telek vannak, akkor a levendula harmadával történő betakarítása segíthet csökkenteni a növény megterhelését és túlélni a leghidegebb időjárást.

Ha enyhébb éghajlatú helyen élsz, akkor a legjobb, ha tavaszig elhalasztod a metszést.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

szuperinfekció

A már valamely kórokozóval fertőzött szervezet újrafertőződése ugyanavval a kórokozóval. Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával... Tovább

Tovább a lexikonra
virágtermesztés