Minden, amit tudni érdemes a levendula tavaszi metszéséről

hirdetes

A levendula tavaszi metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A levendula tavaszi metszésének módja

A levendula tavaszi gondozása

Bármilyen levendulafajtát is választunk, mindig tavasszal előnevelt palántára, vagy tőosztásból származó növényre van szükségünk a telepítéshez. Mint már említettem, a levendulának nagy szüksége van napsütésre, ezért olyan helyet válasszunk, ahol sok fény éri, és melegben lesz. Ültetés előtt gondoskodjunk a gyommentesítésről, érdemes felásni ilyenkor a területet.

Ha trágyázunk, akkor fontos, hogy ne érintkezzen az elültetett növény gyökereivel – én ezt úgy szoktam megoldani, hogy mélyebb gödröt ások, és a trágyára teszek egy kis földet, majd csak ezután helyezem bele a növényt. Az ültetési távolságot kétféleképpen alakíthatjuk: ha összefüggő folyamot szeretnénk, akkor a töveket 40-50 centiméteres távolságot hagyjunk a növények között, ha elkülönülő bokrokat szeretnénk, akkor egy méteres távolságra lesz szükségünk. 

hirdetes

Iszapoljuk be a szabadgyökerű levendulákat ültetéskor (a szokásos vízmennyiség többszörösét juttassuk ki), az iszapolás után hetente egyszer-kétszer öntözzük a friss ültetést, de maximum egy hónapig. Később, mikor a növény már mélyre hatoló gyökereket eresztett, az öntözés szinte teljesen elhanyagolható, csak akkor szükséges öntöznünk, amikor nagyon forró, aszályos időszakok vannak. 

A levendula tavaszi metszése

A levendulák fásodó szárú növények, ami annyit jelent, hogy az évek során elkezdenek a növények szárai fásodni, felkopaszodni. Éppen ezért érdemes legalább 2-3 évente tavasszal erőteljesen visszametszeni a bokrokat.

hirdetes

Ezt a fagyok elmúltával, február végén, március elején tehetjük meg, ekkor vizsgáljuk meg a növényeket, ha a tövénél apró, új hajtásokat látunk, akkor vágjuk vissza tövig az idősebb, már fásodott szárakat. Metszés után a növényünk néhány centiméter magas lesz, de ettől nem kell megijedni, mivel így tartjuk fiatalon a levendulát, a kis hajtások nagyon hamar be fognak indulni, és nagyon gyors ütemben sűrű bokorrá fog fejlődni a levendula, ami rengeteg, szép virágot fog hozni nyáron! 

Hasznos volt számodra ez a cikk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

21/2007. (III. 30.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján az Európai Unió által társfinanszírozott... Tovább

Magyar Radikális Állat- és Természetvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Szalay Gábor elnök Cím: Budapest. Tisza u. 4. 1133 Magyarország ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem