Minden, amit tudni érdemes a levendula tavaszi metszéséről

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A levendula tavaszi metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész
A levendula tavaszi metszésének módja

A levendula tavaszi gondozása

 

Bármilyen levendulafajtát is választunk, mindig tavasszal előnevelt palántára, vagy tőosztásból származó növényre van szükségünk a telepítéshez. Mint már említettem, a levendulának nagy szüksége van napsütésre, ezért olyan helyet válasszunk, ahol sok fény éri, és melegben lesz. Ültetés előtt gondoskodjunk a gyommentesítésről, érdemes felásni ilyenkor a területet.

 

Ha trágyázunk, akkor fontos, hogy ne érintkezzen az elültetett növény gyökereivel – én ezt úgy szoktam megoldani, hogy mélyebb gödröt ások, és a trágyára teszek egy kis földet, majd csak ezután helyezem bele a növényt. Az ültetési távolságot kétféleképpen alakíthatjuk: ha összefüggő folyamot szeretnénk, akkor a töveket 40-50 centiméteres távolságot hagyjunk a növények között, ha elkülönülő bokrokat szeretnénk, akkor egy méteres távolságra lesz szükségünk. 

hirdetes

 

Iszapoljuk be a szabadgyökerű levendulákat ültetéskor (a szokásos vízmennyiség többszörösét juttassuk ki), az iszapolás után hetente egyszer-kétszer öntözzük a friss ültetést, de maximum egy napig. Később, mikor a növény már mélyre hatoló gyökereket eresztett, az öntözés szinte teljesen elhanyagolható, csak akkor szükséges öntöznünk, amikor nagyon forró, aszályos időszakok vannak. 

 

A levendula tavaszi metszése

 

A levendulák fásodó szárú növények, ami annyit jelent, hogy az évek során elkezdenek a növények szárai fásodni, felkopaszodni. Éppen ezért érdemes legalább 2-3 évente tavasszal erőteljesen visszametszeni a bokrokat.

hirdetes

 

Ezt a fagyok elmúltával, február végén, március elején tehetjük meg, ekkor vizsgáljuk meg a növényeket, ha a tövénél apró, új hajtásokat látunk, akkor vágjuk vissza tövig az idősebb, már fásodott szárakat. Metszés után a növényünk néhány centiméter magas lesz, de ettől nem kell megijedni, mivel így tartjuk fiatalon a levendulát, a kis hajtások nagyon hamar be fognak indulni, és nagyon gyors ütemben sűrű bokorrá fog fejlődni a levendula, ami rengeteg, szép virágot fog hozni nyáron! 

Hasznos volt számodra ez a cikk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

2020-09-25

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

A szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Íme néhány tudnivaló ezekről. Nézzük, mely betegségek és kártevők támadhatják meg a cikláment.

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


leukózis (leucosis)

mind a különféle emlősökben, mind madarakban a Retroviridae család Oncovirinae alcsaládjába... Tovább

immunválasz-képtelenség

az a jelenség, amikor az antigén hatására a szervezet immunrendszere nem vagy csak csökkent... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem