Minden, amit tudni érdemes a levendula tavaszi metszéséről

A levendula tavaszi metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A levendula tavaszi metszésének módja

A levendula tavaszi gondozása

Bármilyen levendulafajtát is választunk, mindig tavasszal előnevelt palántára, vagy tőosztásból származó növényre van szükségünk a telepítéshez. Mint már említettem, a levendulának nagy szüksége van napsütésre, ezért olyan helyet válasszunk, ahol sok fény éri, és melegben lesz. Ültetés előtt gondoskodjunk a gyommentesítésről, érdemes felásni ilyenkor a területet.

Ha trágyázunk, akkor fontos, hogy ne érintkezzen az elültetett növény gyökereivel – én ezt úgy szoktam megoldani, hogy mélyebb gödröt ások, és a trágyára teszek egy kis földet, majd csak ezután helyezem bele a növényt. Az ültetési távolságot kétféleképpen alakíthatjuk: ha összefüggő folyamot szeretnénk, akkor a töveket 40-50 centiméteres távolságot hagyjunk a növények között, ha elkülönülő bokrokat szeretnénk, akkor egy méteres távolságra lesz szükségünk. 

Iszapoljuk be a szabadgyökerű levendulákat ültetéskor (a szokásos vízmennyiség többszörösét juttassuk ki), az iszapolás után hetente egyszer-kétszer öntözzük a friss ültetést, de maximum egy hónapig. Később, mikor a növény már mélyre hatoló gyökereket eresztett, az öntözés szinte teljesen elhanyagolható, csak akkor szükséges öntöznünk, amikor nagyon forró, aszályos időszakok vannak. 

A levendula tavaszi metszése

A levendulák fásodó szárú növények, ami annyit jelent, hogy az évek során elkezdenek a növények szárai fásodni, felkopaszodni. Éppen ezért érdemes legalább 2-3 évente tavasszal erőteljesen visszametszeni a bokrokat.

Ezt a fagyok elmúltával, február végén, március elején tehetjük meg, ekkor vizsgáljuk meg a növényeket, ha a tövénél apró, új hajtásokat látunk, akkor vágjuk vissza tövig az idősebb, már fásodott szárakat. Metszés után a növényünk néhány centiméter magas lesz, de ettől nem kell megijedni, mivel így tartjuk fiatalon a levendulát, a kis hajtások nagyon hamar be fognak indulni, és nagyon gyors ütemben sűrű bokorrá fog fejlődni a levendula, ami rengeteg, szép virágot fog hozni nyáron! 

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

124/2008. (IX. 19.) FVM rendelet

A termelõi csoportokról szóló 81/2004. (V. 4.) FVM rendelet módosításáról. A... Tovább

bélszúrás (bélcsapolás)

->felfúvódásban szenvedő és egyéb módon nem gyógykezelhető ló vakbélfejének a jobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem