Így kell szedni és szárítani a levendulát - Ezt készítheted levendulából

hirdetes

Minden amit tudnod kell a levenduláról – Mikor szedhetjük a levendulát?

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A nyár egyik legszebb látványát a levendulaföldek adják, mikor a növény elkezd kivirágozni. Ilyenkor persze számtalan kérdés merül fel bennünk a levendulával kapcsolatban, most a legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttem neked, hogy tudd mikor érdemes szedni, vagy akár enni a levendulát!

levendula szedés

Mikor lehet leszedni a levendulát?


A levendulát akkor érdemes leszedni, amikor a virágok már teljes nyílásban vannak, vagyis amikor a száron már minden bimbó kinyílt az utolsó kettő kivételével. A levendula szedését mindenképp érdemes olyan napra időzíteni, amikor már az elmúlt napokban már nem esett az eső, és a nap is süt, ugyanis így lesz igazán illatos és aromás, persze miután leszedtük így a szárítása is könnyebb, hiszen nincs elázva.

Hogyan kell leszedni a levendulát, hogy jövőre is virágozzon?


Amennyiben neked is van otthon levendulád, és csak egy-két bokor a terjedelme, akkor mindenképp érdemes ollót használnod a betakarításhoz, és mindennap vágd le azokat a szárakat, amelyek már teljesen kinyíltak. Így a szüretet több hétig is elhúzhatod, és mindig lesz kint is és bent is illatos levendulád. Ha már terebélyesebb a levendulabokrod és jócskán van belőle, akkor nyugodtan használhatsz sarlót vagy metszőollót is, mivel így lesz gazdaságos. 

hirdetes


hirdetes
Fontos, hogy miután az összes virágot leszedtük, akkor vissza kell metszeni a bokrot a következőképpen: egyszerűen a levélzet egyharmad részét le kell vágni. Ilyenkor szépen ki lehet alakítani a bokor formáját is és ne felejtsd el az elszáradt részeket is eltávolítani. Ha jól csináltad a visszametszést, akkor a levendulabokrod hálás lesz és az ősz folyamán még egyszer virágba fog borulni.

A következő oldalon további tudnivalókat hoztam még Neked a levenduláról és annak tárolásáról és felhasználásáról! Kattints a következő oldalra és nézd meg a legfontosabb információkat!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Mit csinálj februárban, a kertben? - 5 lépés a tavaszi szezonra való felkészüléshez

Februári kerti teendők listája: Ha csak hobbikertész vagy, akkor is jól fognak jönni ezek a tippek, hogy könnyedén elő tudj készülni a márciusi szezonra.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Farkasalma gondozási útmutató: Ismerd meg a farkasalma termesztését és gondozását

Ha feltűnő növényt keresel, próbáld ki a farkasalmát. A növény egy fás szárú szőlő, amely ívelt pipa alakú virágokat és nagy, szív alakú leveleket hoz.

2023-01-30

Így rejthetjük el a csúnya drótkerítést futónövényekkel és cserjékkel

Néhány dolgot figyelembe kell venni, amikor a drótkerítéseket növényekkel borítanánk be. A drótkerítések lefedése sok háztulajdonos gyakori problémája.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

Mv Hombár (Mv 06—02)

Õszi búza Cél: egyéb hasznosítású búza Leírás:Felálló-félig felálló növekedési... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet virág