Ismerd meg a levendula fajtáit, illetve azok gondozását

hirdetes

Levendula fajták – ezeket éri meg termesztened, azt is eláruljuk, hogyan!

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Levendula

Öntözés szempontjából csak ültetés után vannak nagyobb igényei, rendszeresen csak a frissen ültetett példányokat kell locsolni – de a fiatalabbakkal kapcsolatban se essünk túlzásba, figyeljünk oda, hogy semmiképpen se öntözzük őket túl. A már begyökeresedett levendulákat elég csak alkalmanként locsolni.


Az angol levendula gondozása


Az angol levendulánál már érdemes odafigyelni, hogy majd hova fogjuk elültetni, hiszen a semleges, vagy lúgos talajt kedveli, viszont az enyhén savas területeken is képes megélni. Mindemellett nála is fontos, hogy a talaj jó vízelvezetéssel rendelkezzen, illetve, hogy sose álljon rajta a víz, ne is öntözzük túl majd angol levendulánkat.


Amennyiben serkenteni szeretnénk virágzását a hamuzsír hatásos lehet, ugyanakkor a magas nitrogéntartalmú trágya használatakor pont az ellenkező hatást érhetjük el – virágzása ritkás lesz.

hirdetes


Ültetésekor figyeljünk arra, hogy növényünk magassága elérheti majd a 80 centimétert, valamint szélessége is 1 méteres lehet – biztosítsunk számára elegendő helyet. Fejlődésüket megközelítőleg 4 – 5 év után fejezik be.


Mindenképpen napos helyet válasszunk neki mediterrán származása miatt, valamint ennek a fajtának szintén jelentős rovarűző hatása van. Ültetése előtt iszapoljuk ki a gödröt, majd földlabdájával ültessük el. Ezután hetente egyszer-kétszer locsoljuk meg egy hónapon keresztül, majd utána az öntözését érdemes az esőre bízni. Fontos ugyanakkor, hogy ne stagnáljon növényünkön a víz.

hirdetes


Mind kerti virágágyásban, mind sziklakertben, de akár még egy kisebb kerti út, ösvény mellett is egymástól fél méteres távolságokban is remekül fognak majd mutatni, összefüggő sövényt alkotva. 


Évente érdemes megmetszeni őt is, valamint az imént említett másik levendula fajtát is, július közepéhez közeledve. A fiatalabb példányokat két évvel ültetésük után csak akkor vágjuk ezen időszakban vissza 10 centiméteresre, ha már növényeink mérete eléri a 15 centit – ebben az esetben sziklakertünkbe még jobban be fog illeni, illetve a terebélyesedését, megfelelő fejlődését is képesek lehetünk kialakítani.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Tisztítás ecettel: 15 házimunka, amit az ecet könnyebbé varázsol

Az ecet egy csodaszer a háztartásban, amely nem csak a konyhában, de az otthoni tisztaság fenntartásában is hasznos. Lássuk miben is segíthet nekünk az ecet?

2023-10-03

7 Növény, amit októberben kell megmetszeni

Az október nem csak a hűvös őszi napok és a lehullott levelek hónapja, hanem a kertészeti munkálatok időszaka is. Az októberi metszés pedig létfontosságú!

2023-10-03

A goji-bogyó termesztés alapjai - Az ültetéstől a super food-ig!

Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a goji-bogyó termesztésének alapjait, hogy segítsünk az első lépésekben a goji-bogyók termesztése iránt érdeklődőknek

2023-10-03

A 10 legszebb díszhagyma, amit a tavaszi virágzásért októberben kell elültetned!

Október az ideális időszak a díszhagymák ültetésére, mivel a föld még meleg, de már elég hűvös ahhoz, hogy a hagymák megfelelően gyökerezzenek, majd virágozzanak.

2023-10-02

Miért ne kövesd el ezt a nagy hibát a fák körüli mulcsozás során?

A mulcs használata a kertészetben sok előnnyel jár, például a talaj nedvességének megőrzésével, a gyomok visszaszorításával és a talaj hőmérsékletének szabályozásával.

2023-10-03

Így metszd meg ősszel a tuját, hogy dús, egészséges legyen!

A megfelelő metszési technika alkalmazásával megőrizhetjük tujáink formáját, és elősegíthetjük új hajtások kifejlődését. Mutatjuk a legfontosabb lépéseket!

2023-10-02

Októberi kerti teendőink: védjük meg a rózsák gyökereit a hidegtől ezzel a trükkel

A rózsa téli védelme, amit már októberben megtehetünk: ez az a trükk, amit segít a rózsák gyökereinek a tél ellen felvenni a harcot, mutatom mi is ez pontosan!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Medallon Premium

Totális gyomirtó szer, évelő és magról kelő gyomnövények ellen.Hatóanyag: 480 g/l ... Tovább

Pásztói Földhivatal

Földhivatal hivatalvezetõ: Sulyok Tibor Cím: Pásztó Fõ út 102., Pf. 35. 3060 Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet