Levéltetvek ellen növényvédőszerek nélkül

10 tényleg hatásos trükk levéltetvek ellen

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Számos olyan  növény van, ami úgymond levéltetű irtóként is funkcionál, így ha a többi növény közelébe ülteted garantáltan nem lesz gondod többé a levéltetvekkel. Mutatjuk milyen növények a leghatásosabbak a levéltetvek ellen!

levéltetvek ellen

Legjobb praktikák levéltetvek ellen!

Az idő felmelegedésével a  növények fejlődése is beindul és egyre több rovarkártevő jelenik meg a kertben. A kártevők közül a legveszélyesebbek a levéltetvek, amelyek óriási pusztítást képesek elvégezni a növényeken, és ha nem cselekszünk időben az komoly terméskieséssel járhat. Érdemes tehát a megelőzéssel kezdeni, és ne várjuk meg, hogy megjelenjenek, mert akkor sokkal nehezebb rendbe hozni. 

Nem feltétlen kell egyből a permetszerekhez nyúlnod, vannak egyszerűbb megoldások is! Nézd meg milyen társnövényeket kellene ültetned a növényeid mellé, hogy megakadályozd a levéltetvek megjelenését!

1.    Fokhagyma

A legtöbb kártevő nem szereti a fokhagyma erős illatát, így a levéltetvek is kerülik őket. A fokhagyma erős illata összezavarja a levéltetveket és azok távolmaradnak a kerttől és a növényektől. Érdemes a növények közé is ültetni néhány fokhagymát, hogy garantáljuk a kártevő mentességet.

2.    Vöröshagyma

A vöröshagyma csakugyan olyan tulajdonságokkal bír, mint a fokhagyma, így ezt is nyugodtan ültetheted a  növények közé, hogy megvédd őket!

3.    Macskamenta

Ezzel óvatosan kell bánni, mert a macskákat akár be is vonzhatja a kertbe, de az olyan rovarokat, mint a levéltetű biztosan távoltartja! Valamint számos kártevő pusztító rovart csábíthat a portánkra.

4.    Rozs

Kutatások szerint a rozs nagyon jó kártevő riasztó, ami képes távol tartani a növényektől számos kártevőt, így a levéltetveket és a takácsatkákat is.

5.    Körömvirág

A körömvirág erős illata teljesen összezavarja a levéltetveket, emellett számtalan növény illatát elnyomja, így azt nem érzik meg a kártevők. Így nem támadják meg a zöldségeket és gyümölcsöket.

6.    Metélőhagyma

Erős illata szintén távol tartja a levéltetveket és más számtalan kártevőt is. Jól látszik tehát, hogy érdemes teletűzdelni a kertünket hagymafélékkel, ha szeretnénk távol tartani a veszedelmes és pusztító rovarokat a portánktól.

7.    Rozmaring

A rozmaring szintén nagyon erős illatával tartja távol a kártevőket, de úgy, hogy ő magához vonzza őket, így a többi növényt elkerülik. Figyeljünk azonban arra, hogy csak az egészséges rozmaringot tudjuk riasztóként használni, a gyenge növény nem lesz segítségünkre a kártevők elleni védekezésben

8.    Levendula

A levendula is magához vonzza a levéltetveket, és rengeteg más kártevőt is, így csakugyan elvonja a figyelmet a többi növényről.

9.    Petrezselyem

A petrezselymet is érdemes beültetni a kertbe, ugyanis magához csalogatja a darazsakat, akik kedvenc élelme a levéltetű. Ha már megjelentek a tetvek a kertben, akkor érdemes minél előbb petrezselymet ültetned!

10.    Menta

A menta is szintén vonzza a levéltetvekkel táplálkozó hasznos rovarokat, így érdemes néhány cseréppel elhelyezni a kertünkben.

10+1 Napraforgó

A napraforgó a legtökéletesebb „csapdanövény” a levéltetűk ellen és nagy segítségünkre lehet abban, hogy megszabaduljunk az ádáz rovaroktól. 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

gombák (Fungi, Mycetes, Mycota)

kizárólag —>heterotróf szervezetek, spórákkal szaporodnak, valódi eukarióták.... Tovább

Veszprém Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Veszprém Vörösmarty tér 9. 8200 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra