Tudd meg, miért változik meg a levelek színe ősszel

Ezért változik meg a levelek színe ősszel

AN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Egy nagyon egyszerű kérdést tettünk fel az embereknek, bármennyire érdekes, de csak nagyon kevesen tudtak válaszolni helyesen! A kérdés így hangzott: miért változik meg a levelek színe ősszel? A most következő kérdésben megtudhatjátok a választ! 

Levelek színe ősszel

Miért változik meg a levelek színe ősszel?- Legenda

Egy ősi indián legenda szerint az égi vadászok megöltek egyszer egy medvét. Az állat vére az őszi égből az erdő fáira hullott, ezért válik ősszel sok növény levele pirossá. Mások sárgák lesznek, mert az égi lakoma során a medve húsából lecsöpögő zsír sárgára festette őket. Nehéz versenyezni ezzel a szép hiedelemmel,de jobb, ha tisztázzuk: az ősz esztétikuma csupa kémia. A színváltozást a levelek pigmentjeinek változása idézi elő, így készülnek fel a fák a télre. 

Miért változik meg a levelek színe ősszel?- Az igazi ok


A levelek zöldjét, pigmentjét a benne lévő klorofill adja. Ha sok a napfény, a klorofill vörös és kék fényt nyel el. A levelekről visszaverődő fényben kevesebb a vörös és a kék, így a leveleket zöldnek látjuk. A klorofillmolekula igen nagy,és nem oldódik a növényi sejteket megtöltő vizes oldatban. Emlékszünk a fotoszintézisre? Annak során a fényenergia kémiai energiává alakul át. A klorofillban elnyelt fény szolgáltatja az energiát ahhoz, hogy a növény a szén-dioxidot és a vizet oxigénné és szénhidrátokká alakítsa át. 
 

Ebben a folyamatban alakul át a klorofill által elnyelt fény energiája a szénhidrátokban (cukrokban és keményítőkben) tárolt kémiai energiává. A klorofill az erős napfény hatására elbomlik. Az elbomló klorofillt a növények folyamatosan pótolják. A klorofill előállításához napfényre és melegre van szükség, nyáron tehát a klorofill rendszeresen elbomlik és újratermelődik a levelekben.


 
Sok növény leveleiben van egy másik pigment is, a karotin. Ez a vegyület a zöldeskék és a kék fényt nyeli el, ezért a karotinról visszavert fény sárgának látszik. Bonyolult folyamat játszódik le, amelynek végén a karotin – kevésbé bomlékony lévén a klorofillnál – még akkor is a levélben marad, amikor a klorofill már eltűnt. Ilyenkor látjuk a levelet sárgának. A levelekben olyan pigmentek is előfordulhatnak, amelyek az antocianinok közé tartoznak. Az antocianinokat tartalmazó levelek vörösnek látszanak.

Miben találhatóak meg még az antocianinok?

Az érett alma piros, és a szőlő lilás színe is az antocianinoknak köszönhető. Az antocianinok a sejtekben található cukrok és bizonyos fehérjemolekulák közötti reakció termékei. Ez a reakció nem zajlik le addig, amíg a sejtnedv cukorkoncentrációja nem elég nagy. A reakcióhoz azonban fény is szükséges, ezért fordul elő gyakran, hogy az alma egyik fele piros, a másik, árnyékban növekvő fele pedig sárga. Azokban a falevelekben, amelyekben sok a cukor, antocianinok képződnek, mit például a vadszőlőben: ezek festik pirosra a leveleket.

 

Tegyük el a szép színes őszi leveleket!- Tartosítási módszerek

Nincs is szebb az őszi leveleknél! Tartósítsuk ezt a szépséget, gyűjtsünk különböző formájú és színű leveleket. Óvatosan mossuk le és szárítsuk meg őket, ezután különbözőképpen tartósíthatjuk szépségüket. A tartósított levelekből mozaik képeket készíthetünk, száraz csokrokat díszíthetünk.

Préselés

A legrégibb módja, hogy hosszabb ideig gyönyörködjünk a szép formájú színes őszi levelek szépségében, ha lepréseljük őket – bár így törékeny leveleket kapunk.

Tartósítás glicerinnel

Tartósíthatunk glicerinnel is: először keverjünk össze egy rész glicerint két rész vízzel, majd öntsük a keveréket lapos edénybe. A leveleket merítsük a folyadékba csipesz segítségével, úgy, hogy teljes felületük érintkezzen a keverékkel, és ne jöjjenek fel a felszínre. Hagyjuk állni a leveleket az edényben néhány napig, majd vegyük ki, csöpögtessük le, és itassuk le a fölösleges folyadékot. Ezzel a módszerrel a levél rugalmas, hajlékony marad, sokáig lehet dísze a lakásnak.

Mi okozza a vörös árnyalatot a levelekben?

A sarkoktól a trópusok felé vonuló színhullám naponta 60-70 kilométert tesz meg Nyugat-Európában. A klorofillmolekulák néhány nappal előbb bomlanak el, mint a levelekben található sárga vegyületek, a karotinoidok – ezért sárgulnak meg a levelek. A vörös árnyalatot valószínűleg az okozza, hogy több egyszerű fenolvegyület vörös vagy lilás, vízben oldódó antocianinná alakul át.


A klorofill azonban nemcsak ősszel bomlik el. A gombák, vírusok is pusztíthatják; gyakran a klorofill eltűnése jelzi a növények megbetegedését vagy a tápanyagok hiányát. Rengeteg klorofillt fogyasztanak el a legelőre kihajtott állatok is. A "legelés" még nagyobb mértéket ölt a tengerben: az egysejtű, fotoszintetizáló fitoplanktonból indul ki szinte minden tengeri tápláléklánc.

Mi lesz a klorofillal?


A biokémikusok már régóta kíváncsiak arra, hogy hová tűnik a klorofill. Az 1880-as években Anton Kerner, egy bécsi növénytanprofesszor mikroszkopikus változásokat fedezett fel az őszi levelekben: feljegyezte, hogy a klorofill-testecskék (a kloroplasztok) fényes, sárga szemcsékké zsugorodtak össze, s ezeket végső, haszontalan maradékoknak tekintette. Ma már tudjuk, hogy ezek a szemcsék lipid membránok, amelyek az oxigéngyökök hatására keményedtek meg – tulajdonképpen megavasodtak. A fény azoknak a zsírtesteknek köszönhető, amelyek nem bomlottak el egészen.


A múlt században már tudták, hogy a növényből eltávolított klorofill gyorsabban bomlik, különösen fény hatására. Később a tudósok kimutatták, hogy a növényből kivont, szerves oldószerben oldott klorofill továbbra is fényt nyel el, és nagy energiájú elektronokat termel, amelyek reakcióba lépnek az oxigénnel. Ez az oxigén megtámadja a klorofillt, a molekula belső kötései véletlenszerűen rendeződnek át, a gyűrűszerkezet szétszakad: a klorofillból kis molekulatömegű, színtelen vegyületek keletkeznek.

Forrás: mozaik.bloglap.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

felszín alatti vizek

a talajfelszín alatt, különböző mélységekben található vizek. Megkülönböztetnek... Tovább

hályog

a szemlencsének (szemgolyó) egy részére v. egészére kiterjedő, szürke v. szürkésfehér... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek