A kukorica, napraforgó, alma, szilva, szőlő és más kultúrák növénvédelme

Aktuális növényvédelem

Kassai Miklós, BKKm-i NTSZ
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A cikk írásakor még nem tudom, hogy az aszályos tavasz után a medárd meghozza-e a várva várt esős időszakot. A szárazság komoly terméscsökkentő hatása mellett nem kedvez a gomba és rovarkártevőknek sem, de ideális a takácsatkáknak, amit figyelemmel kell kísérni az érzékeny kultúrákban (alma, szőlő, uborka, bab, szója).
A kukorica, napraforgó, alma, szilva, szőlő és más kultúrák növénvédelme

A cikk írásakor még nem tudom, hogy az aszályos tavasz után a medárd meghozza-e a várva várt esős időszakot. A szárazság komoly terméscsökkentő hatása mellett nem kedvez a gomba és rovarkártevőknek sem, de ideális a takácsatkáknak, amit figyelemmel kell kísérni az érzékeny kultúrákban (alma, szőlő, uborka, bab, szója).

Csapadékos időjárásnál júniusban a gabonák levélbetegségei mellett elsősorban a kalászfuzárium ellen kell védekezni. Nagyon sok hatékony felszívódó készítmény alkalmazható. A választásnál a várható alacsony termésmennyiség lehet, hogy csak egy olcsóbb, Fundazol 50 WP vagy Topsin-M70 WP használatát teszi lehetővé, de ahol a várható magasabb terméshozam a „drágább" szerek megtérülését is biztosítja, ott érdemes azon szerek közül választani, amelyek védenek a lisztharmat, a gabonarozsda és a szeptória ellen is. A zászlós levél alatti 1-2 levél egészségét meg kell védeni ahhoz, hogy jó termést érjünk el. Figyelembe kell venni a fajta betegségekkel szembeni érzékenységét, illetve ellenállóságát is.

A napraforgó szárbetegségei ellen 6-8 leveles korban kell védekezni, erről már szóltam. A következő időszak a virágzás előtti állapot. A szürke- és fehérpenész fertőzés a tányérok szöveteinek szétrothasztásával jelentős károkat tud okozni. A védekezésnél itt is a gazdaságossági szempontok meghatározóak. A kontakt Dithane M-45 és Perocin 80 WP kombinációs partnerei lehetnek a felszívódó Benazol 50 WP, Fundazol 50 WP, vagy a Kolfugo 25 FW. Ez utóbbi hatóanyaga a karbendazim, különféle gyári konbinációi igen hatékonyak: Alert S, Konker, Milstar, Model. Használható még a Ronilan DF, Rovral 50 WP (25 FW), Sumilex 50WP, Mirage 45 EC. A legújabb hatóanyagú (strobilurin) készítmények közül az Amistar engedélyezett.

A kukoricatáblákon fel kell készülni az Amerikai kukoricabogár imágóinak megjelenésére. Mivel zárlati károsítónak minősül, minden termelőnek kötelessége a fertőzést a megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálatnak bejelenteni. A lárvák egyedszámát június elején, közepén kell megállapítani. A tábla 10 helyén 1-1 véletlenszerűen kiválasztott növényt kell ásóval, 20-20 cm-es talajkockát vágva a töve körül, lehetőleg a teljes gyökérzettel kiemelni. A növényt földlabdával együtt sötét színű ruhára, vagy fóliára helyezve kell átvizsgálni. A gyökéren lévő lárvák aprók, lágyak, fehérek, a fej és a test vége barna. Növényenként 2 lárva esetén védekezni kell. Az imágók különféle csapdákkal jól foghatók, melyeket június 20. körül kell kihelyezni, lehetőleg ne a tábla szélső sorába, hanem pár sorral beljebb. A bogarak, ha még nem találnak címert vagy bajuszt, a leveleket hámozgatják a vetésfehérítő bogárhoz hasonlóan. Szeged környékén az előző években már ezzel is jelentős károkat okoztak. A bajusz megrágásával a csövek foghíjasak lesznek, ami terméscsökkenést, csemegekukorica esetében komoly minőségi problémát okoz. Az egyedszám megállapítása július vége felé esedékes. A táblában 20 helyen két, véletlenszerűen kiválasztott növényt kell megnézni. A növényhez közeledve meg kell figyelni a lehulló vagy elrepülő bogarakat. Alaposan át kell vizsgálni a bajuszt, a cső végét és a levélhüvelyeket. Ha a kártevő jelen van, akkor hetente el kell végezni a számolást. Ha növényenként átlagosan kötött talajon 0,5, középkötött talajnál 0,7 bogarat találunk, a következő évben védekezni kell a kártevő ellen.

A védekezés leghatékonyabb módja a vetésváltás. Az imágók elleni védekezésre akkor van szükség, ha - a bogarak átlagszáma eléri az 5-öt

- a virágzás még nem haladta meg az 50 %-ot

- a zöld bibeszálak 1,5 cm-re történő visszarágása észlelhető

A vegyszeres védekezésre javasolt szerek: Danadim 40 EC, Thionex 35 EC, Karate 2,5 WG, Parasoot CS. A lárvák ellen: Chinofur 40 FW, Marshal 25 EC, Force 10 CS, Counter 5 G.

Zöldségkultúrákban folytatni kell a már megkezdett védekezéseket. A már említett levéltetvek mellett a különféle bagolylepke hernyók betelepedése is megtörténik. A gyomos, ezáltal párásabb klímát jobban kedveli, ezért a növényállományunkat gyommentesen, szellősen kell tartani. A lepkék a tojásaikat a levelek fonákára rakják. A kikelő fiatal lárvák kezdetben ott hámozgatnak. Ilyenkor még elérhetők permetszerrel, és ekkor a legérzékenyebbek. Sok fajuk idősebb korban fénykerülő lesz. Vagy a növény belsejébe rágja be magát (Káposzta bagolylepke), vagy a talaj felső szintjébe húzódik, és csak éjszaka jön a talaj fölé táplálkozni (Vetési bagolylepke lárvája, a mocskospajor). Ilyenkor már nehéz ellenük védekezni.

A légykárosítók sok kultúrában okoznak gondot: hagyma, bab, uborka stb. Ellenük mivel több nemzedékesek rendszeres permetezés szükséges. Az ajánlott készítmények: Fyfanon EW, Parshoot CS, Reldan 40 sc, Sumithion 50 EC.

Az almásokban az intenzív hajtásnövekedés időszakában a lisztharmat és a varasodás elleni védelemben az ún. szisztemikus blokkra van szükség. A már jól ismert és bevált szerek (pl. Anvil SC, Rubigan 12 EC, Score 250 EC, Systhane MZ) mellett az újabbakkal a szerrotációt biztosítani kell (Chorus 75 WG, Clarinet, Contaf, Discus DF (top),Zato 50 WG stb.). A korábbi évek erős almamoly fertőzése szükségessé teszi, hogy az előrejelzésre alapozva fokozottan odafigyeljünk erre a károsítóra. Az engedélyezett szerves foszforsavészter és piretroid készítmények mellet jó időzítéssel az átalakulás- és kitinszintézis gátlók (Alsystin 25 WP, Match 50 EC) biztos megoldást adnak.

Szilvásokban a vörösfoltosság és a levél lyukacsosodás gyakran idő előtti lombhullást eredményez, pedig akár réz, akár kén tartalmú szerek rendszeres permetezésével meg lehet védeni a fákat. A Szilvamoly által károsított gyümölcs gyakran féloldalasan fejlődik. A lárva berágásának a helyén mézgacsepp jelenik meg. A hernyó barnás, szemcsés ürülékével beszennyezi, fogyasztásra alkalmatlanná teszi a gyümölcs belsejét. Házikertben a fa derekára erősített 2-3 rétegű zsákvászon vagy hullámpapír övek a sima kérgű fákon sok molylárvát vonzanak. Cseréjüket biztosítva sokat megsemmisíthetünk belőlük.

A Poloskaszagú szilvadarazsak lárvái a magot teljesen kirágják, az így keletkezett üreget fekete, poloskaszagú, szemcsés ürülék tölti ki. Védekezésre alkalmas szerek: Bi-58 EC, Bulldock 25 EC, Enduro 258 EC, Fyfanon EW (50EC9, Rogor L-40 EC, Sinoratox 40 EC.

Szőlőben a lisztharmat és peronoszpóra elleni védekezés mellett virágzásban a szürkepenész (Botrytis) elleni védelemről is gondoskodni kell. A folpet hatóanyagú szerek (Buvicid F, Folpan 48 SC (50 WP, 80 WDG), Ortho-Phaltan FL) mellet új készítmények is vannak: Discus Top, Melody F, Mythos 30 SC, Quadris, Teldor. Ugyanekkor a molyok elleni védekezés is szükséges. A permetezéseknél legyünk figyelemmel arra, hogy bizonyos időszakokban a méhek látogatják a virágzó szőlőt. Védelmük kötelező, mérgezéses elhullás esetén súlyos kártérítés mellett még a szabálytalankodásért növényvédelmi bírság is kiszabható. Itt hívom fel a méhészek figyelmét, hogy amennyiben elmulasztják a bejelentési kötelezettségüket, elesnek a kártérítéstől.

Éves visszatérő probléma az Amerikai fehér szövőlepke kártétele. A védekezés ellene kötelező! Ne várjuk meg, míg a bokrokat, fákat tarrá rágják. Le kell szedni a kis fészkeket, és meg kell semmisíteni a fiatal lárvákat.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Elektra

Õszi káposztarepce Cél: olajipari Leírás:Kétvonalas MSL-restaurált hibrid sziklevelei... Tovább

avasodás

a telítetlen ->zsírsavak és a ->neutrális zsírok oxidációja, amelynek folyamán mérgező... Tovább

Tovább a lexikonra