Lencsetermesztés saját kezűleg

Termesszünk lencsét a kertben – Szakértői tanácsok!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A főzeléklencse (Lens culinaris) azaz pontosabban az abból készített lencsefőzelék sokak egyik nagy kedvence. Mindezidáig bizonyára te is boltból szerezted be fő hozzávalóját, pedig a főzeléklencsét bizony otthon is megtermesztheted magadnak, amit aztán persze számos egyéb fogáshoz is felhasználhatsz a konyhában. A főzeléklencse egy hidegkedvelő, egynyári növény, így minden évben újra kell majd ültetned, ráadásul valamilyen lugast vagy egyéb támasztékot kell biztosítanod számára, amire felkúszhat. Íme minden, amit egy kertésznek a főzeléklencse termesztéséről tudnia kell!

Termessz te is lencsét saját kertedben!

A főzeléklencse fajtái

Mint oly sok haszonnövénynek, a főzeléklencsének is több fajtáját különböztetjük meg. Íme néhány a legnépszerűbbek közül!

Brewer – Ez az a barnás színű, nagy szemű lencse, amit a legtöbb boltban árulnak.

Green Eston – Egy átlagnál kisebb szemű, zöld színű lencsefajta.

Laird – Egy nagy szemű, zöld színű lencse.

Red Chief – Ezeknek a lencséknek világosbarna héjuk és vörös magvaik vannak.

Masoor – Ez a lencse barna héjjal és vörös magvakkal rendelkezik.

Puy – Egy francia lencsefajta, kékeszöld pöttyökkel.

Avondale – Egy közepes méretű, zöld színű lencse, nagy hozammal.

Beluga – A Beluga egy fekete lencse, amely első ránézésre a kaviárra hasonlít.

A főzeléklencse ültetése

Ha otthonodban valaha sikeresen termesztettél már borsót vagy babot, akkor valószínűleg a főzeléklencsével sem lesz gondod.

Hová ültesd főzeléklencsédet

A főzeléklencsének laza, organikus anyagokban gazdag talajra van szüksége. Gyengébb minőségű talajban is eléldegél ugyan, de mindenképpen előnyös, ha kellő tápanyagot biztosítasz neki. Ennek érdekében adj hozzá egy adag alaposan érlelt komposztot vagy szerves trágyát az ágyáshoz 2-3 héttel az ültetés előtt.

Különösen fontos észben tartani, hogy a főzeléklencse nem szeret vizes talajban ácsorogni, ezért ügyelj rá, hogy jó vízelvezetésű helyre ültesd. Ideális pH-tartománya 6,0-6,5. Fontos továbbá, hogy a főzeléklencsék napos helyeken érzik magukat a legjobban, és naponta 6-8 órányi közvetlen napfényre van szükségük, hogy egészségesek maradhassanak.

Mikor ültesd el főzeléklencsédet

A főzeléklencsék hidegkedvelő növények, ezért már jóval az utolsó várható fagy előtt érdemes házon belül elültetni őket. Később aztán úgy 2-3 héttel az utolsó fagy előtt ültesd ki őket a szabadba. A főzeléklencséknek nagyjából 80-110 napra van szükségük, hogy ültetésüket követően szüretelhetővé érjenek. Habár elültetni lehet őket fagyos időben, érdemes úgy időzíteni, hogy a szezon utáni első fagy előtt leszüretelhesd őket. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Nyíregyházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Nyíregyháza Báthory u. 13 4400 Magyarország Tovább

.../2006. (...) FVM rendelet

FVM rendelet a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés