A legkülönlegesebb lekvárreceptek mindenkinek

hirdetes

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a barack-, vagy éppen a szilvalekvár. Mindenesetre azt mondom, hogy mindenkinek érdemes kipróbálnia a nem mindennapi különlegességet is, mostani cikkemben megnézheted, hogy készül például a görögdinnye-, vagy a banánlekvár! 

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Ha az időjárás kegyes térségedben, és te magad is lelkiismeretesen gondozod kertedet egész nyáron, akkor ősszel remélhetőleg szép, méretes termésre számíthatsz majd. De mi a helyzet, ha „túl sok” terméssel ajándékoz meg a természet? A nyers gyümölcsre is hamar ráun az ember, viszont semmi sem marad friss örökké. Ha nem szeretnéd, hogy több hónapnyi munkád nagy része kárba vesszen, akkor bizony tartósítanod kell terméseid nagy részét. Tartósítani sokféleképpen lehet, most azonban kifejezetten a lekvárokra koncentrálunk. Íme, néhány hétköznapi és különleges recept!

Fűszeres őszibaracklekvár

Nincs olyan formája az őszibaracknak, amit ne lehetne imádni, és erre ez az enyhén fahéjas lekvár is tökéletes bizonyíték. Lássuk a receptet egy befőttesüvegnyi adaghoz (többhöz értelemszerűen arányosan több hozzávalót kell használnod).

Hozzávalók: 2-3 nagy őszibarack, 1 bögre cukor, 1/4 bögre víz, 1db 10cm-es fahéjrúd, 1 teáskanál vaj.

Elkészítés

Fogj egy nagy lábast, és helyed bele a felszeletelt barackokat, a cukrot, a vizet, és a fahéjrudat. Kezd el forralni, és amikor felforr, add hozzá a vajat is, majd vedd vissza a lángot közepesre. Melegítsd tovább így a keveréket, és távolítsd el róla rendszeresen a habot, míg a barackok meg nem puhulnak, és a legtöbb folyadék el nem párolog. A lekvár így fog besűrűsödni. Ez nagyjából 20-30 percet vesz majd igénybe. A barackok szétfőzését egy krumplinyomóval, vagy egy evőkanállal is elősegítheted. A lekvárt végül öntsd át befőttesüvegbe, majd miután kihűlt, helyezd őket egy hűtőbe, ahol legfeljebb két hétig tárolhatod.

hirdetes

Egyszerű, de nagyszerű eperlekvár

Szereted az epret, és nagy hozományú termésre számítasz? Akkor szinte kötelező egy részét lekvárként megőrizni, hogy sokáig élvezhesd kedvenc gyümölcsöd édes ízét! Ez a recept elkészíthető fagyasztott eperből is, ha nincs hozzá kerted.

hirdetes

Hozzávalók: 4 bögre csumázott eper, 3 és fél bögre cukor, 1/4 bögre citromlé, 1 doboz alacsony cukortartalmú pektin.

Elkészítés

Ha az epreknek még megvan a csumájuk, akkor a legelső lépés eltávolítani azokat, majd feldarabolni a gyümölcsöket. Ez után öntsd a citromlevet egy edénybe, majd mehetnek bele az eperdarabok is.

Kezdd el közepes-magas lángon melegíteni, és várd meg hogy teljesen felmelegedjenek. Ahogy melegszenek és puhulnak, nyomkodd szét őket egy kanállal vagy krumplinyomóval.

Alaposan keverj bele egy bögrényi cukrot a doboznyi pektinbe, majd a maradék cukrot add hozzá az eprekhez. Forrald fel az epreket egészen addig, hogy a kavargatásra se lassuljon le a forrás. Kevergesd egy percig forralás közben az epreket, majd vedd le őket a tűzről.

Öntsd a lekvárt befőttes üvegekbe, majd 10 percig dunsztold őket nedvesen egy erre alkalmas edényben. Ezután hagyd, hogy 24 órán át álljanak, végül pedig címkézd fel őket. Most pedig jöjjenek a különleges receptek, a következő oldalon megmutatom, hogy készül a banán-, és a görögdinnyelekvár! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-10

7 gyakori metszési hiba, amit jobb, ha elkerülsz idén tavasszal

A metszés nagyon hasznos folyamat a növények növekedésének szempontjából, azonban ha nem jól csináljuk, akkor kárt is okozhatunk bennül. Hogyan csináld jól?

2023-03-09

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

Manapság egyre divatosabb a városi kertészkedés, aminek kapcsán az eper cserépbe ültetésének ügye is felmerült. Lehet epret cserépbe ültetni, mire kell figyelni?

2023-03-08

8 tipp a mézédes dinnye ültetéséhez áprilisban

A dinnyemagokat elvethetjük már áprilisban, de tudod, mi kell ahhoz, hogy valóban édes legyen a dinnyéd? A cikkünkben segítünk neked az édes dinnye termesztéshez!

2023-03-22

Cseresznyemagból igazi fa termesztése? – igen, lehetséges!

Te is tudsz termeszteni a kertedben cseresznyefát magról, csak türelmesnek kell lenned! Mutatjuk a trükköket, hogyan kezdj neki, hogy sikeres legyél benne te is!

2023-03-22

Húsvétozás Noszvajon – 2 napos ingyenes gyerekprogram a Noszvaji gazdaházban

Ha húsvétra keresel egy remek programot az egész családnak és a gyerekeknek, akkor nem is kell messzebb utaznotok 2023. húsvét hétvégéjén! Húsvét Noszvajon!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-23

Nő nem marad szárazon a Hollókői Húsvéti Fesztiválon idén sem! – Mutatjuk a gazdag 4 napos folklór programot!

Ha húsvét, akkor Hollókői Húsvéti Fesztivál, ami az életöröm és a hagyományok ünnepe! Nincs más hely Magyarországon, ahol a hagyományok így életre kelnének!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

108/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

A mezõgazdasági termékek harmadik országokban és belsõ piacon történõ megismertetésével... Tovább

zsázsa (Lepidium)

a —>keresztesvirágúak családjába tartozó, számos gyomnövényt magába foglaló... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs