A legkülönlegesebb lekvárreceptek mindenkinek

hirdetes

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a barack-, vagy éppen a szilvalekvár. Mindenesetre azt mondom, hogy mindenkinek érdemes kipróbálnia a nem mindennapi különlegességet is, mostani cikkemben megnézheted, hogy készül például a görögdinnye-, vagy a banánlekvár! 

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Ha az időjárás kegyes térségedben, és te magad is lelkiismeretesen gondozod kertedet egész nyáron, akkor ősszel remélhetőleg szép, méretes termésre számíthatsz majd. De mi a helyzet, ha „túl sok” terméssel ajándékoz meg a természet? A nyers gyümölcsre is hamar ráun az ember, viszont semmi sem marad friss örökké. Ha nem szeretnéd, hogy több hónapnyi munkád nagy része kárba vesszen, akkor bizony tartósítanod kell terméseid nagy részét. Tartósítani sokféleképpen lehet, most azonban kifejezetten a lekvárokra koncentrálunk. Íme, néhány hétköznapi és különleges recept!

Fűszeres őszibaracklekvár

Nincs olyan formája az őszibaracknak, amit ne lehetne imádni, és erre ez az enyhén fahéjas lekvár is tökéletes bizonyíték. Lássuk a receptet egy befőttesüvegnyi adaghoz (többhöz értelemszerűen arányosan több hozzávalót kell használnod).

Hozzávalók: 2-3 nagy őszibarack, 1 bögre cukor, 1/4 bögre víz, 1db 10cm-es fahéjrúd, 1 teáskanál vaj.

Elkészítés

Fogj egy nagy lábast, és helyed bele a felszeletelt barackokat, a cukrot, a vizet, és a fahéjrudat. Kezd el forralni, és amikor felforr, add hozzá a vajat is, majd vedd vissza a lángot közepesre. Melegítsd tovább így a keveréket, és távolítsd el róla rendszeresen a habot, míg a barackok meg nem puhulnak, és a legtöbb folyadék el nem párolog. A lekvár így fog besűrűsödni. Ez nagyjából 20-30 percet vesz majd igénybe. A barackok szétfőzését egy krumplinyomóval, vagy egy evőkanállal is elősegítheted. A lekvárt végül öntsd át befőttesüvegbe, majd miután kihűlt, helyezd őket egy hűtőbe, ahol legfeljebb két hétig tárolhatod.

hirdetes

Egyszerű, de nagyszerű eperlekvár

Szereted az epret, és nagy hozományú termésre számítasz? Akkor szinte kötelező egy részét lekvárként megőrizni, hogy sokáig élvezhesd kedvenc gyümölcsöd édes ízét! Ez a recept elkészíthető fagyasztott eperből is, ha nincs hozzá kerted.

hirdetes

Hozzávalók: 4 bögre csumázott eper, 3 és fél bögre cukor, 1/4 bögre citromlé, 1 doboz alacsony cukortartalmú pektin.

Elkészítés

Ha az epreknek még megvan a csumájuk, akkor a legelső lépés eltávolítani azokat, majd feldarabolni a gyümölcsöket. Ez után öntsd a citromlevet egy edénybe, majd mehetnek bele az eperdarabok is.

Kezdd el közepes-magas lángon melegíteni, és várd meg hogy teljesen felmelegedjenek. Ahogy melegszenek és puhulnak, nyomkodd szét őket egy kanállal vagy krumplinyomóval.

Alaposan keverj bele egy bögrényi cukrot a doboznyi pektinbe, majd a maradék cukrot add hozzá az eprekhez. Forrald fel az epreket egészen addig, hogy a kavargatásra se lassuljon le a forrás. Kevergesd egy percig forralás közben az epreket, majd vedd le őket a tűzről.

Öntsd a lekvárt befőttes üvegekbe, majd 10 percig dunsztold őket nedvesen egy erre alkalmas edényben. Ezután hagyd, hogy 24 órán át álljanak, végül pedig címkézd fel őket. Most pedig jöjjenek a különleges receptek, a következő oldalon megmutatom, hogy készül a banán-, és a görögdinnyelekvár! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-06-28

C-vitamin fontossága

A C-vitamin minden nap nélkülözhetetlen vitaminforrás szervezetünk számára. Sokféleképpen erősíti egészségünket. De miért olyan jó, és mit kell tudni róla? Ebből a cikkből kiderül.

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

2022-07-04

Felejtsd el a dinnye kopogtatását, így találod meg a legjobb dinnyét!

Milyen és hogyan állapíthatjuk meg a sok látszólag egyforma gyümölcs közül, hogy melyik a legédesebb és érettebb görögdinnye? Felejtsd el a kopogtatást!

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-03

Rózsavíz készítése házilag: három pofonegyszerű módszer

A rózsavizet nemcsak napjainkban, de már évezredek óta rendkívüli csodaszerként emlegetik. Mutatjuk, hogyan készíthetsz Te is otthon saját rózsavizet!

További cikkek ebben a témában


Körzeti Földhivatal Tata

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv Altípus: Központi közigazgatási szervek helyi... Tovább

fajtajelleg (fajtastandard)

a fajtára jellemző tulajdonságok és bélyegek összessége. Azokat a tulajdonságokat, amelyek... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs