A legkülönlegesebb lekvárreceptek mindenkinek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Szélesi Ferenc - Főkertész

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a barack-, vagy éppen a szilvalekvár. Mindenesetre azt mondom, hogy mindenkinek érdemes kipróbálnia a nem mindennapi különlegességet is, mostani cikkemben megnézheted, hogy készül például a görögdinnye-, vagy a banánlekvár! 

Érdemes megkóstolnotok ezeket a lekvárokat

Ha az időjárás kegyes térségedben, és te magad is lelkiismeretesen gondozod kertedet egész nyáron, akkor ősszel remélhetőleg szép, méretes termésre számíthatsz majd. De mi a helyzet, ha „túl sok” terméssel ajándékoz meg a természet? A nyers gyümölcsre is hamar ráun az ember, viszont semmi sem marad friss örökké. Ha nem szeretnéd, hogy több napnyi munkád nagy része kárba vesszen, akkor bizony tartósítanod kell terméseid nagy részét. Tartósítani sokféleképpen lehet, most azonban kifejezetten a lekvárokra koncentrálunk. Íme, néhány hétköznapi és különleges recept!

Fűszeres őszibaracklekvár

Nincs olyan formája az őszibaracknak, amit ne lehetne imádni, és erre ez az enyhén fahéjas lekvár is tökéletes bizonyíték. Lássuk a receptet egy befőttesüvegnyi adaghoz (többhöz értelemszerűen arányosan több hozzávalót kell használnod).

Hozzávalók: 2-3 nagy őszibarack, 1 bögre cukor, 1/4 bögre víz, 1db 10cm-es fahéjrúd, 1 teáskanál vaj.

Elkészítés

Fogj egy nagy lábast, és helyed bele a felszeletelt barackokat, a cukrot, a vizet, és a fahéjrudat. Kezd el forralni, és amikor felforr, add hozzá a vajat is, majd vedd vissza a lángot közepesre. Melegítsd tovább így a keveréket, és távolítsd el róla rendszeresen a habot, míg a barackok meg nem puhulnak, és a legtöbb folyadék el nem párolog. A lekvár így fog besűrűsödni. Ez nagyjából 20-30 percet vesz majd igénybe. A barackok szétfőzését egy krumplinyomóval, vagy egy evőkanállal is elősegítheted. A lekvárt végül öntsd át befőttesüvegbe, majd miután kihűlt, helyezd őket egy hűtőbe, ahol legfeljebb két hétig tárolhatod.

hirdetes

Egyszerű, de nagyszerű eperlekvár

Szereted az epret, és nagy hozományú termésre számítasz? Akkor szinte kötelező egy részét lekvárként megőrizni, hogy sokáig élvezhesd kedvenc gyümölcsöd édes ízét! Ez a recept elkészíthető fagyasztott eperből is, ha nincs hozzá kerted.

hirdetes

Hozzávalók: 4 bögre csumázott eper, 3 és fél bögre cukor, 1/4 bögre citromlé, 1 doboz alacsony cukortartalmú pektin.

Elkészítés

Ha az epreknek még megvan a csumájuk, akkor a legelső lépés eltávolítani azokat, majd feldarabolni a gyümölcsöket. Ez után öntsd a citromlevet egy edénybe, majd mehetnek bele az eperdarabok is.

Kezdd el közepes-magas lángon melegíteni, és várd meg hogy teljesen felmelegedjenek. Ahogy melegszenek és puhulnak, nyomkodd szét őket egy kanállal vagy krumplinyomóval.

Alaposan keverj bele egy bögrényi cukrot a doboznyi pektinbe, majd a maradék cukrot add hozzá az eprekhez. Forrald fel az epreket egészen addig, hogy a kavargatásra se lassuljon le a forrás. Kevergesd egy percig forralás közben az epreket, majd vedd le őket a tűzről.

Öntsd a lekvárt befőttes üvegekbe, majd 10 percig dunsztold őket nedvesen egy erre alkalmas edényben. Ezután hagyd, hogy 24 órán át álljanak, végül pedig címkézd fel őket. Most pedig jöjjenek a különleges receptek, a következő oldalon megmutatom, hogy készül a banán-, és a görögdinnyelekvár! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-09-14

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Régen szinte mindenki ismerte a páponyát, leginkább azért, mert az ősz egyik legszebb dísze volt. Mostani cikkemben elmondom, hogyan használhatjátok fel a páponyát!

2020-08-17

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Az almafa betegségei, minden, amit tudni érdemes az almafa betegségeiről és az almafa betegségei elleni védekezésről. Nézzük, mire érdemes odafigyelni az almafa betegségei esetében.

2020-08-11

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Szüretelés ideje, a szüretelés módja. Mikor szüreteljünk és hogyan végezzük el a szüretelést? Mindent elmondunk nektek a szüretelésről, tartsatok velünk!

2020-08-10

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodza a természet egyik nagy ajándéka, a fekete bodzát sokféleképpen fel lehet használni, a fekete bodzának számtalan jótékony hatása van, most te is megtudhatsz mindent a fekete bodzáról!

2020-09-14

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Ősszel díszítő bogyós növényeket mutatok most be nektek, amiket mindenképpen érdemes megismernetek! Nézzük, melyek a legérdekesebb őszi bogyósok.

2020-09-25

Sütőtök minden mennyiségben – 7 sütőtökfelhasználási tipp

A sütőtököt sokféleképpen fel lehet használni, mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a sütőtök, nézzük, hogyan használhatjuk fel a sütőtököt.

2020-10-14

Így készíthetsz tartósítószer nélkül házilag almalevelet!

Almalé készítése házilag, nézzük, hogyan készíthetünk isteni finom almalevet saját kezűleg, a házi almalé elkészítésének menetét mutatjuk meg nektek!

2020-10-06

Régen még a poloska is más volt – A zöld vándorpoloska bemutatása

A zöld vándorpoloska kártétele, a zöld vándorpoloska bemutatása. Most mindent elmondunk nektek a zöld vándopoloskáról, a zöld vándorpoloska kártételéről.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


.../2008. (...) FVM rendelet

a szõlõtermelési potenciálra, a szõlõültetvények szerkezetátalakítására és... Tovább

agrárgazdaság

a mg., az élelmiszerip., az erdészet az elsődleges faiparral együttesen alkotja az a. fogalmába... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs