Legyek ellen hatásosan

hirdetes

Hat illatos gyógynövény és virág, amikkel távol tarthatod a legyeket kertedtől

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Légy elleni védekezés

4. Gilisztaűző varádics

A népies nevén mezei mimózaként ismert gilisztaűző varádicsot (Tanacetum vulgare) az ősidők óta használták többek között emésztési problémák, bélparaziták, horzsolások és ízületi fájdalmak kezelésére is. Habár ezen felhasználások hatékonyságát azóta már megcáfolták, ez a növény valóban alkalmazható rovarok és azok lárváinak távoltartására. Hatékonyságát bizonyítja, hogy a T. vulgare az 1800-as években a halál egyik szimbólumává vált, ugyanis előszeretettel helyezték a koporsókba a férgek távoltartása céljából. Manapság természetes rovarriasztóként használják.

Megjegyzés: a Gilisztaűző varádics a világ bizonyos részein egy erősen terjeszkedő fajnak számít. Érdemes utánanézni, hogy otthonodban milyen viselkedésre számíthatsz ettől a növénytől.

hirdetes

5. Fehér üröm

A fehér üröm (Artemisia absinthium) leginkább az abszint lepárlásához való felhasználásáról híres. Levélzete – a többi ürömfajtához hasonlóan – rendkívül csinos ezüstös-zöld színű, bársonyos megjelenését pedig levelein és szárain növő „szőrének” köszönheti. A fehér üröm termesztése nem nehéz feladat, a benne termelődő olaj pedig természetes riasztószerként használható számos kártevő ellen, beleértve a legyeket, egereket, szúnyogokat, molylepkéket és hangyákat is.

hirdetes

6. Citronella

A citronella (Cymbopogon nardus) aromás olaja talán a legismertebb az összes növényi eredetű rovarriasztó közül. A citromfüvek nemzetiségébe tartozó citronellát irányított körülmények között érdemes termeszteni, ugyanis terjeszkedő fajnak számít. Az ázsiai konyhákban használt enyhébb citromfűvel ellentétben a citronellát erőssége nem ajánlott étkezési célokra felhasználni. Kerted rovarmentesítése érdekében számos rovarriasztó növény közül válogathatsz.

A világ minden tájának megvannak persze a jellegzetességei, ezért előfordulhat, hogy több ilyen tulajdonságú növény kombinációját kell majd kipróbálnod, hogy rátalálj azokra, amelyek a leghatékonyabbak az otthonod környékén megtalálható légyfajták ellen. Ültetés előtt érdemes átfogó kutatást végezni. Vizsgáld meg a táptalajt és szükség szerint egészítsd ki az új gyógynövényeid által igényelt tápanyagokkal. Egy kis kemény munkával és némi befektetett idővel kerted végre légymentes területté válhat!

Chris CP képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

gabonatárolás

a gabona minőségi megóvására irányuló raktározási tevékenység. Tekintettel arra, hogy a... Tovább

abiotikus tényezők

a —>környezetnek élőlények életfolyamataira ható, azokat szabályozó élettelen... Tovább

Tovább a lexikonra