Ezek a növények segítenek tisztán tartani otthonod levegőjét

Növények, melyek tisztán tartják a levegőt

MCS, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A legtöbben nem is gondolnák, hogy otthonuk levegőjében milyen sok káros anyag terjeng. Az utcáról beszivárgó kipufogófüsttől kezdve a szobákban használt légfrissítőkig temérdek olyan dolgot lélegzünk be a négy fal között, aminek semmi keresnivalója nincs az ember szervezetében.

Ezektől a növényektől tisztább lesz a levegő

Szerencsére a NASA egy meglepően részletes vizsgálatot végzett, hogy kiderítse, mely növények azok, amelyek a legjobban tisztítják egy tér levegőjét. Ezekből válogattunk most össze néhányat, amiket neked is érdemes kipróbálnod otthonodban!

1. Hegyescsúcsú futóka (Epipremnum aureum)

A hegyescsúcsú futóka vagy „szobai futóka” egy népszerű, egyszerűen gondozható szobanövény, ami számos gyakori méreganyagot (formaldehid, xilol) segít eltávolítani az otthon levegőjéből. Mi több, változatos mintázatú levelei látványosabbá is teszik a négy fal közötti tájat, és jól elvan cserepekben, illetve felakasztott kosarakban is.

2. Törpe datolyapálma (Phoenix Roebelenii)

Ha mindig is szerettél volna egy saját pálmafát, de sehol nem találtál volna helyet neki otthonodban, akkor van egy jó hírünk: egyes pálmák törpe verzióban is beszerezhetők, és még különféle méreganyagokat is eltávolítanak a levegőből (főleg a xilolt és a formaldehidet).

3. Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág egy igénytelen, tehát egyszerűen nevelhető szobanövény. Csillogó, zöld levelei bármelyik szoba látványvilágát tökéletesen kiegészítik, különösen a sötétebb sarkokban. Elég hetente néhányszor öntözni őket, és némi lassú felszívódású műtrágyát adni nekik tavasszal, hogy egészséges és gyönyörű virágokat növeszthessenek. Segít felszámolni a benzolt, a szén-monoxidot, a formaldehidet, a xilolt és a triklór-etilént is.

4. Filodendron (Philodendron)

A szívlevelű filodendronok buja növényzettel dúsítják a belső tereket, ráadásul nem is igényelnek túl sok odafigyelést. Némi víz és indirekt napfény bőven elég, hogy egészségesen nőjenek, és eltávolítsák a levegőből a formaldehidet.

5. Zöldike (Chlorophytum comosum)

A csüngő csokrosinda néven is ismert zöldike tökéletes választás azoknak, akik még csak most ismerkednek a növényneveléssel, vagy szimplán csak feledékenyek. A zöldikék remekül érzik magukat árnyékos helyeken, és a hőmérsékletre sem igazán kényesek. Világos, vékony leveleik színt visznek a szoba látképébe, és segítenek eltávolítani a levegőből a formaldehidet és a xilolt is.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrokémia

kém.-mg. tudományág, amely a fiz., a kém., esetenként a biol. módszereivel vizsgálja a... Tovább

juhok szaporasága

az egy anyajuh által évente világrahozott bárányok száma, az egy ellésre született... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény