Tavaszi vonatozás Európában - Festői tájakon és csodálatos vonatokon utazhatunk

Európa 6 legszebb festői vonatos útvonala tavaszra

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Lassú vonatról jobb a kilátás – mondja vasúti szakértőnk, aki hat nyugodt útvonalat ajánlott Európa leglenyűgözőbb tájain.

vonatozás Európa

Kevés dolog szerez több örömet annál, ha egy kényelmes vonaton pihenünk, és nézzük az ablakon túl elsuhanó tájat. Íme hat kedvenc útvonalam, amelyek négy és több mint kilenc óra közöttiek, és így könnyen megtehetők egy nap alatt is. Az Interrail bérletek ezeken az utakon érvényesek, bár a francia, lengyel és spanyol útvonalakon egy kis felár (1,50–4 euró) fizetendő a bérlettulajdonosoknak.

1.    Kölntől Bázelig

10.53-kor indul Kölnből (naponta)
Utazási idő: 4 óra 43 perc (318 mérföld)
Viteldíjkedvezmény: 29,90 €-tól, teljes 135 €
Vásárolj itt: Deutsche Bahn

A német Rajna-vidékről délre, az Alpokba tartó vasutasok kénytelenek válogatni. A legtöbben a nagysebességű vonatokat választják az új építésű vonalakon, amelyek dacolnak a föld láncolatával és vetülékével. De érdekesebb a hagyományos déli úton haladni, követve a klasszikus Rajna-szurdokvasutat Koblenztől felfelé.

A Kölnből délre közlekedő vonatok közül, amelyek ezt a vonalat követik, a legjobb választás a délelőtti EC9, mivel ez a svájci vonat Bázelbe és Zürichbe egyetlen nap folyamán eljut, amely tartalmaz svájci panorámakocsit. Csak első osztályú jeggyel ugyan (a promóciós jegyek 10 eurós felminősítése), és egy kiváló, de drága svájci étteremautót tartalmaz. Dőlj hátra, és élvezd az utazást, miközben a vonat felfelé halad a Rajnán, kilátással a Fekete-erdőre és a folyón keresztül Franciaország Elzász régiójába.

2.    Zürichtől Grazig

08:40-kor indul Zürichből (naponta)
Utazási idő: 9 óra 34 perc (451 mérföld)
Viteldíjkedvezmény: 33,10 €-tól, teljes 111,50 €
Vásárolj: Osztrák Vasút

A kedvenc észak-déli útvonalam az Alpokon keresztül, a Bernina vasút mellett, amely a svájci Engadin régióban található St Moritztól az olaszországi Tiranóig tart. Hosszabb alpesi utazásokhoz azonban keressük a kelet-nyugati utakat; a legjobb választás a napi Transalpin vonat Zürichből az osztrák városba, Grazba.

Osztrák és svájci kocsik keveréke található rajta: osztrák étteremkocsi, ahol az almás rétes olyan jó, mint az elvárható, és egy első osztályú svájci panorámakocsi, tehát érdemes az első osztályú jegyért fizetni 20 extra eurót a promóciós árakon). Az utazás átszeli Liechtensteint, és az arlbergi vasutat követi keletre az osztrák Tirolba. Innsbruckon túl az útvonal Zell-am-See-n és Selzthalon keresztül az osztrák Stájerország tartományba vezet.

3.    Dublintól Tralee-ig

08:30-kor indul Dublin Heustonból (csak vasárnaponként közvetlen vonattal)
Utazási idő: 3 óra 52 perc (208 mérföld)
Viteldíjkedvezmény: 26,99 €-tól, teljes 33,99 €
Vásárolj: Irish Rail-t

A dublini Heuston állomás, egy szép korinthoszi stílusú épület, a legcsendesebb egy csendes vasárnap reggelen. Vegyél egy kávét és reggelit, mivel 8:30-kor nincs étkezés Kerry megyébe. Ez az egyetlen vonat a héten Dublinból, amely ebédidőben érkezik Killarney-ba és Tralee-be, Írország délnyugati részén. A dublini állomás Sean Heustonról, az ír köztársasági hősről kapta a nevét, akit a britek 1916 májusában kivégeztek a Kilmainham Gaolban, amely balra van, amikor vonatunk elindul a heustoni állomásról.

A Tralee-be vezető utazás csodálatos tájakon halad keresztül. A vasút délnyugati irányban halad, elhaladva a Galtee-hegységen, hogy elérje az Aranyvölgy tejtermelő országát. A Mallowon túl követjük a Blackwater Valley-t nyugatra. Killarney felé közeledve Írország egyik legnagyszerűbb kilátása nyílik, a Mangerton-hegy nyugatra a MacGillycuddy's Reeksbe torkollik. Miután megállt Killarney-ban, a vonat egy utolsó rugót tesz a tengerpartra, ahol a Tralee Casement Európa legnyugatibb vasútállomása. Miért Casement? Az állomás nevét Roger Casement ír nacionalistáról kapta, akit a londoni Pentonville börtönben akasztottak fel 1916-ban.

4.    Béziersből Clermont-Ferrandba


Indulás 09.33 Béziersből (naponta)
Utazási idő: 6 óra 28 perc (246 mérföld)
Viteldíjkedvezmény: 20 €-tól, teljes 58,60 €
Vásárolj: SNCF Connectet

Az Intercité Aubrac Béziers-től Clermont-Ferrand-ig a legszebb hatórás vonatozást kínálja Franciaországban. Még a legjobb vasúti utak a francia Alpokban sem egyeznek meg a Ligne des Causses-val, amely Bézierstől északra halad.

Az Intercité címke ellenére az Aubrac egy regionális szolgáltatás hangulatát kelti, és több mint egy tucat megállót tesz meg a vidéki állomásokon az út mentén. A vonal átvág a dombokon, és eléri a Tarn-völgyet, és számos szurdokot szegélyez látványos viaduktokon. Ez a korábbi fővonali útvonal végig villamosított, és főként egyvágányú.

Az IC Aubrac kiváló csatlakozási lehetőségeket kínál Clermontból – továbbutazás Vichy, Nevers vagy akár Párizs felé (a francia fővárosba esti érkezés). Ez sokkal jobb módja annak, hogy az Occitanie régióból Párizsba utazz, mint egyszerűen a nagy sebességű TGV-re ugrani.

5.    Varsótól Mockaváig

Indulás: 07.35 Varsóból (naponta)
Utazási idő: 6 óra 6 perc (228 mérföld)
Viteldíj 20 €
Vásárolj: litván vasuttól

Mockava egy 100 főt nem meghaladó pici hely, közvetlenül a lengyel határon túl. Egy évtizede nem volt közvetlen vonat Varsóból Litvániába, így a lengyel fővárosból Mockavába tartó, napi egyszeri intercity indulása a múlt hónapban meglepetést okozott. A vonatot Hańczának hívják egy északkelet-lengyelországi folyó és tó után.

Utazás gyönyörű tájakon, elhaladó falvakon és városokon keresztül, amelyek a lengyel-litván határvidék kulturális mozaikját tükrözik: régi zsidó stetlek, fatemplomok, amelyek lehetnek római katolikusok, görögkatolikus vagy ortodoxok, valamint balti tatár közösségek kis fennmaradtsággal. muszlim kisebbségek.

A varsói központi pályaudvar sivár földalatti peronjai a kiindulópont. A haladás laza, átlagosan 37 mérföld/órás sebességgel és néhány hosszú megállással az út mentén – teljes 30 perc Białystokban. A fedélzeti catering troliról szóló pletykák alaptalanok, így a hosszabb megálló Białystoknál isteni ajándék. Mockava a lengyel vonat vonalának vége, de a peron túloldalán egy modern litván vonat várja a Kaunasba és Vilniusba tartó átugrást.

6.    Madridból Sevillába

10.55-kor indul Madridból (naponta)
Utazási idő: 8 óra 3 perc (403 mérföld)
Viteldíj: 50,70 €
Vásárolj: Renfét

A leggyorsabb spanyol nagysebességű vonatok mindössze 2 és fél óra alatt megállás nélkül száguldanak e két város között. De van egy jó alternatíva a lassú utazók számára. A Media Distancia (MD) napi vonat egy mélyen vidéki, nagyon szép útvonalon visz Sevillába. Ez a napi regionális szolgáltatás kicsúszik a Madrid Atocha földalatti külvárosi peronjaiból, és nyugat felé halad az Extremadura régión keresztül, jó kilátást nyújtva a Tajo és Guadiana völgyére, mielőtt dél felé vágna a Sierra Morenán, hogy elérje Sevillát.

Az utazás utolsó három óráját az egyik legjobb ibériai vonatozásnak tartom. Éjszakai megállóként válasszuk Cáceres fallal körülvett városát – egy remek hely az alkalmi barangoláshoz –, mielőtt másnap délután továbbmennénk Sevillába.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csongrád Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal Cím: Szeged Horváth Mihály u. 1/B 6720 Magyarország Tovább

időbeli elhatárolás

—>könyvviteli fogalom, amely a ->költségek évközi v. év végi szakaszos elszámolását,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek