8 legkorábban nyíló tavaszi virág: ezeketa virágokat már kora tavasszal elültetheted

A 8 legkorábban nyíló tavaszi virág, ami bírja a hideget is

VN, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A legtöbb virág csak a tavasz melegebb hónapjaiban mutatkozik, amikor a talajmenti fagyok és a hirtelen hóesés már csak rossz emlékek a kertben. Egyes virágfajok azonban kifejezetten a tél végére és a tavasz elejére jellemző csípős időben érzik jól magukat, és kápráztatnak el bennünket gyönyörű szirmaikkal. Ezek a hidegtűrő fajták kifejezetten jól mutatnak minden tavaszi kertben, tökéletes választások, ha minél előbb szeretnéd virágba borítani portádat. Íme néhány a legkorábban nyíló tavaszi virágok közül!

8 legkorábban nyíló tavaszi virág

Kora tavaszi virágok: Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

A hóvirág olyannyira koratavaszi virágnak számít, hogy gyakran már január és február enyhébb időszakaiban is találkozhatunk vele a hóban.
A hóvirág három fehér szirmot visel, amelyek lekonyulva lógnak zöld szárai végéről. Általában csupán 10-15 cm magasra nő meg. Hagymáit 10-15 cm-re egymástól ajánlott elültetni az őszi hónapok során, majd minden tavasszal és ősszel némi trágyával is érdemes megtámogatni őket. Megfelelő körülmények között minden év elején hetekig virágzik majd. USDA 2-9 zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Hunyor (Helleborus)

A hunyor egy nagyjából 30 cm magas örökzöld évelő növény, aminek virágai egyesek szerint a rózsákhoz hasonlítanak (a lényeg az, hogy vitathatatlanul gyönyörűek).
A fekete hunyor (Helleborus niger) virágzik a legkorábban, és melegebb vidékeken már januárban, hűvösebb területeken pedig februárban találkozhatunk vele (USDA 3-8 zónákban hidegtűrő). A keleti hunyor (Helleborus orientalis) néhány héttel később virágzik (USDA 4-9 zónákban hidegtűrő). Mindkét fajta délutáni árnyékban érzi jól magát, és remek talajtakaróként szolgálhatnak fák alatt. Minden tavasszal ajánlott trágyázni őket.

Kora tavaszi virágok: Kerti árvácska (Viola × wittrockiana)

A kerti árvácskát általában kora tavasszal vagy ősszel szokás elültetni. Az ősszel ültetett példányok gond nélkül áttelelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a virágzást, amint a hó határozott olvadásnak indul.
A kerti árvácska alacsony (15 cm magas), kompakt növény, ami színes szirmai legyezőkként fedik egymást. Leginkább a 7-18°C-os hőmérsékletet kedveli, tehát a tél és a tavasz közötti átmenet az igazi szezonja. A nyári hőségben már nem virágzik tovább, és hervadni kezd. Az árvácskát az őszi ültetéskor, majd a következő tavasszal is ajánlott trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Ibolya (Viola)

Az árvácska közeli rokonaként az ibolya is a hűvösebb szezont kedveli. Még a fagyokat is jól tűri, és egészen USDA 4-es zónáig képes gond nélkül áttelelni. Szintén az árvácskához hasonlóan az ibolya is hervadni kezd, amint a hőmérséklet túlságosan megnövekszik.
Az ibolya virágai általában kisebbek árvácska virágaihoz képest, és szirmaik formája is eltér azokétól. Érdemes őket az őszi ültetéskor és a következő tavasszal is trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.
 

A következő oldalon még találhatsz csodaszép hidegtűrő, színpompás kora tavaszi virágokat, amikkel mégszínesebbé varázsolhatod a kertedet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

2024-07-18

5+1 érv a csepegtető öntözés mellett a kertekben

A csepegtető öntözés egyre népszerűbbé válik a kerttulajdonosok körében, és jó okkal. A csepegtető rendszer egy modern és gazdaságos megoldás a kertben.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

generációváltásos mentesítés mentesítés generáljavítás (nagyjavítás)

akkor válik szükségessé, amikor a gépek elhasználódásuk, gyakori üzemzavaruk miatt már... Tovább

vektor (vektormolekula)

A ->génsebészeti sajttranszformációkhoz használt, önálló másolódó egység (replikon),... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet