8 legkorábban nyíló tavaszi virág: ezeketa virágokat már kora tavasszal elültetheted

hirdetes

A 8 legkorábban nyíló tavaszi virág, ami bírja a hideget is

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A legtöbb virág csak a tavasz melegebb hónapjaiban mutatkozik, amikor a talajmenti fagyok és a hirtelen hóesés már csak rossz emlékek a kertben. Egyes virágfajok azonban kifejezetten a tél végére és a tavasz elejére jellemző csípős időben érzik jól magukat, és kápráztatnak el bennünket gyönyörű szirmaikkal. Ezek a hidegtűrő fajták kifejezetten jól mutatnak minden tavaszi kertben, tökéletes választások, ha minél előbb szeretnéd virágba borítani portádat. Íme néhány a legkorábban nyíló tavaszi virágok közül!

8 legkorábban nyíló tavaszi virág

Kora tavaszi virágok: Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

A virág olyannyira koratavaszi virágnak számít, hogy gyakran már január és február enyhébb időszakaiban is találkozhatunk vele a ban.
A virág három fehér szirmot visel, amelyek lekonyulva lógnak zöld szárai végéről. Általában csupán 10-15 cm magasra nő meg. Hagymáit 10-15 cm-re egymástól ajánlott elültetni az őszi hónapok során, majd minden tavasszal és ősszel némi trágyával is érdemes megtámogatni őket. Megfelelő körülmények között minden év elején hetekig virágzik majd. USDA 2-9 zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Hunyor (Helleborus)

A hunyor egy nagyjából 30 cm magas örökzöld évelő növény, aminek virágai egyesek szerint a rózsákhoz hasonlítanak (a lényeg az, hogy vitathatatlanul gyönyörűek).
A fekete hunyor (Helleborus niger) virágzik a legkorábban, és melegebb vidékeken már januárban, hűvösebb területeken pedig februárban találkozhatunk vele (USDA 3-8 zónákban hidegtűrő). A keleti hunyor (Helleborus orientalis) néhány héttel később virágzik (USDA 4-9 zónákban hidegtűrő). Mindkét fajta délutáni árnyékban érzi jól magát, és remek talajtakaróként szolgálhatnak fák alatt. Minden tavasszal ajánlott trágyázni őket.

hirdetes

Kora tavaszi virágok: Kerti árvácska (Viola × wittrockiana)

A kerti árvácskát általában kora tavasszal vagy ősszel szokás elültetni. Az ősszel ültetett példányok gond nélkül áttelelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a virágzást, amint a hó határozott olvadásnak indul.

hirdetes
A kerti árvácska alacsony (15 cm magas), kompakt növény, ami színes szirmai legyezőkként fedik egymást. Leginkább a 7-18°C-os hőmérsékletet kedveli, tehát a tél és a tavasz közötti átmenet az igazi szezonja. A nyári hőségben már nem virágzik tovább, és hervadni kezd. Az árvácskát az őszi ültetéskor, majd a következő tavasszal is ajánlott trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Ibolya (Viola)

Az árvácska közeli rokonaként az ibolya is a hűvösebb szezont kedveli. Még a fagyokat is jól tűri, és egészen USDA 4-es zónáig képes gond nélkül áttelelni. Szintén az árvácskához hasonlóan az ibolya is hervadni kezd, amint a hőmérséklet túlságosan megnövekszik.
Az ibolya virágai általában kisebbek árvácska virágaihoz képest, és szirmaik formája is eltér azokétól. Érdemes őket az őszi ültetéskor és a következő tavasszal is trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.
 

A következő oldalon még találhatsz csodaszép hidegtűrő, színpompás kora tavaszi virágokat, amikkel mégszínesebbé varázsolhatod a kertedet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-25

Okos ötletek az olcsó kertészkedéshez – így legyél költséghatékony!

A kertészkedés sem tartozik mára a legolcsóbb hobbik közé, de vannak szuper költséghatékony tippjeink, amik segíthetnek pénztárcabarátabbá varázsolni!

2023-01-26

Konténerkertészet: ültetési útmutató és segítő tippek!

Ha régóta érdekel a konténerkertészet, vagy szeretnéd megtudni, mi is ez pontosan, akkor kövesd pontos útmutatási és karbantartási tippjeinket a cikkben!

2023-01-24

Csodás kaktuszokat termeszthetsz akár a kertedben is: Tűpárnakaktusz gondozása

A Mammillaria vagy más néven tűpárnakaktusz, télálló, zömök növények, amelyek általában nem nőnek 15 cm-nél magasabbra. Csodásan mutatnak a te otthonodban is!

2023-01-23

Bakteriális levélfoltok- egy gyakori növényprobléma és a megoldás ellene

A szobanövények bakteriális levél foltossági problémái súlyosak lehetnek, és típustól függően a növény pusztulásához vezethetnek. Mit tehetünk ellene?

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

2023-01-23

Kemény vagy lágynyakú fokhagyma – melyiket termesszük a veteményesben?

A fokhagyma rendkívül népszerű növény, és különféle fajták széles választékát kínálja. A keménynyakú és a lágynyakú fokhagyma közül melyik válasszuk?

2023-01-25

Így tisztítsuk meg az eperágyásokat februárban

A késő téli időszak, azaz a február hónapja tökéletes alkalom az eperágyások megtisztítására és rendberakására, segítünk benne, hogyan érdemes nekiállni!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

levegőszennyeződés

a levegőben az állandó alkotóelemeken kívül található egyéb (gáznemű, folyékony v.... Tovább

havasi kecske (Capra montana)

a szarvasmarha félék családjának kecskealakúak (Caprinae) alcsaládjába tartozó, a magas... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet