8 legkorábban nyíló tavaszi virág: ezeketa virágokat már kora tavasszal elültetheted

hirdetes

A 8 legkorábban nyíló tavaszi virág, ami bírja a hideget is

VN

A legtöbb virág csak a tavasz melegebb hónapjaiban mutatkozik, amikor a talajmenti fagyok és a hirtelen hóesés már csak rossz emlékek a kertben. Egyes virágfajok azonban kifejezetten a tél végére és a tavasz elejére jellemző csípős időben érzik jól magukat, és kápráztatnak el bennünket gyönyörű szirmaikkal. Ezek a hidegtűrő fajták kifejezetten jól mutatnak minden tavaszi kertben, tökéletes választások, ha minél előbb szeretnéd virágba borítani portádat. Íme néhány a legkorábban nyíló tavaszi virágok közül!

8 legkorábban nyíló tavaszi virág

Kora tavaszi virágok: Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

A virág olyannyira koratavaszi virágnak számít, hogy gyakran már január és február enyhébb időszakaiban is találkozhatunk vele a ban.
A virág három fehér szirmot visel, amelyek lekonyulva lógnak zöld szárai végéről. Általában csupán 10-15 cm magasra nő meg. Hagymáit 10-15 cm-re egymástól ajánlott elültetni az őszi hónapok során, majd minden tavasszal és ősszel némi trágyával is érdemes megtámogatni őket. Megfelelő körülmények között minden év elején hetekig virágzik majd. USDA 2-9 zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Hunyor (Helleborus)

A hunyor egy nagyjából 30 cm magas örökzöld évelő növény, aminek virágai egyesek szerint a rózsákhoz hasonlítanak (a lényeg az, hogy vitathatatlanul gyönyörűek).
A fekete hunyor (Helleborus niger) virágzik a legkorábban, és melegebb vidékeken már januárban, hűvösebb területeken pedig februárban találkozhatunk vele (USDA 3-8 zónákban hidegtűrő). A keleti hunyor (Helleborus orientalis) néhány héttel később virágzik (USDA 4-9 zónákban hidegtűrő). Mindkét fajta délutáni árnyékban érzi jól magát, és remek talajtakaróként szolgálhatnak fák alatt. Minden tavasszal ajánlott trágyázni őket.

hirdetes

Kora tavaszi virágok: Kerti árvácska (Viola × wittrockiana)

A kerti árvácskát általában kora tavasszal vagy ősszel szokás elültetni. Az ősszel ültetett példányok gond nélkül áttelelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a virágzást, amint a hó határozott olvadásnak indul.

hirdetes
A kerti árvácska alacsony (15 cm magas), kompakt növény, ami színes szirmai legyezőkként fedik egymást. Leginkább a 7-18°C-os hőmérsékletet kedveli, tehát a tél és a tavasz közötti átmenet az igazi szezonja. A nyári hőségben már nem virágzik tovább, és hervadni kezd. Az árvácskát az őszi ültetéskor, majd a következő tavasszal is ajánlott trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Ibolya (Viola)

Az árvácska közeli rokonaként az ibolya is a hűvösebb szezont kedveli. Még a fagyokat is jól tűri, és egészen USDA 4-es zónáig képes gond nélkül áttelelni. Szintén az árvácskához hasonlóan az ibolya is hervadni kezd, amint a hőmérséklet túlságosan megnövekszik.
Az ibolya virágai általában kisebbek árvácska virágaihoz képest, és szirmaik formája is eltér azokétól. Érdemes őket az őszi ültetéskor és a következő tavasszal is trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.
 

A következő oldalon még találhatsz csodaszép hidegtűrő, színpompás kora tavaszi virágokat, amikkel mégszínesebbé varázsolhatod a kertedet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

5 növény, amihez soha nem szabadna hozzáérned

Míg egyes növények ártalmasabbak, mint mások, vannak olyanok, amelyeket nem szabad egyáltalán megérinteni vagy lenyelni, bármi is legyen, hiszen halálosak.

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-07-04

9 gyorsan növekvő kúszó növény, amikkel árnyékot varázsolhatsz a kertbe vagy a teraszra

A nyári melegben próbáljuk hűvösen tartani a lakást, azonban ahhoz elengedhetetlen, hogy a házkörnyékét is lehűtsük valamelyest. Árnyékot adó kúszónövények.

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Az egész országban elkezdett terjedni ez a mérgező növény! Jobb az elővigyázatosság!

A nyarat legszívesebben végig a Balaton partján töltenénk, azonban egyre gyakrabban találkozhatunk a Balaton-felvidéken a most virágzó mérgező növénnyel

2022-07-04

Amit jó ha tudunk a fekete áfonyáról

Nagyon sokan szeretjük az áfonyát, akár nasiként, vagy desszertként, főleg így nyáron. Cikkünkben most elolvashatja milyen desszertet készíthet belőle és miért is jó az áfonya.

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-05-27

Otthoni elfoglaltságok nyárra a gyerkőcnek, míg Te dolgozol

Hamarosan vége az iskolai időszaknak és ötleted sincs, hogy hogyan kösd le a gyerkőcöt egész nyáron úgy, hogy még a munkára és a kertre is jusson időd?

További cikkek ebben a témában


KH Turul (K-20-01)

Õszi árpa Cél: takarmányárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

csontvázrendszer

a gerincesek testének csontokból álló szilárd váza, amely egyben a mozgás passzív... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet