8 legkorábban nyíló tavaszi virág: ezeketa virágokat már kora tavasszal elültetheted

hirdetes

A 8 legkorábban nyíló tavaszi virág, ami bírja a hideget is

VN, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A legtöbb virág csak a tavasz melegebb hónapjaiban mutatkozik, amikor a talajmenti fagyok és a hirtelen hóesés már csak rossz emlékek a kertben. Egyes virágfajok azonban kifejezetten a tél végére és a tavasz elejére jellemző csípős időben érzik jól magukat, és kápráztatnak el bennünket gyönyörű szirmaikkal. Ezek a hidegtűrő fajták kifejezetten jól mutatnak minden tavaszi kertben, tökéletes választások, ha minél előbb szeretnéd virágba borítani portádat. Íme néhány a legkorábban nyíló tavaszi virágok közül!

8 legkorábban nyíló tavaszi virág

Kora tavaszi virágok: Kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis)

A hóvirág olyannyira koratavaszi virágnak számít, hogy gyakran már január és február enyhébb időszakaiban is találkozhatunk vele a hóban.
A hóvirág három fehér szirmot visel, amelyek lekonyulva lógnak zöld szárai végéről. Általában csupán 10-15 cm magasra nő meg. Hagymáit 10-15 cm-re egymástól ajánlott elültetni az őszi hónapok során, majd minden tavasszal és ősszel némi trágyával is érdemes megtámogatni őket. Megfelelő körülmények között minden év elején hetekig virágzik majd. USDA 2-9 zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Hunyor (Helleborus)

A hunyor egy nagyjából 30 cm magas örökzöld évelő növény, aminek virágai egyesek szerint a rózsákhoz hasonlítanak (a lényeg az, hogy vitathatatlanul gyönyörűek).
A fekete hunyor (Helleborus niger) virágzik a legkorábban, és melegebb vidékeken már januárban, hűvösebb területeken pedig februárban találkozhatunk vele (USDA 3-8 zónákban hidegtűrő). A keleti hunyor (Helleborus orientalis) néhány héttel később virágzik (USDA 4-9 zónákban hidegtűrő). Mindkét fajta délutáni árnyékban érzi jól magát, és remek talajtakaróként szolgálhatnak fák alatt. Minden tavasszal ajánlott trágyázni őket.

hirdetes

Kora tavaszi virágok: Kerti árvácska (Viola × wittrockiana)

A kerti árvácskát általában kora tavasszal vagy ősszel szokás elültetni. Az ősszel ültetett példányok gond nélkül áttelelnek a talajban, majd tavasszal folytatják a virágzást, amint a hó határozott olvadásnak indul.

hirdetes
A kerti árvácska alacsony (15 cm magas), kompakt növény, ami színes szirmai legyezőkként fedik egymást. Leginkább a 7-18°C-os hőmérsékletet kedveli, tehát a tél és a tavasz közötti átmenet az igazi szezonja. A nyári hőségben már nem virágzik tovább, és hervadni kezd. Az árvácskát az őszi ültetéskor, majd a következő tavasszal is ajánlott trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.

Kora tavaszi virágok: Ibolya (Viola)

Az árvácska közeli rokonaként az ibolya is a hűvösebb szezont kedveli. Még a fagyokat is jól tűri, és egészen USDA 4-es zónáig képes gond nélkül áttelelni. Szintén az árvácskához hasonlóan az ibolya is hervadni kezd, amint a hőmérséklet túlságosan megnövekszik.
Az ibolya virágai általában kisebbek árvácska virágaihoz képest, és szirmaik formája is eltér azokétól. Érdemes őket az őszi ültetéskor és a következő tavasszal is trágyázni. 4-11 USDA zónákban hidegtűrő.
 

A következő oldalon még találhatsz csodaszép hidegtűrő, színpompás kora tavaszi virágokat, amikkel mégszínesebbé varázsolhatod a kertedet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

A citromfa egyszerű teleltetése lépésről lépésre

Ha olyan szerencsés vagy, hogy van otthon citromfád, akkor a tél neki nem barátja, ideje megóvnod őt a fagyoktól, mégpedig ezeknek a tippeknek a segítségével!

2023-12-05

Kint is teleltethetjük a Leandert? - Tanácsok és Különféle Megközelítések

Ebben a vitatott témában számos ellentétes vélemény és tanács található, és a következőkben megvizsgáljuk, hogyan befolyásolhatják a kertek sokfélesége, mikroklímák és a leanderek sajátos jellemzői a téli teleltetést.

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

PR64A44 (XF 4917)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Szíklevél alatti szárrészének antociánossága gyenge.... Tovább

hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése... Tovább

Tovább a lexikonra
Gazdaság Házi kert kert Kertészet