Legjobb hagymafajták, amiket megéri a veteményesedbe ültetni!

7 hagymafajta, ami a legjobb lehet a veteményeskertedbe

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Fedezd fel a termesztési övezet legjobb hagymáit, valamint a terméshozamra, méretre, tárolásra és egyebekre javasolt fajtákat. Sokféle hagymafajtát termeszthetsz veteményeskertben. Létezik rövid nappali, közepes és hosszú nappali hagyma, és a katalógusok böngészésekor láthatjuk a szín, az íz és a tárolási lehetőség szerinti fajtákat.

hagymafajták

7 hagymafajta a veteményeskertedbe


A termeszteni kívánt hagymák kiválasztásakor figyelembe kell venni a helyet, az éghajlatot és a személyes preferenciákat. Valószínűleg több ezer hagymát termesztettünk az évek során konyhakertészként végzett munkánk során. Találtunk néhány megbízható kedvencet, amelyek évről évre működtek nálunk.

A hagyma termesztésének ismerete megnyitja a potenciális különféle fajták világát, amelyeket felfedezhetünk, hogy minden kulináris igényünket kielégítsük. A hagyma termesztése mindig egyszerű és nagyon élvezetes termesztés, és hét konkrét okból azonosítottuk a legjobb hagymafajtákat.

A 7 legjobban termeszthető hagymafajta

Világszerte több száz fajta vöröshagyma közül választhatunk, így hogyan döntjük el, mit termesszünk? Segíteni szeretnénk, ezért kiválasztottuk a legjobb hagymafajtákat, amelyek sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket a termelők általában keresnek.

1.    Patterson

Legjobb: tárolásra
Típus: Hosszú naphagyma

A „Patterson” arról híres, hogy hosszú ideig eltartható, és a legjobb körülmények között akár egy évig is friss marad.

3-4 hüvelykes hagymákat termel, amelyek arany színűek, édes hússal. Ez egy hosszú napos típus, amelynek érése alig több mint 100 napig tart, és magas hozamot ad egyenletes hagymákat. A hagyma megfelelő tárolásának ismerete kulcsfontosságú ahhoz, hogy minden hagymatermés maximális élettartama legyen.

2. Kelsae Sweet Giant

Legjobb: Hagyma méretű
Típus: Hosszú napos fajta

A 'Kelsae Sweet Giant' hagyma tartja a Guinness-rekordot a legnagyobb hagyma tekintetében, súlya 15 font, 5,5 uncia, átmérője pedig 33 hüvelyk. Fantasztikus lehetőség mindenkinek, aki hatalmas hagymát szeretne bemutatni és kiállítani.

Ez egy hosszú napos fajta, amelynek édes íze van, és akár főzhető, akár elég enyhe ahhoz, hogy nyersen is fogyasztható legyen. Bár lehet, hogy nem sikerül új rekordot felállítani, a 'Kelsae Sweet Giant' egy megbízható és magas hozamú fajta, amely hagymamagból vagy hagymakészletből termeszthető, és az átültetéstől számítva 100 napba telik.

 

3.    Sturon Hagyma


 A „Sturon” a hagyma egy gyakori és ízletes fajtája, amelyet világszerte termesztenek. Konyhakertjeinkben alapvető fontosságú volt, és valahányszor magról vagy dugványról termesztettünk a „Sturon”-t, mindig élveztük a jól tárolható, nagyméretű sárgahagyma jó, megbízható termését.

Közepes méretű fajta, vékony nyakának köszönhetően jó raktározó. A 'Sturon' egy 80-100 nap alatt elkészülő hosszú napos típus, a csavarozással szemben is jól ellenáll.

4. Crystal White Wax

Legjobb: Pácolás
Típus: Rövid napos fajta

Ha kisebb koktélhagymára vágyunk, a Crystal White Waxot ajánljuk, mondván, hogy „kis, fehér hagymákat hoz létre enyhén édes ízzel, amely a legjobban illik salátákhoz. A fajta jó termést hoz, 1-1,5 hüvelykes, körülbelül egy pingponglabda méretű hagymákat. A Crystal White Wax egy rövid napi fajta, amely ideális koktélokhoz és pácoláshoz is.

5. Walla Walla Sweat

Legjobb: északi zónákhoz
Típus: Hosszú napos fajta

A 'Walla Walla Sweet' tökéletes melegebb és hűvösebb éghajlaton történő termesztésre. Eredetileg Korzikáról vitték a Washington állambeli Walla Walla-völgybe – ahol ők az állami zöldségféléket termesztették.

Ez egy népszerű hosszú napos fajta, és akár két kilós édes hagymákat is képes nevelni. 90 nap alatt érik el az érettséget, és akár három hónapig is jól tárolhatók. A „Walla Walla Sweet” hagyma ropogós fehér húsú és enyhe ízű.

6. Vörös kreol

 

Legjobb: déli zónákhoz
Típus: Hosszú napos fajta

A vörös kreol hagyma különösen alkalmas melegebb és szárazabb éghajlatra. Rövid nappali hagyma, amely lapos és vörös héjú, 3-4 hüvelyk átmérőjű hagymákat hoz, fűszeres, vörös húsú. A „vörös kreol” betakarítása körülbelül 110 napig tart, és jó tárolási potenciállal rendelkezik, akár hét hónapig is. Ez egy fajta, amely főzve vagy nyersen fogyasztható.

7. Fehér Lisszabon

 

Legjobb: mogyoróhagyma
Típus: Gyorsan növekvő fürtös hagyma

A „White Lisbon” egy nagyon népszerű fürtös hagyma, amelyet mindössze 60 nap alatt lehet betakarítani, vagy 120 napig érlelhető. Gyorsan növő és enyhe ízű, hosszú fehér szárakat hoz, élénkzöld tetejű, és nagyon lassan formál hagymát. Tavasszal, nyáron és ősszel folyamatos termést biztosító fajta.
A klasszikus; egy jól bevált salátahagymafajta, amely általánosan elérhető. Jól érik a korai vetésektől, ideális szukcessziós vetésre az egész szezonban.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-17

Itt az idő: kötözd le a szőlőt, hogy bőséges termésed legyen az idén!

Közeledik a nyár, így itt az idő a szőlő lekötözésére. Megmutatjuk a legfontosabb lépéseket, amivel elérheted, hogy idén neked is bőséges termésed legyen!

2024-05-07

Sárgarépa termesztés lépésről lépésre - a tökéletes csírázástól a bőséges betakarításig

Elhoztam nektek egy átfogó sárgarépa termesztés útmutatót, ami nagy segítség lehet lépésről-lépésre elmagyarázva ennek az isteni zöldségnek a termesztéséhez!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-05-16

Itt a spárgaszezon: Ezek a LEGFINOMABB spárgás ételek

Annyira vártuk és végre eljött: itt a spárgaszezon és vele együtt érkeznek az isteni spárgás ételek is, nekünk ezek a kedvenceink, készíts te is spárgás ételt!

2024-05-15

Ez az 5 legfinomabb paradicsom – még elültetheted a hónapban

Szeretnél a nyáron zamatos paradicsomokat szüretelni? Ezek a legfinomabb paradicsomfajták, amikért az olaszok is oda meg vissza vannak. Így ültesd el őket!

2024-05-16

Uborka tápoldatozás a nagymama titkos receptjével

Így tápoldatozzunk uborkát sikeresen, a nagymamám titkos uborka tápoldat receptjével. Ez a trükk garantáltan be fog válni neked is és gyönyörű uborkáid lesznek!

További cikkek ebben a témában