A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

hirdetes

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A nagymama által alkalmazott leander teleltetési technikák évről-évre kiváló eredményekkel szolgálnak, és mindez nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is megmutatkozik.

Hatékony leander teleltetési technikák

Hatékony leander teleltetési technikák


A leander (Nerium oleander) gyönyörű, de néha érzékeny növény lehet, különösen az idősebb vagy érzékenyebb fajták. Az alábbiakban megosztunk néhány hasznos tippet, hogyan teleltessük sikeresen a leandert a hideg hónapok során, így minden évben örömmel üdvözölhetjük az új virágokat.

1.    Hőmérsékleti Igények:

Az idősebb leanderek számára a gyenge fagyok még elfogadhatók, de az érzékenyebb fajták már mínusz 1-2 °C-nél problémába ütközhetnek. Ha hosszabb ideig 0 °C alatti hőmérséklet várható, érdemes a növényt egy védett helyre szállítani.

2.    Világosság Fontossága:

A leander télen is igényli a világos környezetet. Ideális a hideg télikert, fűtetlen üvegház vagy világos, fűtetlen helyiség. A hőmérséklet 2-8 °C közötti tartományban legyen. Amennyiben csak melegebb helyen tartható, akkor semmiképp se legyen melegebb, mint 15 °C.

3.    Tisztítás és Permetezés:

A teleltetés előtt alaposan ellenőrizzük a levelek fonákját és a szárakat. Szükség esetén permetezzük le a növényt, különösen a középső levélerek mélyedéseire. Káliszappanos oldattal történő permetezés hatékony lehet a pajzstetvek ellen. A következő napon alaposan mossuk le tiszta vízzel.

hirdetes

4.    Metszés és Előkészületek:

A metszés csak akkor szükséges, ha szűk a hely. A tőosztás előtt vágjuk vissza az erős, kopasz, talajhoz közel lévő hosszú hajtásokat. Az ágakat összekötve kevesebb helyet foglalnak el. A metszést inkább tavasszal hagyjuk, hacsak nincs különösen szűk a hely.

hirdetes

5.    Megfelelő Öntözés:

A téli hónapokban csökkentsük az öntözést, mivel a hűvös környezetben kevesebbet párologtat a növény. Hetente egyszer elegendő megöntözni. Figyeljük a talaj nedvességtartalmát, és csak akkor öntözzünk, ha a földlabda száraz.

6.    Szellőztetés és Páratartalom:

A leandernek száraz körülményekre van szüksége. Legalább hetente egyszer szellőztessük a helyiséget, és ügyeljünk arra, hogy a páratartalom 50-60 százalék között maradjon. Magasabb páratartalom betegségeket okozhat.

7.    Kültéri Teleltetés:

Amennyiben a leandert szabadban teleltetjük, a virágcserepet fagy közeledtével védjük le fátyolfóliával vagy szövettakaróval. -5 °C alatt buborékos fóliával is takarjuk le, majd a hőmérséklet emelkedésével távolítsuk el.

8.    Növények Elhelyezése:

Ha több leandert teleltetünk szabadban, helyezzük őket egymás mellé, így védik egymást a hidegtől. Ne állítsuk őket szorosan egymás mellé, hogy elkerüljük a károsítók átterjedését.

A fent említett tippek betartásával a leanderünk minden télen könnyedén átvészeli a hideg időszakot, és tavasszal újra gyönyörű virágokkal örvendeztet meg bennünket. Az idős növények gondoskodása és megfelelő előkészítése meghozza gyümölcsét az év minden szakaszában.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-15

Ezeket a virágokat ültesd tavaszi balkonládádba

A balkonládák tavasszal sem maradhatnak üresen! Milyen virágokat érdemes ültetni a tavaszi balkonládákba? Már mutatjuk is a mi kedvenceinket, amiket idén sem...

2024-02-12

A tavasz legszebb virága- bemutatjuk a gyöngyvirágcserjét

A gyöngyvirágcserje, egy könnyen termeszthető, strapabíró lombhullató cserje, mely gyönyörű rózsaszín, fehér virágokkal teszi kellemesebbé a tavaszi kerteket.

2024-02-13

Ez az 5 legjobb növény a csirkéknek – ültesd el ezeket te is tavasszal!

A tavasz tökéletes időszaka arra, hogy finom ételeket ültessünk csirkéknek. Mutatunk is egy listát azokról a növényekről, amikért valósággal rajonganak a csirkék.

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-02-06

Ez a 4 legjobb illatú egynyári virág – lassan itt az ideje elkezdened az ültetést

Mutatjuk a legjobb illatú egynyári virágokat, amiket érdemes lesz neked is elültetned idén, ha szeretnél jó illatot kertedben, otthonodban - szakértői cikk.

2024-02-06

Csak „Csodarét”-ként emlegetik a helyet, ahol hatvanezer egyhajúvirág nyílik ki

A most bemutatott hely még éppen hazánkon belül található, de annyira szép, hogy még a határt is érdemes lenne átlépni miatta! Több ezer különleges virág!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Fejér Megyei Agrárkamara

FVM Intézet „Az állam gazdasági szerepvállalásának csökkentéséhez szükség van a... Tovább

ozmózis

hígabb oldat oldószerének féligáteresztő (szemipermeábilis) hártyán keresztül a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés