Leander metszése - Mikor és hogyan végezzük el a leander metszését?

Leander metszése - Szakértői segítség

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Leander metszése szakszerűen

Leander metszése – Mikor metsszük vissza a leandert? 

Csak abban az esetben végezzük tavasszal a metszést, ha a növény állapota úgy kívánja. A tavaszi metszés ugyanis a növekedés kárára lehet, és még az is megeshet, hogy egyetlen virágot sem fogunk látni a növényen. A legideálisabb időszak a metszésre még teleltetés előtt, leginkább szeptember végén, október elején, maximum október közepén. És ha már szóba jött a teleltetés, egy másik cikkünkben részletesen elmondtuk, mit kell tenni a leander eredményes teleltetése érdekében, katt ide és olvasd el te is! 

Leander metszése – Hogyan metsszük vissza a leandert? 

A növény ágait érdemes minden esetben egy kicsivel a levélhónaljak felett visszametszeni. Hol is találhatóak ezek a részek? A növény azon részéről beszélünk, ahol 3-3 levél kapcsolódik a szárakhoz. Azért érdemes ezen a részen végezni a metszést, mert ezzel a leandert új ágak létrehozására ösztönözzük. Tehát, ahol korábban három levél helyezkedett el, a későbbiekben három új ág fog kifejlődni! 

Érdemes hagynunk, hogy az újonnan létrejött ágak nőjenek egy kicsit, majd metsszük vissza ezeket is ugyanúgy a levéltöveknél, ezzel érhetjük el azt, hogy újabb elágazások, és újabb ágak jöjjenek létre ezeken a pontokon. A kialakuló ágak számát tehát ismét megháromszorozhatjuk! Az első metszés helye a növényen kellően alacsonyan kell, hogy legyen, ez fog szolgálni megfelelő alapnak az összes többi kialakuló elágazásnak, az alsó képen nagyon jól szemléltetik az ábrák. 

A végeredmény magáért fog beszélni, csak legyünk türelemmel! Nagyon szép, gömbölyű, bokros leandert fogunk kapni, ami telis tele lesz virágokkal. Ha hiszitek, ha nem, minden egyes ágvégen egy-egy fürt virág fog fejlődni tavasszal. Tehát megállapítható, hogy minél több ága van egy növénynek, annál dúsabban fog virágozni! Ha eddig féltél a metszéstől, remélem, hogy idén mindenképpen belevágsz, mert tényleg nagyon megéri! 

Mennyire találtad hasznosnak a leander metszéséről szóló írásunkat?

    

Forrás: Fotók: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-06-28

A virágoskerted mindig gyönyörű lesz, ha ezeket az egyszerű módszereket alkalmazod

Bizonyára mindenki látott már olyan virágoskertet, aminek szépségétől leesett az álla. Most egy karnyújtásnyira vagy attól, hogy ez a kert a tiéd legyen.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bakteriológiai laboratórium és Talajbiológiai laboratórium

Laboratórium Vezetõ: Dr. Németh József osztályvezetõ Cím: Pécs Kodó... Tovább

klosztrídiumok okozta betegségek

1. Gázödémás betegségek: a talajban élő - a Clostridium nemzetségbe tartozó - baktériumok... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág