Leander metszése - Mikor és hogyan végezzük el a leander metszését?

hirdetes

Leander metszése - Szakértői segítség

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Leander metszése szakszerűen

Leander metszése – Mikor metsszük vissza a leandert? 

Csak abban az esetben végezzük tavasszal a metszést, ha a növény állapota úgy kívánja. A tavaszi metszés ugyanis a növekedés kárára lehet, és még az is megeshet, hogy egyetlen virágot sem fogunk látni a növényen. A legideálisabb időszak a metszésre még teleltetés előtt, leginkább szeptember végén, október elején, maximum október közepén. És ha már szóba jött a teleltetés, egy másik cikkünkben részletesen elmondtuk, mit kell tenni a leander eredményes teleltetése érdekében, katt ide és olvasd el te is! 

Leander metszése – Hogyan metsszük vissza a leandert? 

A növény ágait érdemes minden esetben egy kicsivel a levélhónaljak felett visszametszeni. Hol is találhatóak ezek a részek? A növény azon részéről beszélünk, ahol 3-3 levél kapcsolódik a szárakhoz. Azért érdemes ezen a részen végezni a metszést, mert ezzel a leandert új ágak létrehozására ösztönözzük. Tehát, ahol korábban három levél helyezkedett el, a későbbiekben három új ág fog kifejlődni! 

hirdetes

Érdemes hagynunk, hogy az újonnan létrejött ágak nőjenek egy kicsit, majd metsszük vissza ezeket is ugyanúgy a levéltöveknél, ezzel érhetjük el azt, hogy újabb elágazások, és újabb ágak jöjjenek létre ezeken a pontokon. A kialakuló ágak számát tehát ismét megháromszorozhatjuk! Az első metszés helye a növényen kellően alacsonyan kell, hogy legyen, ez fog szolgálni megfelelő alapnak az összes többi kialakuló elágazásnak, az alsó képen nagyon jól szemléltetik az ábrák. 

hirdetes

A végeredmény magáért fog beszélni, csak legyünk türelemmel! Nagyon szép, gömbölyű, bokros leandert fogunk kapni, ami telis tele lesz virágokkal. Ha hiszitek, ha nem, minden egyes ágvégen egy-egy fürt virág fog fejlődni tavasszal. Tehát megállapítható, hogy minél több ága van egy növénynek, annál dúsabban fog virágozni! Ha eddig féltél a metszéstől, remélem, hogy idén mindenképpen belevágsz, mert tényleg nagyon megéri! 

Mennyire találtad hasznosnak a leander metszéséről szóló írásunkat?

    

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Lakat, biztonság

Lezárnád értékeid? Válassz minőségi lakatot és kíméld meg magad a kellemetlenségektől,... Tovább

igaerőmérleg

a gazd. igásállatainak munkateljesítménye (kapacitása) és a szükséges fogatos munkák... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem virág