Ezért nem szabad halogatni a leander metszését – hatalmas károkat okoz a késői metszés

Ezért nem szabad halogatni a leander metszését

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A leander egy csodás mediterrán növény, ami hazánkban is egyre népszerűbb, sok kertet díszít. Bánni azonban nem olyan egyszerű vele, van egy-két nagyon fontos dolog, amire feltétlenül oda kell figyelni. Például a késői metszés is nagy problémákat okozhat.

Leander késői metszése

A leander helyes metszése

A leander tavaszi metszése elengedhetetlen ahhoz, hogy sok szép virág legyen rajta a nyár folyamán, de nem mindegy, hogy hogy csinálod. A leander tavaszi metszéséhez találhatsz egy részletes útmutatót oldalunkon, most inkább arról fogunk beszélni, hogy hogyan és miért nem szabad csinálni. Összefoglalva, bár a leander metszése fontos a növény egészséges növekedése és formájának megőrzése érdekében, a virágzás alatti metszést kerülni kell, hogy ne zavarjuk meg a növény természetes ciklusát és virágzását. Ne felejtsd el, hogy a leander mérgező növény, ezért a metszés során viselj kesztyűt, és légy óvatos, hogy ne érj a növény nedvéhez.

Mikor kell megmetszeni a leandert tavasszal?

A leanderek gyorsan nőnek, és ha nem metszük őket, akár túl nagyra is nőhetnek. A metszéssel szabályozhatjuk a növény méretét és növekedési irányát, így biztosíthatjuk, hogy illeszkedjen a kertünkbe vagy az otthonunkba tervezett helyre. A leander metszésének ideális időpontja a késő tél vagy a kora tavasz, még mielőtt a növény elkezdené a növekedési ciklusát, de már a legkeményebb fagyok elmúltak. Ez az időszak biztosítja, hogy a növény maximálisan ki tudja használni az elkövetkező növekedési és virágzási időszakot. Ha lemaradtál erről az időszakról, és a növény már virágzik, érdemes megvárni a virágzás végét, mielőtt metszést végeznél, hogy minimalizáld a növényre gyakorolt negatív hatásokat. 

Milyen problémákat okozhat a leandernél a késői metszés?

Virágzás zavarása

A leander tavaszi virágzása a növény egyik legszebb időszaka. Ha ebben az időszakban metszünk, azzal kockáztatjuk, hogy eltávolítjuk azokat a virágokat vagy virágbimbókat, amelyek már kifejlődtek vagy éppen kifejlődőben vannak. Ez csökkenti a növény virágzásának látványosságát, és kevesebb virágot eredményez az adott szezonban.

Növény stressze

A virágzás idején a leander sok energiát fordít a virágok kifejlesztésére. Ha ebben az időszakban hajtsuk végre a metszést a növényen, azzal felesleges stressznek tesszük ki, ami gyengítheti, és akadályozhatja az egészséges növekedést és a további virágzást.

Energiabefektetés elvesztése

A leander már befektetett energiát a virágok kifejlesztésébe. Metszéssel ezt az energiát elvesztegetjük, ami hatással lehet a növény általános egészségére és vitalitására.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-11

Ültessük el MOST a nyáron virágzó cserjéket!

Április és május a tökéletes időszak a nyáron virágzó cserjék ültetéséhez, ezért most kertészünk elhozta nektek a legjobb tanácsokat, tippeket a nyári cserjékhez!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-10

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal

Ültessünk sarkantyúkát április közepén ezekkel a tanácsokkal. Fogadjátok meg kertészünk tanácsait a sarkantyúka ültetésével és gondozásával kapcsolatban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Árpád (Optima)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A címer elsõrendû... Tovább

109/2008. (VIII. 27.) FVM rendelet

Az egyes erdészeti közcélú feladatok csekély összegû (de minimis) támogatásáról. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert