Lasagne kertészet: Az új komposztálási trend, ami meghódítja a kertészeket

hirdetes

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A lasagne kerti ágyások egyszerűen megépíthetők, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk, hogy olyan növekedési környezetet teremtsenek, amelyet a növények imádni fognak.

lasagne-kertészet

Lasagne kertészet: Az új komposztálási trend, ami meghódítja a kertészeket

A lasagne-kert egy könnyen kivitelezhető biokertészeti megközelítés, amely magába foglalja az új ágyások építését a mindennapi anyagok egyszerű rétegezésével.

A lasagna-kertészet egy ásás nélküli kertészkedési módszer, amely olyan anyagokat használ fel, amelyek egyébként hulladéknak tekinthetők, és tápanyagban gazdag talajt alakítanak ki, ahol sokféle növényt termesztenek. Az ágyások elfojthatják a gyomokat, és közvetlenül a fű tetejére építhetők.

A kerti hulladék, a levágott fű, a konyhai törmelék és az újság felhasználásával akár hat hónap alatt is elképesztő és gazdag kerti ágyat készíthetünk a lasagne módszerrel. 

MI AZ A LASAGNE KERTÉSZET?


A lasagne-kertészetet lapos komposztálásnak is nevezik, és egy sor komposztálható anyag rétegekbe helyezését foglalja magában. Idővel ezek a rétegek lebomlanak, és nagyon tápanyagban gazdag talajjá fejlődnek, amely ideális számos növény számára. A lasagne kerti ágyásokat nyílt terepen is el lehet helyezni, akár közvetlenül a fű tetején vagy a hátsó udvar nagyon gazos részein ülve, és a talaj fölé ülve.

MIÉRT KELL KIPRÓBÁLNOD A LASAGNE KOMPOSZTÁLÁSI MÓDSZERT?


A lasagne kertek számos előnyt kínálnak. A legfontosabb az, hogy ez egy olyan módszer, amely hulladékot takarít meg, és olyan anyagokat használ, amelyek egyébként hulladéklerakóba kerülhetnek. Környezetbarát kertészeti módszerré teszi, mivel a kartonpapír, az újságok, a levágott fű, a kerti hulladék, a konyhai hulladék és egyebek mind felhasználhatók lasagnaágyak készítésére.

Nincs szükség szerszámokra ezeknek a „hihetetlen, gazdag kerti ágyásoknak” a létrehozásához, amelyek mindenkinek előnyösek, mivel rengeteg hulladékot hasznosítanak újra.


Ezek a talajtakarásnak is nevezett nem művelhető kertek csodálatosak, mert olyan tárgyakra épülnek, amelyektől valószínűleg meg akarunk szabadulni, például letört ágak, szárított levelek és konyhai hulladékok.

hirdetes


Mivel ezek az ágyások olyan alapra épülnek, amely a szén- és nitrogéntermelésre összpontosít, lényegében önfenntartó, komposztban gazdag ágyásokat hozhatunk létre, amelyek gazdagítják a talajt, ahogy fokozatosan lebomlik. Ezek az ágyások meglehetősen szárazságbarátak is, mivel megtartják és visszatartják a vizet, és az évszak során lassan kipigozzák a talajba.

A lasagne-ágyak a kartonpapír- és egyéb elnyomó anyagoknak köszönhetően valószínűleg kevesebb gyomot is tartalmaznak, és kevesebb műtrágyát kell hozzáadni, mivel a lebomló anyagok által készített talaj gazdag lesz a növények számára szükséges tápanyagokban. A „No dig” és a „lasagne-ágyások” tele vannak tápanyagban gazdag komposzttal, amely alapvető tápanyagokat kínál nitrogén, foszfor és kálium formájában – amelyeket NPK-nak neveznek a növényi műtrágyák címkéin –, amelyek lassan jutnak ki a növényekbe.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK LASAGNE MÓDSZERREL ÁGYÁST


A lasagne-ágyás megépítése nagyon egyszerű, és mindössze öt lépésben elkészíthető, feltéve, hogy elegendő anyag áll rendelkezésére a rétegek elkészítéséhez.

    hirdetes
  • Lasagne ágy készítéséhez válassz egy napos helyet, és tegyél le újságot vagy kartonpapírt az alap elkészítéséhez – ezt megteheted közvetlenül a pázsit tetején.

    Ügyelj arra, hogy átfedd a lapanyagokat, és jól nedvesítsd meg őket.
  • Ezután a rétegek kezdéséről van szó, kezdve gallyak vagy ágak keverékével, majd egy 3-5 hüvelykes réteg „barna összetevőkből”, például szárított levelekből, aprított újságokból, fahamuból, fenyőtűkből vagy szalmából.
  • Kövesse ezt egy réteg „zöld hozzávaló”, például fű, konyhai törmelék vagy kerti hulladék, ismét arra törekedve, hogy 3-5 hüvelyk mély legyen.
  • Ismételd meg a műveletet egy másik „barna” réteggel, majd a „zöld” összetevőkkel, majd fejezd be egy „barna” réteggel.

A kész ágy akár két láb magas is lehet, de gyorsan zsugorodik, ahogy a bomlási folyamat beindul. Az ágyások építésekor ügyelj arra, hogy ne adj hozzá olyan kerti anyagot, amely magvakat tartalmazhat, mivel az ágy nem termel hőt, mint a komposztálás, hogy elpusztítsa a magokat, és valószínűleg kikelnek.


Amint az ágyások létrejöttek, ősszel vagy tavasszal hat-nyolc hüvelyk komposztréteggel boríthatjuk őket. Vagy a folyamat megismételhető – igaz, kartonlap nélkül –, ha ősszel komposztálható anyagokat teszünk a megmaradt ágyás tetejére, hogy tavasszal letörjenek és készen álljanak az ültetésre.

MIKOR A LEGJOBB LASAGNE ÁGYAST KÉSZÍTENI?


A lasagne kert az év bármely szakában elkészíthető, ha rendelkezésre állnak a szükséges anyagok. Bár az ősz a legjobb évszak a folyamat elindítására. Ez részben annak a ténynek köszönhető, hogy az ősz olyan időszak lehet, amikor a kerteket rendbe teszik és télre kitakarítják, és ez nekem is és sok levél, nyesedék és egyéb hulladék áll rendelkezésre, amely könnyen bekerülhet az ágyásba.

Az ősz és a tél általában sok esőt vagy havat is hoz magával, ami nedvesen tartja a rétegeket, ami viszont felgyorsíthatja a lebomlás folyamatát, ősszel pedig azt jelenti, hogy a lasagneágy akár hat hónapon keresztül is tönkremehet. és készen áll a tavaszi ültetésre.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

Ez a 3 kertészeti hiba károsítja a környezetet a szakértők szerint

A kertben eltöltött idő mindig nagy öröm, de óvatosnak kell lennünk néhány alapvető tevékenységgel, amik kifejezetten károsíthatják a kertünk ökoszisztémáját!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Prestige (CSBA 4651-14)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

juhok külső testalakulása

a testméretekből és testtájak kölcsönös arányosságából - a többi állatfajhoz hasonlóan... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem növény Növénytermesztés Talajművelés virágtermesztés Zöldségtermesztés