Lasagne kertészet: Az új komposztálási trend, ami meghódítja a kertészeket

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A lasagne kerti ágyások egyszerűen megépíthetők, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk, hogy olyan növekedési környezetet teremtsenek, amelyet a növények imádni fognak.

lasagne-kertészet

Lasagne kertészet: Az új komposztálási trend, ami meghódítja a kertészeket

A lasagne-kert egy könnyen kivitelezhető biokertészeti megközelítés, amely magába foglalja az új ágyások építését a mindennapi anyagok egyszerű rétegezésével.

A lasagna-kertészet egy ásás nélküli kertészkedési módszer, amely olyan anyagokat használ fel, amelyek egyébként hulladéknak tekinthetők, és tápanyagban gazdag talajt alakítanak ki, ahol sokféle növényt termesztenek. Az ágyások elfojthatják a gyomokat, és közvetlenül a fű tetejére építhetők.

A kerti hulladék, a levágott fű, a konyhai törmelék és az újság felhasználásával akár hat hónap alatt is elképesztő és gazdag kerti ágyat készíthetünk a lasagne módszerrel. 

MI AZ A LASAGNE KERTÉSZET?


A lasagne-kertészetet lapos komposztálásnak is nevezik, és egy sor komposztálható anyag rétegekbe helyezését foglalja magában. Idővel ezek a rétegek lebomlanak, és nagyon tápanyagban gazdag talajjá fejlődnek, amely ideális számos növény számára. A lasagne kerti ágyásokat nyílt terepen is el lehet helyezni, akár közvetlenül a fű tetején vagy a hátsó udvar nagyon gazos részein ülve, és a talaj fölé ülve.

MIÉRT KELL KIPRÓBÁLNOD A LASAGNE KOMPOSZTÁLÁSI MÓDSZERT?


A lasagne kertek számos előnyt kínálnak. A legfontosabb az, hogy ez egy olyan módszer, amely hulladékot takarít meg, és olyan anyagokat használ, amelyek egyébként hulladéklerakóba kerülhetnek. Környezetbarát kertészeti módszerré teszi, mivel a kartonpapír, az újságok, a levágott fű, a kerti hulladék, a konyhai hulladék és egyebek mind felhasználhatók lasagnaágyak készítésére.

Nincs szükség szerszámokra ezeknek a „hihetetlen, gazdag kerti ágyásoknak” a létrehozásához, amelyek mindenkinek előnyösek, mivel rengeteg hulladékot hasznosítanak újra.


Ezek a talajtakarásnak is nevezett nem művelhető kertek csodálatosak, mert olyan tárgyakra épülnek, amelyektől valószínűleg meg akarunk szabadulni, például letört ágak, szárított levelek és konyhai hulladékok.


Mivel ezek az ágyások olyan alapra épülnek, amely a szén- és nitrogéntermelésre összpontosít, lényegében önfenntartó, komposztban gazdag ágyásokat hozhatunk létre, amelyek gazdagítják a talajt, ahogy fokozatosan lebomlik. Ezek az ágyások meglehetősen szárazságbarátak is, mivel megtartják és visszatartják a vizet, és az évszak során lassan kipigozzák a talajba.

A lasagne-ágyak a kartonpapír- és egyéb elnyomó anyagoknak köszönhetően valószínűleg kevesebb gyomot is tartalmaznak, és kevesebb műtrágyát kell hozzáadni, mivel a lebomló anyagok által készített talaj gazdag lesz a növények számára szükséges tápanyagokban. A „No dig” és a „lasagne-ágyások” tele vannak tápanyagban gazdag komposzttal, amely alapvető tápanyagokat kínál nitrogén, foszfor és kálium formájában – amelyeket NPK-nak neveznek a növényi műtrágyák címkéin –, amelyek lassan jutnak ki a növényekbe.

HOGYAN KÉSZÍTSÜK LASAGNE MÓDSZERREL ÁGYÁST


A lasagne-ágyás megépítése nagyon egyszerű, és mindössze öt lépésben elkészíthető, feltéve, hogy elegendő anyag áll rendelkezésére a rétegek elkészítéséhez.

  • Lasagne ágy készítéséhez válassz egy napos helyet, és tegyél le újságot vagy kartonpapírt az alap elkészítéséhez – ezt megteheted közvetlenül a pázsit tetején.

    Ügyelj arra, hogy átfedd a lapanyagokat, és jól nedvesítsd meg őket.
  • Ezután a rétegek kezdéséről van szó, kezdve gallyak vagy ágak keverékével, majd egy 3-5 hüvelykes réteg „barna összetevőkből”, például szárított levelekből, aprított újságokból, fahamuból, fenyőtűkből vagy szalmából.
  • Kövesse ezt egy réteg „zöld hozzávaló”, például fű, konyhai törmelék vagy kerti hulladék, ismét arra törekedve, hogy 3-5 hüvelyk mély legyen.
  • Ismételd meg a műveletet egy másik „barna” réteggel, majd a „zöld” összetevőkkel, majd fejezd be egy „barna” réteggel.

A kész ágy akár két láb magas is lehet, de gyorsan zsugorodik, ahogy a bomlási folyamat beindul. Az ágyások építésekor ügyelj arra, hogy ne adj hozzá olyan kerti anyagot, amely magvakat tartalmazhat, mivel az ágy nem termel hőt, mint a komposztálás, hogy elpusztítsa a magokat, és valószínűleg kikelnek.


Amint az ágyások létrejöttek, ősszel vagy tavasszal hat-nyolc hüvelyk komposztréteggel boríthatjuk őket. Vagy a folyamat megismételhető – igaz, kartonlap nélkül –, ha ősszel komposztálható anyagokat teszünk a megmaradt ágyás tetejére, hogy tavasszal letörjenek és készen álljanak az ültetésre.

MIKOR A LEGJOBB LASAGNE ÁGYAST KÉSZÍTENI?


A lasagne kert az év bármely szakában elkészíthető, ha rendelkezésre állnak a szükséges anyagok. Bár az ősz a legjobb évszak a folyamat elindítására. Ez részben annak a ténynek köszönhető, hogy az ősz olyan időszak lehet, amikor a kerteket rendbe teszik és télre kitakarítják, és ez nekem is és sok levél, nyesedék és egyéb hulladék áll rendelkezésre, amely könnyen bekerülhet az ágyásba.

Az ősz és a tél általában sok esőt vagy havat is hoz magával, ami nedvesen tartja a rétegeket, ami viszont felgyorsíthatja a lebomlás folyamatát, ősszel pedig azt jelenti, hogy a lasagneágy akár hat hónapon keresztül is tönkremehet. és készen áll a tavaszi ültetésre.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

időjárás

egy adott helyen, rövidebb időszak alatt, a környezetével állandó kölcsönhatásban levő... Tovább

fajlagos vízhozam

adott egységre vetített vízhozam mennyisége; pl. a kútból kiszivattyúzható vízhozam és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem növény Növénytermesztés Talajművelés virágtermesztés Zöldségtermesztés