Így neveljünk lángborostyánt a házi kertben!

Mi az a Lángborostyán: Ismerkedj meg a Láng Borostyán gondozásával

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A bíbor vagy lángborostyán növényeket Hemigraphis colorata néven is ismerhetjük. Gyönyörű díszei lehetnek a kertjeinknek, de akár a házakat is dekorálhatják. Tudj meg többet a lángborostyánról cikkünkből!

lángborostyán

Lángborostyán

A trópusi Malajziában és Délkelet-Ázsiában honosak a lánborostyán fajtái. A bíbor borostyánt gyakran árulják vízinövényként, bár a növény szereti a túl sok nedvességet, és nem éli túl sokáig a víz alatt. Kíváncsi vagy a bíbor vagy lángborostyán gondozására? Ez egy rendkívül könnyen termeszthető növény, és nem igényel sok karbantartást. Tudj meg többet a lángborostyán gondozásáról!

Mi az a lángborostyán?

Ez egy trópusi lombozatú növény, amely szerencsés esetben apró fehér virágokat hozhat. Szobanövényként termeszthető a legjobban, de a szabadban a meleg vidékeken is virágzik

A bíbor borostyán lángborostyánként vagy akár lila borostyán növényként is ismert. A lángborostyán növények nem igazi borostyánok, de vízszintes növekedésűek és terjeszkedő természetűek. A szárak talajjal érintkezve gyökereznek, mint sok borostyánnövény. A bíbor borostyán talajtakaróként történő termesztése élénk színű lombszőnyeget biztosít.

A Hemigraphis colorata kiemelkedő trópusi növény zöld és lila árnyalatú levelekkel. A lombozata enyhén fodros, mély erezetű. Levelei oválisak, tompa végű, fogazott élekkel. A levelek 1 cm hosszúak, és az egész növény szélessége akár 28 cm is lehet. A Hemigraphis jelentése „fél írás”, a faj neve, a colorata pedig színeset. Ha a növény tökéletes termesztésben van, kis fehér, 5 szirmú, csőszerű virágokat fejleszt. 

A lángborostyán termesztése

A lángborostyán termesztése gazdag, jó vízelvezető talajt igényel. Mindig nedvesen kell tartani, de soha nem ázottan. Ennek a növénynek a legjobb a szűrt fény. A keleti ablak vagy a késő nyugati nap éppen megfelelő mennyiségű fényt biztosít. Ne helyezd a növényt déli ablakba, különben megég. A lángborostyán növényeknek legalább 16 C-os hőmérsékletre van szükségük, és nem tűrik a fagyot. Tartsuk a páratartalmat magas szinten úgy, hogy párásítsa a növényt, vagy helyezzük a tartályt vízzel teli kavicsos csészealjra. Havonta egyszer zuhanyoztassuk meg a növényt, hogy megtisztítsuk a lombozatot és kimossuk a talaját. Télen hagyjuk kissé megszáradni a talajt.

A lángborostyán gondozása

Ez a növény nem igényel sok tápanyagozást, feltéve, hogy szép, gazdag talaja van. Tápláljuk havonta egyszer a vegetációs időszakban, de ne etessük télen, amikor a növény nem növekszik aktívan. Ha nyáron a szabadba helyezzük a növényt, figyeljünk a gyakori rovarkártevőkre. Évente ültessük át friss földdel, és növeljük a cserép méretét. Metsszük meg a növény hegyét, hogy elősegítsük a bokrosodást, hacsak nem szeretnénk, hogy a növény a cserép szélén lógjon. Ha meg akarjuk osztani ezt a növényt, könnyen szaporítható szárdugványokkal, és egy pohár vízben könnyen meggyökerez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyakalt lábtő

oldalról nézve a hirtelen elvékonyodó szárban folytatódó láhtó. Hibás lábalakulás. A... Tovább

cianózis (cyanosis)

a —>vér hiányos oxigéntelítettsége (vérkeringési zavar, hiányos oxigénfelvétel)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény