Új emlékhelyi kilátóval bővül a balatoni térség – Lady Mary Hamilton hercegnő nevét viseli az új balatongyöröki Szépkilátó emlékhelyét

hirdetes

Új emlékhelyi kilátóval bővül a balatoni térség – Lady Mary Hamilton hercegnő nevét viseli az új balatongyöröki Szépkilátó emlékhelyét

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A Nyugat-Balaton térségében folytatott turisztikai fejlesztési projekt nyáron fejeződik be teljesen, amelynek részeként április 27-én egy új balatoni emlékhelyes kilátóhellyel bővült a balatoni kilátók listája. A program célja, hogy közelebbről bemutassa a Festetics család kevésbé ismert örökségét, így a balatongyöröki Szépkilátónál Lady Mary Hamilton hercegnő tisztalatére állítottak szobrot és emlékhelyet.

balatongyörök kilátó

Festetics emlékhely a balatongyöröki Szépkilátónál

2023 nyarán fejeződik be az a turisztikai fejlesztési projekt a Nyugat-Balatoni térségben, amelynek az a célja, hogy közelebbről bemutassa a Festetics családnak azt a ránk hagyott örökségét, amely kevésbe ismert. Április 27-én átadásra került a program keretein belül egy új emlékhely és szobor a balatongyöröki Szépkilátónál, amelyet II. Festetics Tasziló feleségének, Lady Mary Hamilton hercegnő tiszteletére állítottak.

A Festetics család kiemelkedő szerepet töltött be a térségben több évszázadon keresztül, valamint az egész ország politikai, szellemi és kulturális életében, így biztosan mindannyian hallottuk már ezt a nemesi családnevet. Azonban van a főúri családnak a nagy tömegek előtt kevésbé ismert öröksége, amelynek bemutatására a 2019-ben induló komplex turisztikai fejlesztés 1,256 milliárd forintos támogatást nyert el az európai uniótól, mint ahogy azt megtudhattuk az MTI-től.

Ennek a projektnek a részeként avatták fel azt az emlékhelyet és szobrot is április 27-én, amelyet a balatongyöröki Szépkilátóhoz helyeztek ki és II Festetics Tasziló feleségének, Lady Mary Hamilton hercegnének szánt tiszteletét fejezi ki. De miért pont a hercegné nevét viseli az emlékhely? Ugyanis a hercegi pár szívesen tett kirándulásokat a gyönyörű panorámával megáldott magaslatban, és a hercegnő javaslatára lettek itt elültetve a Szépkilátó ma már híres feketefenyői.

hirdetes


A regénybe illő szerelmi történet Festetics és Lady Hamilton között

hirdetes

Még angliai tanulmányai során lett szerelmes II. Festetics Tasziló a gyönyörűséges Victoria Douglas-Hamilton skót hercegnőbe, akit azonban akkor egy másik arisztokratához adtak feleségül, akinek akkor még magasabb rangja volt a grófnál – a monacói herceghez – így Festeticsnek esélye sem volt. 

Azonban Mary boldogtalan volt a kényszerházasságában, és elmenekült a magyar szerelméhez, így a pápai udvar felbontotta a korábbi frigyet. Ezután a szerelmes pár legtöbb idejét mesés gazdagságban élték Keszthelyen, valamint a család szőlőbirtokán, a Tavernában.

További fejlesztések a Festetics-programmal

A Festetics-örökség turisztikai fejlesztését célzó projekt így a keszthelyi Festetics-kastély megújítását is indítványozta, amely során a díszkivilágítása és hangjátéka, valamint a Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyen frissült a kiállítás tartalma és még egy szabadulószobát is kialakítottak a Balatoni Múzeumban.

A Festetics Imre Állatpark Látogatóközpontja is megújult Gyenesdiáson, ahol már VR-szemüveggel is körbe nézhetnek a látogatók, és új játszótéri elemekkel gazdagították a területet. Ezen a településen még megújították a Festetics Vágtához vezető utat és a gyenesdiási Fűszerkertet és Forrás Tanösvényt is.

Nyárra befejeződik a Festetics-örökség részeként a hévízi tófürdő körüli Dr. Schulhoff Vilmos sétány is, és a környékbeli éttermek pedig egy a mai kornak megfelelő konyhai technológiákkal, de a régi magyar receptúrákat felelevenítő Festetics menüsorral kedveskednek a látogatóknak.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csigák elleni mechanikus védekezés

a puhatestűekhez (Mollusca) tartozó csigákat leginkább a kiszáradás fenyegeti,... Tovább

biogáz

anaerob körülmények között a cellulózbaktériumok metános erjedést indítanak a szerves... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek