Íme, a kutyák jótékony hatásai egészségünkre nézve - ezért legyen Neked is kedvenced

A kutyatartás előnyei – négylábúakkal az egészségünk érdekében

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kutyatartás előnyei

Az sem lenne mindegy, milyen kutyust tartunk?


Akadtak kutatók, akik a kutyák fajtája szerint kezdtek el vizsgálódni – megállapították, hogy más-más fajtához eltérő adatok kapcsolhatóak. Ezzel kapcsolatban fajta csoportokról beszélhetünk, nem csupán konkrét fajtákhoz tartoznak az adatok.


De mennyivel is csökkentheti egy-egy adott kutyafajta a halál kockázatát? 12 éves periódusra lebontva a pointerek, szetterek rendelkeznek a legnagyobb százalékkal, számszerűsítve ezen kutyafajták 40 százalékkal csökkenthetik az elhalálozás esélyét – velük szemben ugyanakkor a kisebb ölebek, hobbikutyák rendelkeznek a legalacsonyabb százalékkal, náluk ez a szám 15-re tehető.


Közöttük megtalálhatóak a spitzek és ősi típusú kutyák, mint példának okáért a malamut, husky és a pomeranian 28 százalékkal, a retrieverek és spánielek 26 százalékkal, a más kisebb termetű tacskók 24 százalékkal, a schnauzerek és pinscher fajták, mint a buldog, rottweiler 22 százalékkal, a terrierek 19 százalékkal, az agarak 17 százalékkal és a juhászkutyák 16 százalékkal.


Ezek alapján elmondható, hogy egy sportosabb vadászkutya rendelkezhet a legnagyobb egészségvédő hatással szervezetünkre nézve, ennek miértjére viszont még nem végeztek el kutatást. 


Az egyedül élőknél létfontosságú


Logikusan a legtöbbet egy magányosan élő emberért tehetik kedvenceink, hiszen az egyedül élőknek 50 százalékkal nagyobb esélyük van a korai halálra, mint azoknak, akik másokkal, aktívabb életet folytatnak, vagyis tagjai egy bizonyos közösségnek. Egy kutya ugyanakkor rendkívül gyorsan képes megszüntetni az egyedüllét negatív hatásait.


Tehát elmondható, hogy négylábúnk hatása változik annak fényében is, hogy gazdája milyen életmódot folytat, egyedül vagy többedmagával él. Nyilván egy játékos kedvenc annak is mosolyt tud majd csalni az arcára, ki magányosan él – és nekik is lesz majd rá a legnagyobb szükségük. A kutyák 11 százalékkal képesek lehetnek csökkenteni gazdáik esélyét az elhalálozásra – azok kapcsán, akik magányosan élnek, ez a szám 33 százalékra tehető.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Korhad a meggyfád törzse? - így segíts rajta!

Tanuld meg te is, hogyan tudod megmenteni a korhadt meggyfád törzsét szakértő tippjeinkkel. Kövesd az utasításinkat és tippjeinket, mutatjuk a legfontosabbakat!

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-04-04

Kertünk csodás madarai: ezek a madarak jelennek meg áprilisban

Áprilisban egyre több madár lepi el a kerteket és dalolnak csodás dallamokat, fedezd fel te is a cikkünkben, hogy melyek a leggyakoribb madárkák a kertben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

38/2006. (V. 18.) FVM rendelet

a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes... Tovább

laza kötés

1. A lapocka izmoltsága és függesztése ált. hiányos, a törzs a lapockaporcok közé süpped... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek