Íme, a kutyák jótékony hatásai egészségünkre nézve - ezért legyen Neked is kedvenced

hirdetes

A kutyatartás előnyei – négylábúakkal az egészségünk érdekében

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Rengeteg módja van annak, hogy odafigyelj egészségedre – kialakíthatsz egy megfelelő étrendet, mozoghatsz, ügyelhetsz megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésedre… Mégis, mindemellett érdemes fontolóra venned egy kedvenc tartását is, ugyanis számos pozitív hatással lehet egy kutya is mindennapjaidra nézve. Lássuk, miért.

A kutyatartás előnyei

Mindenki tudja, akár gyermek, akár kutyatartó, hogy egy négylábú rengeteg jótékony hatással lehet az emberek életére, lelki egészségére. Nem véletlenül tartják őket az emberek legjobb barátainak – egyre jobban elterjed a terápiás kutyák segítségül hívása is, hiszen egy-egy kutya jelentősen képes meghosszabbítani gazdájának életét.


Milyen jó hatással lehet egy kutya gazdájára?


Egy svéd kutatás alapján megállapították, hogy a kutyák elsősorban a szív- és érrendszeri problémák csökkenéséhez segítenek hozzá.


A kutatás úgy zajlott, hogy Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma, melyhez köthető az összes orvosi és kórházi látogatása. Itt érdemes kiemelni, hogy 2001 januárjában kötelezővé vált az össze svéd kutyát egyedi azonosítóval is ellátni – chippeltetni vagy fültetováltatni. Ezáltal bekerültek egy központi nyilvántartásba, ahol összevethetőek voltak gazdáik adataival.

hirdetes


hirdetes
Több, mint hárommillió embert néztek meg – közülük pedig mindössze 13 százaléknak volt kutyája a nyilvántartásba vett adatok alapján. Ekkor hasonlították össze a kutyatulajdonosok, illetve a kutyával nem rendelkezők kórházi látogatásait, valamint az egészségük alakulását. 12 évnyi adatot vizsgáltak meg, így hosszútávú kutatásról beszélhetünk.


Az eredmény pedig – a kutyák képesek meghosszabbítani gazdájuk életét. A kutya összességében megközelítőleg 26 %-kal csökkentette annak az esélyét, hogy valakinél érrendszerhez köthető megbetegedés alakuljon ki, a halál pedig még valószínűtlenebbé vált – a kutyatulajdonosok körében 20 százalékkal kisebb esély van arra, hogy valaki elhuny. 


Ez azért számít jelentős kutatásnak, mert egy-egy orvosi kutatás kapcsán már 5 százaléknál is hatalmas sikert könyvelhetnek el a kutatók.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-21

Mit tegyek, ha zsonganak a méhek a kertemben? – a méhész válaszol

A méhek megjelentek a kertedben? Ez azt jelenti tavaszodik, cseppet se félj, Boros Tibor méhész szakértőnk elhozta a legfontosabb tippeket, tudd meg te is ezeket!

2024-02-20

Így metszd meg a szőlődet február végén egy kertész szerint

Szőlő metszése: mikor és hogyan kell elvégeznünk? Kertészünk cikkében felvilágosít minket ezekről a kérdésekről és elmagyarázza, hogyan érdemes elvégezni!

2024-02-20

Elképesztően egészséges: ezért érdemes neked is virágport fogyasztanod

Virágpor fogyasztása: ezért érdemes neked is elkezdened a virágport fogyasztását, mutatjuk a legjobb tippeket, hogyan érdemes fogyasztani és miért pontosan!

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-21

Tulipánláz a Dunakanyarban: 70.000 tulipán közül válogathatsz

A Dunakanyar ismét vár minket áprilistól 70.000 tulipánnal, jácinttal és nárcisszal, menj el te is családoddal vagy pároddal és élvezzétek a természetet!

2024-02-12

5 legjobb tavaszi tyúk eleség, amitől egészségesebbek lesznek a tojások is

Tudtad, hogy a csirkék, és a tyúkok nemcsak hogy szeretik, hanem egyenesen imádják a zöldségeket. Ha tavaszi zöldségekkel eteted őket, akkor egészségesebbek...

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

aszat (Cirsium)

a ->fészkesek családjának a csöves virágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Gyakori és... Tovább

benőttség

a juhok azon jellemzője, hogy a fejük, a lábuk és a hasuk ->gyapjúval milyen mértékben... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek