Íme, a kutyák jótékony hatásai egészségünkre nézve - ezért legyen Neked is kedvenced

hirdetes

A kutyatartás előnyei – négylábúakkal az egészségünk érdekében

TK, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Rengeteg módja van annak, hogy odafigyelj egészségedre – kialakíthatsz egy megfelelő étrendet, mozoghatsz, ügyelhetsz megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésedre… Mégis, mindemellett érdemes fontolóra venned egy kedvenc tartását is, ugyanis számos pozitív hatással lehet egy kutya is mindennapjaidra nézve. Lássuk, miért.

A kutyatartás előnyei

Mindenki tudja, akár gyermek, akár kutyatartó, hogy egy négylábú rengeteg jótékony hatással lehet az emberek életére, lelki egészségére. Nem véletlenül tartják őket az emberek legjobb barátainak – egyre jobban elterjed a terápiás kutyák segítségül hívása is, hiszen egy-egy kutya jelentősen képes meghosszabbítani gazdájának életét.


Milyen jó hatással lehet egy kutya gazdájára?


Egy svéd kutatás alapján megállapították, hogy a kutyák elsősorban a szív- és érrendszeri problémák csökkenéséhez segítenek hozzá.


A kutatás úgy zajlott, hogy Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma, melyhez köthető az összes orvosi és kórházi látogatása. Itt érdemes kiemelni, hogy 2001 januárjában kötelezővé vált az össze svéd kutyát egyedi azonosítóval is ellátni – chippeltetni vagy fültetováltatni. Ezáltal bekerültek egy központi nyilvántartásba, ahol összevethetőek voltak gazdáik adataival.

hirdetes


hirdetes
Több, mint hárommillió embert néztek meg – közülük pedig mindössze 13 százaléknak volt kutyája a nyilvántartásba vett adatok alapján. Ekkor hasonlították össze a kutyatulajdonosok, illetve a kutyával nem rendelkezők kórházi látogatásait, valamint az egészségük alakulását. 12 évnyi adatot vizsgáltak meg, így hosszútávú kutatásról beszélhetünk.


Az eredmény pedig – a kutyák képesek meghosszabbítani gazdájuk életét. A kutya összességében megközelítőleg 26 %-kal csökkentette annak az esélyét, hogy valakinél érrendszerhez köthető megbetegedés alakuljon ki, a halál pedig még valószínűtlenebbé vált – a kutyatulajdonosok körében 20 százalékkal kisebb esély van arra, hogy valaki elhuny. 


Ez azért számít jelentős kutatásnak, mert egy-egy orvosi kutatás kapcsán már 5 százaléknál is hatalmas sikert könyvelhetnek el a kutatók.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-25

Hogyan neveljünk bőrápolásra alkalmas gyógynövényeket?

Tudtad, hogy te is tudsz gyógynövényeket termeszteni a kertedben könnyedén, de akár cserépben is? Segítünk neked a legegyszerűbb módon megvalósítani terveidet!

2023-01-25

A vakond lett az év emlőse

A több mint 120 éve védett vakondot választotta 2023-ban az év emlősének a Vadonleső Program, amelyet az AM és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet.

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

árpa (Hordeum vulgare L.)

a ->pázsitfüvek családjába tartozó, egyik, sőt talán a legrégibb kultúrnövény.... Tovább

fektetéses trágyázás (esztenázás, kosarazás)

a legelőkön régebben szokásos tápanyagpótlási eljárás. Lényege, hogy a delelőhelyeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek