Íme, a kutyák jótékony hatásai egészségünkre nézve - ezért legyen Neked is kedvenced

hirdetes

A kutyatartás előnyei – négylábúakkal az egészségünk érdekében

TK

Rengeteg módja van annak, hogy odafigyelj egészségedre – kialakíthatsz egy megfelelő étrendet, mozoghatsz, ügyelhetsz megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésedre… Mégis, mindemellett érdemes fontolóra venned egy kedvenc tartását is, ugyanis számos pozitív hatással lehet egy kutya is mindennapjaidra nézve. Lássuk, miért.

A kutyatartás előnyei

Mindenki tudja, akár gyermek, akár kutyatartó, hogy egy négylábú rengeteg jótékony hatással lehet az emberek életére, lelki egészségére. Nem véletlenül tartják őket az emberek legjobb barátainak – egyre jobban elterjed a terápiás kutyák segítségül hívása is, hiszen egy-egy kutya jelentősen képes meghosszabbítani gazdájának életét.


Milyen jó hatással lehet egy kutya gazdájára?


Egy svéd kutatás alapján megállapították, hogy a kutyák elsősorban a szív- és érrendszeri problémák csökkenéséhez segítenek hozzá.


A kutatás úgy zajlott, hogy Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma, melyhez köthető az összes orvosi és kórházi látogatása. Itt érdemes kiemelni, hogy 2001 januárjában kötelezővé vált az össze svéd kutyát egyedi azonosítóval is ellátni – chippeltetni vagy fültetováltatni. Ezáltal bekerültek egy központi nyilvántartásba, ahol összevethetőek voltak gazdáik adataival.

hirdetes


hirdetes
Több, mint hárommillió embert néztek meg – közülük pedig mindössze 13 százaléknak volt kutyája a nyilvántartásba vett adatok alapján. Ekkor hasonlították össze a kutyatulajdonosok, illetve a kutyával nem rendelkezők kórházi látogatásait, valamint az egészségük alakulását. 12 évnyi adatot vizsgáltak meg, így hosszútávú kutatásról beszélhetünk.


Az eredmény pedig – a kutyák képesek meghosszabbítani gazdájuk életét. A kutya összességében megközelítőleg 26 %-kal csökkentette annak az esélyét, hogy valakinél érrendszerhez köthető megbetegedés alakuljon ki, a halál pedig még valószínűtlenebbé vált – a kutyatulajdonosok körében 20 százalékkal kisebb esély van arra, hogy valaki elhuny. 


Ez azért számít jelentős kutatásnak, mert egy-egy orvosi kutatás kapcsán már 5 százaléknál is hatalmas sikert könyvelhetnek el a kutatók.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2021-11-22

12 szobanövény, amivel csak a gond lesz

A szobanövények széles választéka manapság majdnem olyan lenyűgöző, mint a kerti növényeké. Mégis vannak olyanok, melyekkel csak a baj van - lássuk őket!

2021-11-10

6 növény, amelyek nyugalmat visznek otthoni irodánkba

Érdemes irodánkba növényeket elhelyezni, ugyanis azok nem csak a környezetünkét fogják feldobni és tisztítani a levegőt, de hangulatunkat is befolyásolják majd.

2021-11-10

A 15 legmutatósabb szárított virág

A szárított virágok nagyon jól mutatnak dekorációként, emellett pedig elkészítésük egyszerű és olcsó. Most lássuk, milyen növényeket érdemes használni hozzájuk.

2021-11-30

Félsz a fogorvostól? – Csekkold ezt a 7 rendkívüli innovációt!

Mostani cikkünkben elhoztunk nektek egy jónéhány olyan fogorvosi innovációt, amelyek már megváltoztatták a legendásan ijesztő fogorvoslást, illetve annak jövőjét is jelentik.

2021-09-03

Így gyűjtsük össze a napraforgómagokat a madarak etetésére

A napraforgótermesztés egy olcsó és egyszerű módszer a minőségi madáreledel házi előállítására. Némi tervezéssel és egy kis gondoskodással bárki termesztheti.

2021-10-30

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

Hamarosan beköszönt a tél. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé, madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve a madarakat.

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

További cikkek ebben a témában


exotoxin

valamely kórokozó által termelt és kiválasztott fehérjetermészetű mérgező anyag. Tovább

34/2006. (V. 12.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján nyújtható méhészeti támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek