Íme, a kutyák jótékony hatásai egészségünkre nézve - ezért legyen Neked is kedvenced

A kutyatartás előnyei – négylábúakkal az egészségünk érdekében

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Rengeteg módja van annak, hogy odafigyelj egészségedre – kialakíthatsz egy megfelelő étrendet, mozoghatsz, ügyelhetsz megfelelő minőségű és mennyiségű pihenésedre… Mégis, mindemellett érdemes fontolóra venned egy kedvenc tartását is, ugyanis számos pozitív hatással lehet egy kutya is mindennapjaidra nézve. Lássuk, miért.

A kutyatartás előnyei

Mindenki tudja, akár gyermek, akár kutyatartó, hogy egy négylábú rengeteg jótékony hatással lehet az emberek életére, lelki egészségére. Nem véletlenül tartják őket az emberek legjobb barátainak – egyre jobban elterjed a terápiás kutyák segítségül hívása is, hiszen egy-egy kutya jelentősen képes meghosszabbítani gazdájának életét.


Milyen jó hatással lehet egy kutya gazdájára?


Egy svéd kutatás alapján megállapították, hogy a kutyák elsősorban a szív- és érrendszeri problémák csökkenéséhez segítenek hozzá.


A kutatás úgy zajlott, hogy Svédországban minden állampolgárnak van egy egészségbiztosítási száma, melyhez köthető az összes orvosi és kórházi látogatása. Itt érdemes kiemelni, hogy 2001 januárjában kötelezővé vált az össze svéd kutyát egyedi azonosítóval is ellátni – chippeltetni vagy fültetováltatni. Ezáltal bekerültek egy központi nyilvántartásba, ahol összevethetőek voltak gazdáik adataival.


Több, mint hárommillió embert néztek meg – közülük pedig mindössze 13 százaléknak volt kutyája a nyilvántartásba vett adatok alapján. Ekkor hasonlították össze a kutyatulajdonosok, illetve a kutyával nem rendelkezők kórházi látogatásait, valamint az egészségük alakulását. 12 évnyi adatot vizsgáltak meg, így hosszútávú kutatásról beszélhetünk.


Az eredmény pedig – a kutyák képesek meghosszabbítani gazdájuk életét. A kutya összességében megközelítőleg 26 %-kal csökkentette annak az esélyét, hogy valakinél érrendszerhez köthető megbetegedés alakuljon ki, a halál pedig még valószínűtlenebbé vált – a kutyatulajdonosok körében 20 százalékkal kisebb esély van arra, hogy valaki elhuny. 


Ez azért számít jelentős kutatásnak, mert egy-egy orvosi kutatás kapcsán már 5 százaléknál is hatalmas sikert könyvelhetnek el a kutatók.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-20

A tyúkok nyári gondozása, ezt add nekik a melegben

A nyári hónapokban a tyúkok különös figyelmet igényelnek, hiszen a meleg időjárás komoly kihívást jelenthet egy tyúknak. Legyen élettel teli a baromfiudvarod!

2024-07-17

Állatbarát tippek pele ellen: így űzd el a kertedből

A kertészkedés örömeit beárnyékolhatják a nemkívánatos kártevők, például a pele. Ezek a kis rágcsálók, bár aranyosnak tűnnek, komoly károkat okozhatnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Vízélettani Laboratórium - Fõvárosi és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat

Laboratórium Vezetõ: Báskay Imre laborvezetõ Cím: Gödöllõ Kotlán Sándor u.... Tovább

burgonyatermelés gépei

mindazoknak a gépeknek összefoglaló elnevezése, amelyek a gumók ültetésének, a termés... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek