A kutyás nyaralás szabályai, amit érdemes betartani

A kutyás nyaralás 7 törvénye

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kutyák a legtöbb helyen családtagnak számítanak, akiktől nem szívesen válunk meg a nyaralások alkalmával sem. Ráadásul egy kutyusos vízparti nyaralás felejthetetlen élmény lehet, különösen akkor, ha gyerekek is vannak a családban. Nem kell megijedni akár egy külföldi utazástól sem, hiszen néhány szabály betartásával gördülékeny lehet a kutyus szállítása és nyaraltatása, sőt a pihenés alatt még több idő is jut kedvencünkre. Az alábbiakban összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Minden a kutyás nyaralásról

1.    Kutyabarát helyet válasszunk szállásnak!

Ha szállást keresünk belföldön vagy külföldön, akkor mindenképpen figyeljünk arra, hogy kutyabarát helyről van-e szó, külföldi célállomás esetében a pet-friendly kifejezést érdemes keresni, de például a Tripadvisoron külön is rászűrhetünk erre a kifejezésre. Én az önálló nyaralóházakat és apartmanokat javaslom a kutyával utazóknak, így a kutyusnak a kertben lesz egy kis élettere, ráadásul kevésbé valószínű, hogy belebotlunk egy-egy ellenséges, kutyát kevésbé elfogadó nyaralótársba. Ez utóbbi egy nagyobb szállodában vagy üdülőkomplexumban simán előfordulhat. A szállásfoglalás előtt mindenképpen érdemes egyeztetni a szállásadóval arról, hogy milyen kutyát vagy kisállatot fogad, ugyanis vannak olyan helyek, ahol csak a kisebb méretű kedvenceket látják szívesen. 

2.    Repülő helyett ajánlott az autós utazás!

Bár alapvetően repüléspárti vagyok, úgy vélem, hogy kutyával jóval egyszerűbb autóval utazni. Egyrészt az olcsó, fapados repülőjáratok egyáltalán nem vállalnak állat-utaztatást, egyedül csak a vakvezető kutyákat engedik fel a fedélzetre, másrészt a klasszikus légitársaságok is szigorú szabályokat követnek kutyás utasaik esetében. A kutyus szállítása kétféle módon történhet, vagy a fedélzeten, amennyiben a kutyabox maximum kézipoggyász-méretű és befér az előttünk lévő ülés alá, illetve a poggyásztérben, hivatalos, maximum 125 x 69 x 80 cm-es boxban. Egy adott gép fedélzetén egyszerre legfeljebb két egyforma fajtájú állat utazhat, ezért ezt előre közöljük, amikor a szállítást intézzük. Egy utas maximum két állatot vihet magával túlsúlyként, ezen felül csak légi áruként lehet szállítani őket. A budapesti repülőtér egyébként kutyabarát, így a terminálra bevihetőek az állatok.

3.    Fontos a stressz csökkentése utazás alatt!

Ha mégis a repülő mellett döntünk, akkor tegyünk be az állat mellé valamilyen otthoni kedvenc játékot vagy rongyot, amely ismerős illataival megnyugtathatja a kutyust. Hiszen senki sem szeretné a kutya vonítását hallgatni sem a fedélzeten sem a poggyásztérből felszűrődve. Ez egyébként hasznos lehet az autóban is, bár ott azért a gazdi is meg tudja nyugtatni az izgatott kutyát, illetve hosszabb autóútnál lehetőség van egy-két óránként pihenőre, evésre, ivásra, egy kis mozgásra. Ezt egyébként érdemes is betartani, nem csak a vezetőnek fontos a minimum két óránkénti pihenő beiktatása, de a velünk utazó kedvencnek is.

4.    Ne feledkezz meg a kutyus útleveléről!

Az Európai Unióban és azon kívül különböző szabályok vonatkoznak a kutyusok határátlépésére. Az Állatorvosi Kamara kisállat-útlevélről szóló weboldala hasznos információkkal szolgál arról, hogy miként lehet igényelni a szükséges határátlépési dokumentumokat és hogy milyen védőoltások szükségesek egy-egy országba való belépéshez. Az útlevél egyébként a kutyák esetében csakis az éves veszettségi oltás beadatásával érvényes, így, ha nyaralás előtt az állatorvosnál járunk, akkor igazoltassuk le kedvencünk oltásait az útlevélben is. Ezzel ugyanis az uniós országok között szabadon szállíthatjuk a kedvencünket, és ezt az iratot kérik a repülőtereken is. Némely esetben a kölyökkutyák szállítása egyszerűbb lehet, de ezt is a célország szabályrendszere dönti el. Bár Európában a legtöbbször csak a veszettség elleni védőoltást kérik az útlevéllel együtt, léteznek olyan országok, ahová más, negatív fertőzöttségi bizonyítványt is be kell mutatnunk.

5.    Válassz kutyabarát transzfert!

Ha autóval indulunk nyaralni, akkor nem kell transzferről gondoskodni, viszont repülős utazásnál nem mindegy, hogy milyen módon jutunk el a szálláshoz. A legtöbb ország tömegközlekedése lehetőséget biztosít állatszállításra is, csak előre tájékozódni kell, hogy kell-e szájkosár, a kutyaboxot vihetjük-e magunkkal, vagy a repülőtéren kell hagyni megőrzésre. Ma már a legtöbb uniós országban petfriendly taxit is hívhatunk, amelyet érdemes előre lefoglalni, hogy ne érjenek meglepetések a repülőtéren. Bérelhetünk autót is a nyaralás helyszínén, a legnagyobb kölcsönzőcégek közül az Avis, a Sixt és a Hertz nem tiltja az állatok szállítását, sőt a pet friendly kölcsönzők külön díjat sem számolnak fel a kutyusokért. A pótdíjakról, esetleges plusz depositról érdemes még az online foglalás előtt érdeklődni.

6.    Nyaralj kutyabarát strand mellett!

Horvátországban és Görögországban a legtöbb strandon tilos a kutya fürdetés, ugyanakkor több tucat hivatalos strand kínál kutyabarát partszakaszt és az eldugott, néptelen kis öblökben is fürödhet velünk a kutyus. Mielőtt kiválasztjuk, hogy hova megyünk nyaralni vegyük azt is figyelembe, hogy a közelben lévő strandon mik a szabályok. Olaszországban a főszezonon kívül szinte minden közstrandon szívesen látják a kutyusokat is, viszont június és augusztus között csak a kijelölt kutyabarát helyekre lehet bevinni a család kedvencét. Már léteznek olyan weboldalak, ahol aktuálisan mindig összegyűjtik a kutyabarát strandok listáját.

7.    A kutyának is kell úti patika!

Biológiai szempontból a kutyák sem viselkednek másként, mint az emberek egy idegen országban. Az idegen tápok, ételek, a szokatlan víz náluk is hasmenést, hányást okozhat, a sós tengervíz kiszáradást, szőrhullást okozhat, a naptól kiütések jelenhetnek meg a bőrükön. Érdemes ezért úti patikával készülni a kutya esetében is. Ha tehetjük vigyük magunkkal a megszokott tápját, elsősorban palackozott vízzel itassuk és szerezzünk be huminsavat baj esetére. Ez egy olyan természetes étrendkiegészítő, amely pár óra vagy nap alatt megszünteti a hasmenést, a hányást, sőt a belőle készült krémek sikeresen kezelik a viszketést, az esetleges bőrproblémákat. Utazás előtt már itthon érdemes elkezdeni a huminsavas kúrát, hogy erős immunrendszerrel vágjon neki a kutyus a nagy kalandnak. Ha körültekintően járunk el, akkor nem lehet gond a kutyával a nyaralás alatt sem és csodaszép közös emlékekkel térünk haza a pihenésből. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

diatézis (diathesis)

a hibás alkaton alapuló egyes betegségekre való nagyfokú hajlam. (betegség) Tovább

ivari kétalakúság (szexuális dimorfizmus)

a két ivar között megnyilvánuló különbség; a növények között kisebb mértékű, az... Tovább

Tovább a lexikonra