Mit tehetsz, ha forró autóba zárva találsz egy kutyát? Kinek szóljak, ha kutyát látok forró autóban?

hirdetes

Mit tehetsz, ha forró autóba zárva találsz egy kutyát? Ezt mondja a jogszabály!

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A nyári hónapokban gyakran találkozhatunk olyan helyzetekkel, amikor egy kutyát forró, zárt autóban hagynak. Az autó beltere rendkívül felmelegedhet, és ez komoly veszélyt jelenthet a kutyára nézve, még akkor is, ha le van húzva az ablak. Az ilyen esetek mellett nem szabad csak úgy elmenni!

Kutya forró autóban, ablakot be lehet törni?

Tilos kutyát autóban hagyni nyáron

Az első és legfontosabb, hogy kutyát nyáron nem hagyunk autóban, még úgy sem, hogy le van húzva résnyire az ablak. Az autó a napon nagyon gyorsan bemelegszik, és hiába van lehúzva az ablak légmozgás nincsen. Az átforrósodott autóban a kutya könnyen eséllyel hőgutát kaphat, rövid idő alatt is. Ha csak 5 perce ugrasz is be a boltba, súlyos veszélynek teszed ki a kutyádat, akár az életébe is kerülhet. A nyáron, napon 2 perc leforgása alatt extrém forróság alakul ki az autóban, de már tavasszal, 20-25 fokos hőmérséklet esetén is veszélyesen felmelegedhet a napon parkoló jármű. 25 C° fokos külső hőmérséklet esetén a parkoló autó belső hőmérséklete 38 C° és 50 C° közé emelkedhet, ez is nagyon sok, de 32 C° fokos napsütés esetén, nem kell 10 teljes perc, hogy 60 C° fok legyen az autóban.

Mit tehetsz, ha azt látod, hogy valaki az autóban akarja hagyni az állatot?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagy, hogy látod a gazdit, az autót zárni, akkor mindenképpen menj oda, szólítsd meg, és mondd el neki, a fent leírtakat. Ne támadó stílusban, hanem barátságosan fordulj hozzá, mert így sokkal jobb esélyekkel indulsz. Esetleg ha van időd, fel is ajánlhatod neki, hogy árnyékos helyen vigyázol a kutyájára, amíg ő beszalad a boltba. A nagyobb baj akkor van, ha a gazdát nem kapod el, nem látod, a kutyusra egy zárt autóban bukkansz rá. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mit tehetsz, ha kutyát találsz forró autóban?

Először is próbálj meg kapcsolatot teremteni a kutyával, és felmérni a helyzetet! Ha a kutya megfelelő állapotban van, és jól érzi magát, akkor reagálni fog a kapcsolatteremtés jeleire (megugat, vagy csóválja a farkát, követ a tekintetével), ha nagyobba a baj, azt is látni fogod, ha nem reagál az is baj. A hőguta tipikus jelei: gyors lihegés, a nyál megvastagodása és habzása, vörös íny és nyelv, esetleges hányás, vagy hasmenés, szédelgés, megfigyelhető a koordinálatlan mozgás, tágra nyílt pupillák, valamint a remegés is, de a legsúlyosabb esetben eszméletvesztés, sőt kóma is beállhat. De ha a kutya kétségbeesetten kaparja az ablakot és nyomasztó hangokat ad ki, szintén a hő stressz vagy hőguta jelei lehetnek. Mit tehetsz?

hirdetes

Hogyan próbáld meg kimenteni a kutyát a forró autóból? 

A remény hal meg utoljára: nézd meg valóban zárva van-e az autó, nem sok esély van rá, hogy nyitva, de hátha… ha azonban zárva van, akkor meg lehet próbálni beindítani a riasztót az autó enyhe mozgatásával, de arra ügyelj, hogy kárt azért ne tegyél benne! Szintén jó megoldás lehet, ha kicsit résnyire van nyitva az ablak, mert itt megpróbálhatod lejjebb nyomni, vagy a résen vizet adhatsz a kutyának inni, valamit a testét is lehűtheted kicsit így. Ha egy bevásárló üzlet parkolójában történt az eset, akkor segítséget kérhetsz az információn is, a hangosbemondón keresztül bemondhatják az autó rendszámát, és a gazdát megkérhetik, hogy azonnal induljon el a gépjárműhez, mert vészhelyzet van.

Kitől kérj segítséget, ha kutyát találsz forró autóban?

Ha a fentebb leírt próbálkozások nem jutnak sikerre, akkor a hatóságokat is riaszthatod! Amint felmérted a helyzetet, azonnal értesítsd a helyi rendőrséget, tűzoltóságot vagy állatmentő szervezetet. Mondd el nekik az autó pontos helyét és a kutyáról megfigyelt tüneteket. Ők rendelkeznek a szükséges eszközökkel és jogosultságokkal, hogy segítsenek a kutya kimentésében, valamint további tanácsokkal is elláthatnak. 

hirdetes

Betörheted az ablakot, ha kutyát találsz forró autóban?

A vonatkozó jogszabály így szól:

„(1) Nem büntetendő annak a cselekménye, aki saját, illetve más személyét vagy javait (ebbe a kategóriába tartozik a kutya) közvetlen és másként el nem hárítható veszélyből (ez az életveszély) menti, vagy a közérdek védelme érdekében így jár el, feltéve, hogy a cselekmény nem okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett.
(2) Nem büntethető, aki azért okoz nagyobb sérelmet, mint amelynek elhárítására törekedett, mert ijedtségből vagy menthető felindulásból nem ismeri fel a sérelem nagyságát.

Tehát elméletben, igen betörheted az autó ablakát, ha ezzel a kutya életét szándékozol megmenteni, és tényleg nincsen más ötleted, de a gyakorlatban ez kicsit máshogyan néz ki. Mindenképpen keress tanút, a legjobb, ha az üzlet biztonsági őrét, személyzetét kéred meg, még jobb, ha videón rögzíted is az eseményeket, a mai modern technikának hála, ennek semmi akadálya. Ha találtál segítséget, akkor kérd meg, hogy csalja az autó másik oldalára a kutyát, hogy ne essen baja! Az oldalablak széle a legjobb pont, itt könnyebben törik az üveg, mint a szélvédőn, és a kutya sérülésének esélyei is csökken. Amint kiszabadítottad a kutyát, azonnal vidd árnyékos helyre, és kezd el hűteni szobahőmérsékletű vízzel és itasd meg (ne legyen jéghideg a víz), nedves ruhával a testét is próbáld meg lehűteni! A lehető leghamarabb kapjon állatorvosi ellátást is, ha még csak ellenőrzés céljából is!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2024-02-12

5 legjobb tavaszi tyúk eleség, amitől egészségesebbek lesznek a tojások is

Tudtad, hogy a csirkék, és a tyúkok nemcsak hogy szeretik, hanem egyenesen imádják a zöldségeket. Ha tavaszi zöldségekkel eteted őket, akkor egészségesebbek...

2024-02-13

Így óvd meg a tyúkjaidat a rettegett madártetűatka ellen

A madártetűtatka sajnos rengeteg tyúkot megcélozza és folyamatosan figyelniük kell a tyúktartóknak, hogy nehogy végzetes legyen ez a jelenség.

2024-02-12

10 tipp, hogy a tyúkjaid kiegyensúlyozottak legyenek

A tyúkok boldogsága sem magától jön, tyúktartóként érdemes figyelned ezekre, mutatom, hogy mik segítik a tyúkokat a kiegyensúlyozott életben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baltacim (eszparzet, Onobrychis viciifolia Scop.)

a ->pillangósok családjához tartozó, évelő takarmánynövény. Erős karógyökere, üreges... Tovább

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos