Így lesznek hosszabbak azok a kutyaévek! - Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit, hogy sokáig lehessen melletted

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha tanácsot keresel a Google-on az idős kutyák egészségének megőrzésével kapcsolatban, látni fogod, hogy az emberek egyik leggyakoribb kérdése a „Hogyan éljen örökké a kutyám?” kérdés. Ez a bizonyíték arra, hogy valóban, szinte minden kisállat gazdi vágyakozik arra, hogy szeretett társa sose hagyja el őt. Bár még nem találtuk meg a kutyusok fiatalság forrását, ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk segíteni nekik, hogy tovább tudjanak velünk maradni.

Kutyaévek

Kerüld a kutyád elhízását!

Ha csak egy dolgot teszel meg ezen a listán a kutyád hosszú élettartama érdekében, legyen ez: tartsd egészséges testsúlyban. Sajnos hazánkban is sok a túlsúlyos kutya: egy túlsúlyos házi kedvenc 2 évvel kevesebbet él, mint egyébként. Ez 2 évvel kevesebb, mint hogy játssz velük, ölelgesd őket, és élvezd a szeretetüket és a társaságukat. Arról nem is beszélve, hogy pusztítást végez az egészségükben, és hajlamosabbá teszi őket számos olyan betegségre, mint a cukorbetegség, ízületi problémák , szív- és tüdőbetegségek és rák.

Vidd a kutyád rendszeresen állatorvoshoz

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni az idős kutyák (és ami azt illeti, minden kutya) megelőző gondozásának értékét. Ha rendszeresen állatorvoshoz visszük a kutyánkat, különösen, ha idősödik, és hajlamosabbá válik bizonyos betegségekre, az segíthet azonosítani az egészségügyi problémákat, mielőtt azok súlyossá válnának. A rendszeres állatorvosi látogatások lehetővé teszik a képzett szakember számára, hogy ellenőrizze, nincs-e olyan, amit esetleg nem feltétlenül látszik a kutyán, de mégis bajt jelenthet. 
Ez nagyon fontos kutyád élettartamának növelése szempontjából, mert sok betegség, sőt bizonyos ráktípusok is jól kezelhetők, ha elég korán elkapják azt, de halálos is lehet, ha túl sokáig nem észlelik.

Az idősödő kutyák ellensége: az ízületi betegségek és azok kezelése

Az emberekhez hasonlóan a kutyák ízületei is merevebbek és fájdalmasabbak az életkor előrehaladtával. Észrevetted, hogy idősebb kutyád nehezen tud felkelni a kutyaágyából, vagy, ha felmegy az emeletre? Valószínűleg ezért a fájó ízületek a felelősek. Ha kutyádat egészségesen tartod (lásd az 1. tippet), az segíthet, mivel a súlytöbblet csak tovább terheli az amúgy is fájó ízületeket.
Egy másik nagyszerű és egyszerű dolog, amit megtehetsz, hogy kutyádnak ízületi táplálékkiegészítőket adsz. Olyan kiegészítőket válassz, amik gyulladáscsökkentő hatásúak, ezek csodálatos módjai annak, hogy természetes módon csökkentsék a fájdalmat és lassítsák az ízületi problémák előrehaladását. Érdemes zöldkagyló készítményt választani például halolaj kiegészítő hozzáadásával. Állatorvosod segítségét kérd ebben is bátran!

Tartsd aktívan kutyád elméjét és testét!

Egy jó elmélet, amelyet szem előtt kell tartani: „Ha nem használja, elveszíti.” A fizikai aktivitás létfontosságú az idősebb kutyák számára az izomtömeg megőrzése és a szívük megfelelő működése érdekében. Természetesen ne feledd, hogy könnyebben elfáradhatnak, mint fiatalabb korukban, ezért ügyelj arra, hogy ne pörgesd sokáig a kutyádat, elég egy lazább és rövidebb séta is, és biztosíts vizet is számára.
Ugyanilyen fontos a mentális stimuláció biztosítása. Csakúgy, mint a keresztrejtvény megfejtése segít az idős embereknek elkerülni a demenciát, az idősebb kutyád elméjét megkérdőjelező tevékenységek segítenek abban, hogy élesek maradjanak. Próbáld ki a rejtvényjátékokat, vagy készíts olyan játékokat, amelyek elgondolkodtatják őket. És ami a fizikai és mentális stimulációt illeti, valami mindig jobb, mint a semmi. Még egy napi 10 perces séta vagy játék is sokat számít, 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-01-12

Sokak örülni fognak: Újra megjelenik A kutya című újság

Ennek a hírnek minden bizonnyal sokan örülni fognak! Az Agrárminisztérium (AM) támogatásával januártól újra megjelenik nyomtatásban A kutya című újság.

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-04-08

Itt a tavasz, jönnek a fecskék: így vigyázz rájuk!

Elérkezett az április és vele együtt a fecskékre is számíthatunk, akik nem csak aranyos, de hasznos madarak is. Vigyázz rájuk te is, segítünk tippjeinkkel ebben!

2024-04-04

Első tojásukon ülnek a dömösi gólyák: nézd meg a gólyakamerát!

Gólyák boldogsága Dömösön: Macus és Szofi, a dömösi gólyapár már az első tojásukon ülnek! Figyeld meg a gólyakamerán, hogyan kotlanak a tojásokon a hűséges madarak.

2024-03-26

A tavasz dalnoka: 5 érdekes tény a barátposzátáról

Fedezd fel az 5 legérdekesebb tényt a barátposzáta madárról: történelmi hátterük, táplálkozási szokásaik, társas viselkedésük, hosszú vándorlásaik történetével!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

82/2006. (XI. 29.) FVM rendelet

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl szóló 64/2006.... Tovább

homogén állat

arányos, kedvező összbenyomást keltő egyed; küllemi tulajdonságai egymás között harmonikus... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos