kutya dió; ehet a kutya diót?; kutya dió evés; diót evett a kutyám; mérgező a dió a kutyáknak?

Ezért ne engedd a kutyádnak, hogy megegye a diót a földről

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Nem maga a dió a probléma elsősorban, hanem a dión megtalálható penésszel. Ugyanis a nedves, de fagymentes időjárás tökéletes környezetet biztosít a gombákon való penész megtelepedéséhez. Ha pedig a kertedből nem szeded össze a lehullott, penészes gombát, de a kutyád megtalálja, annak akár végzetes következményei is lehetnek. 

Kutya dió

A penészesmentes dió sem a legjobb a kutyád számára

Természetesen nem minden földön lévő dió penészes, ezért nem kell megijedni, ha a kutyád megeszi a nem penészes diót, de nem tanácsos rendszeresen etetni ezzel csemegeként. A dióevés kutyákra fenyegető veszélyei közé tartozik a fulladás veszélye, a bélelzáródás és a gyomorpanasz, egészen a súlyosabb állapotokig, mint például a hasnyálmirigy-gyulladás és a fekete penészgomba okozta betegség, amely – mint említettük - a dión előfordulhat, és mérgező lehet a kutyák számára. Miért kockáztatnánk ezt, igaz?

Biztonságos-e a dió a kutyák számára?

Ahogy már említettük, ha kutyád megeszik egy diót, annak kockázata minimális, de azért ne kínálj diót kutyádnak rendszeres csemegeként, mert ezek a diófélék érzékenyek egyfajta fekete penészre, amely rendkívül mérgezőnek bizonyulhat a kutyák számára.
Egyes gombák, amelyek a dión növekedhetnek, mikotoxinnak nevezett metabolitokat termelnek, amelyeket rákkeltőnek tekintenek, míg mások tremorgén mikotoxinokat termelnek, amelyek remegést és görcsrohamokat okozhatnak.
Míg az élelmiszerboltban vásárolt kiváló minőségű, feldolgozott dió zacskóit sokkal kisebb valószínűséggel érinti a feketepenész, mint a kerti fákról leszedett diót, ez a penész bármely dión kialakulhat a növekedési és feldolgozási ciklus bármely szakaszában.

Inkább ne adj házitáji diót a kutyádnak

Soha ne etesd kutyádat a háztáji fákról gyűjtött dióval. Bár a dióféléket meg lehet mosni és szárítani, hogy megpróbáljuk eltávolítani az esetleges penészgombát, jobb az, ha nem eteted a kutyádat dióval.

Amit semmiképpen ne adj a kutyádnak, az a penészes dió 

Egy másik dió, amellyel SOHA ne etesd a kutyádat, az a penészes dió, amely különösen mérgező a szemfogakra. Mint ahogy említettük, a földről felszedett régi diófélék fogyasztásával a kutyádban remegés és görcsrohamok alakulhatnak ki a penészes, penitrem A-t, egy mikotoxint tartalmazó dióhéjból. 
Miközben még mindig a kutyákról és az ehető dióról beszélünk, fontos, hogy a makadámia diót is felvegyük a listára. A makadámia dió fogyasztása a kutyák számára a hátsó végtagok gyengülését, remegést és hipertermiát okozhat kutyákban.

Mit tegyek, ha a kutyám diót evett?

1.    A boltban vásárolt dió kisebb valószínűséggel tartalmaz feketepenészt, mint a szabadban gyűjtött dió, tehát ha kutyád megeszik egy kóbor diót egy élelmiszerboltban vásárolt zacskóból, valószínűleg jól van és nincs baja tőle. (de nem kell neki több!).
2.    Ha kutyád penészes diót evett a kertben vagy más szabadtéri környezetben, figyeld a reakciókat, beleértve a hányást, a remegést és a görcsöket. Ha ezeknek a jeleit látod, azonnal hívd állatorvosodat, mert ezek kezelés nélkül végzetesek lehetnek.
3.    A héjad dió egy kutya számára nagy falat és nehezen emészthető. Különösen a kisebb kutyák érzékenyebbek a bélelzáródásra, amely végzetes lehet, ha nem kezelik azonnal. Ha kutyád még héjában lévő diót eszik, nagy a fulladás lehetősége. A diót tartsd távol főleg a kíváncsi kölyköktől!

Míg egyes diófélék, például földimogyoró, kesudió és dióvajba őrölt mandula kis mennyisége általában biztonságos olyan kutyák számára, akiknek nincs egészségügyi vagy súlyproblémája, az állatorvosok azt javasolják, hogy hagyjuk ki a diót, és cseréljük ki másfajta kutyacsemegékkel. De ne feledd, általában a kutyák étrendjének csak 10 százaléka származhat csemegéből, és a legtöbb kutyának sajnos nagyon is ízlik a dió, így figyelj ezekre a dolgokra fokozottan! 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

halogénelemek

a ->periódusos rendszer VII. a. oszlopába tartozó elemek: a —>fluor, a —>klór, a... Tovább

86/2008. (VII. 5.) FVM rendelet

Jégesõ-elhárítási rendszer mûködéséhez nyújtott csekély összegû (de minimis)... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok