Mindent a kútfúrásról! A kútfúrás előnye, mindent a kútfúrásról

hirdetes

Mindent a kútfúrásról!

GE.
kút

Mi is pontosan az a fúrt kút?
A fúrt kút egy speciális fúróberendezéssel kiásott, a mélységéhez képest nagy átmérőjű, bélelt lyuk a földben. A fúrt kutak az alkalmazástól függően néhány méteres vagy akár 120 méteres mélységig is mélyíthetők. A fúrt kútak a talaj felszíni rétegeiben lévő talajvizet vagy a mélyebb rétegekben lévő ivóvíz-tisztaságú talajvizet gyűjtheti össze. Előnye, hogy állandó vízhozamot, akár napi több száz köbmétert is képes szolgáltatni. A külső szennyeződés megelőzése érdekében a kútfejet lefedik, és a vizet csak a felszínre lehet szivattyúzni.

Mit szándékozunk tenni a vízzel? Öntözővíz vagy ivóvíz?

Mielőtt azonban kutat fúrnánk, meg kell bizonyosodnunk arról, hogy:

A vizet főzésre, ivásra és fürdésre, valamint a kert öntözésére kívánjuk használni.
Mert a talajvíz különböző formái különböző háztartási igényeket elégítenek ki. A talajvíznek kétféle formáját lehet kitermelni:

Talaj víz és réteg víz.

hirdetes

Mi a különbség a talajvíz és a réteg víz között, és hogyan lehet megkülönböztetni a kettőt?Az első vízzáró réteg felett talajvíz található, az alsó vízzáró rétegek között pedig rétegvíz.

A talajvíz

Amikor a csapadék vagy más felszíni víz beszivárog a talajba, talajvízzé válik. A talajvíz szintje szezonálisan változik. A talajvíz szintje tavasszal az olvadás következtében emelkedik, heves esőzések hatására pedig csökken. Az éves változás akár egy-két méter is lehet. A talajvíz jellemzően 2 és 5 méter között van a felszíntől, és a legtöbb esetben követi a terepviszonyokat. A talajvíz szintje a száraz évszakokban csökkenhet vagy teljesen elpárologhat. Mivel a talajvíz felszíni szennyezőanyagokat is tartalmaz, csak öntözésre használható.

Rétegvíz

A víztartó réteg vize a kőzetek pórusaiban található két vízzáró réteg között, és legalább egy vízzáró réteg választja el az első víztartó rétegtől. Az Egyesült Államokban a víztartó rétegek tipikus mélysége 30 és 150 méter között van. A víz annál tisztább, minél mélyebben van a víztartó réteg. A talaj természetes szűrő képessége megtisztítja a vizet, ahogy az a magasabb rétegekből a talajba szivárog. Ennek eredményeképpen a talajvíz széleskörűen alkalmazható, és az egyetlen olyan víz, amelyet az ember felhasználhat.

hirdetes

Mennyibe kerül egy kútfúrás?

Az ár attól függően változik, hogy több tíz méter mélyre kell lemenni, vagy csupán a felszín alatt néhány méterrel lévő talajvizet kell megcélozni. A kútfúráshoz használt cső átmérője is jelentős hatással van. Minél nagyobb a cső, annál több vizet tud szállítani. Az egyedi árképzés határozza meg minden egyes fúrt kút teljes költségét. Egy méteres kút fúrása a megfelelő technológiával átlagosan 20-30 ezer forintba kerül, de ha a terep nehéz, például sziklás, akkor akár 50-60 ezer forintot is elkérhetnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


klóntár (klónbank, klónkönyvtár)

egy élő szervezet DNS-ének (dezoxiribonukleinsav) véletlenszerűen hasított szakaszait... Tovább

333/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert