Kunkor: a kunkor nem csak a szemnek szép virág, de kifejezetten illatos is: egyesek cseresznyés pite illatúnak írják le, mások vaníliásnak. Nevelj kunkort a kertedben!

hirdetes

Ez a virág cseresznyés pite illatú! - a kunkor gondozása

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A kunkor virág (Heliotropium) a Boraginaceae családba tartozó virágos növények nemzetsége, amely körülbelül 325 fajt tartalmaz. Kedvelt és lenyűgöző virágzású évelők az aromás és finom, régi, házikert stílusú virágaiknak köszönhetően. A kunkor virágai aprók, amelyek fürtökben nőnek és a napot követik; ez vezetett nevükhöz, amely közvetlenül a görög helios (jelentése: nap) és tropos (jelentése: megfordulni) szavakból származik. Egyes kertészek a virágok illatát vaníliaként írják le, míg mások ragaszkodnak ahhoz, hogy azok kifejezetten cseresznyés pite illatúak. A gyorsan növő kunkorokat tavasszal, a fagyveszély elmúltával ültessük a szabadba. Tanuld meg, hogyan nevelheted ezeket a vonzó, zsenge évelőket a kertedben te is!

Kunkor

A kunkor gondozása

A kunkorok mérsékelt övi évelő növények, amelyek Peru szubtrópusi vidékein honosak. Ha őshonos területükön kívül termesztik, a kunkorokat általában egynyári növényekként termesztik, mivel félállóak és nagyon fagyérzékenyek. Alacsony-közepes karbantartást igénylő növényeknek számítanak, amelyeknek előnyös a rendszeres gondozás.

Fény

A kunkorok teljes napfényt igénylő növények, amelyek napi legalább hat órát szeretnének közvetlen napfényben tölteni. A reggeli napsütést azonban kedvelik, de a forró nyári napokon az intenzív délutáni sugarak megégethetik a finom virágokat. Ideális az a hely, ahol erős reggeli napfény van és délután világosabb árnyék.

Talaj

A kunkorokat dús, agyagos talajba ültessük, amely jól vízelvezető, de némi nedvességet megtart. Előnyben részesítik a szerves anyagokban gazdag, 6,6 és 7,3 közötti pH-jú talajt. 

Víz

A kunkoroknak sok vízre van szükségük a fejlődéshez. Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, de ne legyen vizes és ne hagyd, hogy a növények kiszáradjanak. Ha konténerben termesztik, a kunkorokat lényegesen gyakrabban kell öntözni, mivel a növény gyorsabban szívja fel a vizet. 

hirdetes
A kunkor hőmérséklet és páratartalom igénye
hirdetes
A kunkorok a legjobban meleg nappalok és hűvös éjszakák éghajlatán fejlődnek. Nem érzik jól magukat túl meleg vagy párás időben, és nagyon fagyérzékenyek.

Trágya

A kunkorokat köztudottan sokat kell trágyázni, főleg a növekedési időszakban. Kertben termesztve a kunkorokat legalább havonta egyszer meg kell műtrágyázni, konténerben legalább kéthetente. Használj magas foszfortartalmú műtrágyát, amelyet virágzó növényeknek szántak. A felhasználandó mennyiség meghatározásához kövesd a termék címkéjén található utasításokat.

Hogyan neveljünk kunkort magról?

A kunkor magból történő termesztése lehet a legegyszerűbb és legnépszerűbb módja ezeknek a virágos évelő növényeknek. A magvakat zárt térben 10-12 héttel az utolsó fagy előtt kell elkezdeni, hogy a növényeknek legyen idejük virágozni az első őszi fagy beköszönte előtt. A kunkor magokat 21-23 fok közötti hőmérsékleten kell tartani, és 28-42 napon belül ki kell csírázniuk. Az utolsó fagy elmúltával a kunkor palántákat átültethetjük a kertbe vagy a szabadban lévő konténerbe. 

A kunkor teleltetése

A kunkorok konténerekben történő termesztése azt is jelenti, hogy szükség esetén könnyen áttelelhetők beltérben. Az első fagyok előtt vidd be a növényt beltérbe. Helyezd hűvös helyiségbe egy olyan párkányra, ahol erős, közvetett napfény éri, amely nem perzseli meg a növényt. Kis mennyiségben öntözzük, hogy a növény ne száradjon ki. Ne helyezd a növényeket hőforrás közelébe, és ne kockáztasd a száraz talajt. Vidd vissza a szabadba tavasszal, amikor a hőmérséklet folyamatosan 12 fok fölé emelkedik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-27

Így védekezz az leggyakoribb őszi kertészeti betegségek és kártevők ellen

Az őszi időszakban számos betegség és kártevő is felüti a fejét. Ahhoz, hogy megőrizzük növényeink egészségét, fontos ismernünk és kezelnünk ezeket a problémákat

2023-09-27

Egy hatalmas szikla alatt él egy egész település

Setenil de las Bodegas, egy apró spanyol városka, ami egy szikla alá épült.Ismerd meg Setenil de las Bodegas és lakóinak már-már lenyűgözőnek mondható történetét!

2023-09-27

Nagyon érik a körte: készítsd el a legfinomabb körtelekvárt belőle!

Ha a te kertedben is brutálisan sok körte terem idén, akkor itt az ideje isteni körtelekvárt készíteni belőle: megmutatom a legfinomabb körtelekvár receptjét!

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ólommérgezés

többnyire míniumtartalmú, —>korrózió elleni alapozófesték lenyalása, a kohók... Tovább

tyúkalakúak (Galliformes)

a—>madarak osztályának egyik rendje. Testük zömök, többségük rossz repülő. A két... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek