Kunkor: a kunkor nem csak a szemnek szép virág, de kifejezetten illatos is: egyesek cseresznyés pite illatúnak írják le, mások vaníliásnak. Nevelj kunkort a kertedben!

Ez a virág cseresznyés pite illatú! - a kunkor gondozása

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A kunkor virág (Heliotropium) a Boraginaceae családba tartozó virágos növények nemzetsége, amely körülbelül 325 fajt tartalmaz. Kedvelt és lenyűgöző virágzású évelők az aromás és finom, régi, házikert stílusú virágaiknak köszönhetően. A kunkor virágai aprók, amelyek fürtökben nőnek és a napot követik; ez vezetett nevükhöz, amely közvetlenül a görög helios (jelentése: nap) és tropos (jelentése: megfordulni) szavakból származik. Egyes kertészek a virágok illatát vaníliaként írják le, míg mások ragaszkodnak ahhoz, hogy azok kifejezetten cseresznyés pite illatúak. A gyorsan növő kunkorokat tavasszal, a fagyveszély elmúltával ültessük a szabadba. Tanuld meg, hogyan nevelheted ezeket a vonzó, zsenge évelőket a kertedben te is!

Kunkor

A kunkor gondozása

A kunkorok mérsékelt övi évelő növények, amelyek Peru szubtrópusi vidékein honosak. Ha őshonos területükön kívül termesztik, a kunkorokat általában egynyári növényekként termesztik, mivel félállóak és nagyon fagyérzékenyek. Alacsony-közepes karbantartást igénylő növényeknek számítanak, amelyeknek előnyös a rendszeres gondozás.

Fény

A kunkorok teljes napfényt igénylő növények, amelyek napi legalább hat órát szeretnének közvetlen napfényben tölteni. A reggeli napsütést azonban kedvelik, de a forró nyári napokon az intenzív délutáni sugarak megégethetik a finom virágokat. Ideális az a hely, ahol erős reggeli napfény van és délután világosabb árnyék.

Talaj

A kunkorokat dús, agyagos talajba ültessük, amely jól vízelvezető, de némi nedvességet megtart. Előnyben részesítik a szerves anyagokban gazdag, 6,6 és 7,3 közötti pH-jú talajt. 

Víz

A kunkoroknak sok vízre van szükségük a fejlődéshez. Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, de ne legyen vizes és ne hagyd, hogy a növények kiszáradjanak. Ha konténerben termesztik, a kunkorokat lényegesen gyakrabban kell öntözni, mivel a növény gyorsabban szívja fel a vizet. 
A kunkor hőmérséklet és páratartalom igénye
A kunkorok a legjobban meleg nappalok és hűvös éjszakák éghajlatán fejlődnek. Nem érzik jól magukat túl meleg vagy párás időben, és nagyon fagyérzékenyek.

Trágya

A kunkorokat köztudottan sokat kell trágyázni, főleg a növekedési időszakban. Kertben termesztve a kunkorokat legalább havonta egyszer meg kell műtrágyázni, konténerben legalább kéthetente. Használj magas foszfortartalmú műtrágyát, amelyet virágzó növényeknek szántak. A felhasználandó mennyiség meghatározásához kövesd a termék címkéjén található utasításokat.

Hogyan neveljünk kunkort magról?

A kunkor magból történő termesztése lehet a legegyszerűbb és legnépszerűbb módja ezeknek a virágos évelő növényeknek. A magvakat zárt térben 10-12 héttel az utolsó fagy előtt kell elkezdeni, hogy a növényeknek legyen idejük virágozni az első őszi fagy beköszönte előtt. A kunkor magokat 21-23 fok közötti hőmérsékleten kell tartani, és 28-42 napon belül ki kell csírázniuk. Az utolsó fagy elmúltával a kunkor palántákat átültethetjük a kertbe vagy a szabadban lévő konténerbe. 

A kunkor teleltetése

A kunkorok konténerekben történő termesztése azt is jelenti, hogy szükség esetén könnyen áttelelhetők beltérben. Az első fagyok előtt vidd be a növényt beltérbe. Helyezd hűvös helyiségbe egy olyan párkányra, ahol erős, közvetett napfény éri, amely nem perzseli meg a növényt. Kis mennyiségben öntözzük, hogy a növény ne száradjon ki. Ne helyezd a növényeket hőforrás közelébe, és ne kockáztasd a száraz talajt. Vidd vissza a szabadba tavasszal, amikor a hőmérséklet folyamatosan 12 fok fölé emelkedik.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Lakástakarítás Budapest

Az otthonunkat folyamatosan tisztán kell tartani, így a lakástakarítási feladatok... Tovább

vagyonérdekeltség

a vagyon gyarapításához és megőrzéséhez fűződő közvetlen gazdálkodói érdek. Egynemű a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek