Különleges növényt tartanál? Mutatok egyet!

Különleges növényt tartanál? Mutatok egyet!

Puskás Rékka, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Szeretnél valami különleges ki növényt nevelni? Ami nem olyan sablonos, mint orchideát tartani az ablakban? Mutatok egy igazán különleges növényt, melynek gondozása egyáltalán nem ördöngösség! Ez nem más, a horrorfilmekből is jól ismert – bár élőben sokkal, de sokkal kisebb – Vénusz légycsapója, másnéven a húsevő virág.

Húsevő növény otthonra

Három aranyszabály, ha Vénusz légycsapóját gondozol

Ugyan ennek a növénynek a tartása nem igényel különleges képességeket, néhány dologra azért oda kell figyelni. Az első, ezt a növényt kizárólag eső- vagy desztillált vízzel szabad öntözni. Ennek az az oka, hogy nagyon érzékeny a mészre.

A második, hogy mivel ez egy mocsári növény, a földje sosem szabad, hogy kiszáradjon- Télen, hűvös helyen elég csak arra figyelni, hogy épphogy csak nedves legyen a föld, de nyáron többnyire akár állhat is alatta 1-2 cm esővíz.

A harmadik aranyszabály, hogy soha, de soha nem szabad tápoldatozni, mű- és szervestrágyázni! Mivel ez egy rovaremésztő növény, nem tud ezekkel mit kezdeni, a trágyázástól a levelek eldeformálódnak és a növény elpusztul.

Etetés

Nem kell etetni a növényt! És különösen nem kell felvágottal, és hússal etetni! Ne aggódj, nem fog éhen halni, megfogdossa magának a kellő mennyiségű rovart. Nyáron nyugodtan ki is teheted a kertbe, erkélyre, ott még több lehetősége lesz vadászni, ráadásul a közvetlen napfényt is imádja. A többi évszakban se etesd, a természetben sem adják neki kiskanállal a húst. Kizárólag akkor lehet adni neki nagy ritkán 1-2 legyet, ha csak lakásban tartod, egyébként ne.

Átültetés

Ahhoz, hogy szépen fejlődjön, növekedjen a növény, érdemes minden évben átültetni. Ráadásul a tőzeglegyek is jobban szeretik ezt a közeget, így könnyen kordában lehet őket tartani. Ehhez azonban csak és kizárólag Novobalt tőzeg és mészmentes kvarchomok, vagy kertészeti perlit keveréke jó. Más közegben elpusztul. Műanyag, mészfoltoktól mentes cserépbe kell átültetni, erre a legjobb idő nyáron van, a virágzást követően.

Teleltetés

Ugyan -5 fokig elviselik az éjszakai fagyot, télre azért érdemes behozni a Vénusz légycsapóját a lakásba. Ilyenkor már kevesebb párát, öntözést igényelnek. Télen tartsd 0 és 8 fok között a növényt, különben legyengül, vagy idő előtt elkezd virágozni. Hűvös helyen csak mérsékelten szabad öntözni, de sosem szabad megvárni, amíg kiszárad alatta a tőzeg. Ha szomjas a növény, akkor a levelei elkezdenek lekókadni, de érdemes ezt nem kivárni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kincstárjegy

olyan értékpapír, amelyet az állami költségvetés bocsát ki rövid v. középlejáratú... Tovább

ízesítők

a takarmányt gyakran kiegészítik étvágygerjesztő anyagokkal. Ilyen célra alkalmas a cukor,... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény